הדרך הטובה ביותר להראות לתורמים שלכם שהתרומה שלהם משמעותית ויעילה היא להביא אותם למקום העשייה כדי שיראו ויחוו את השינוי החברתי שבו הם תומכים. אלא שבפועל רק תורמים מעטים מגיעים לראות בעצמם את הפרויקטים שהם מממנים.
אז אם מוחמד לא מגיע אל ההר אולי אפשר להביא את ההר אל מוחמד?
מציאות וירטואלית בתלת ממד היא דרך יעילה ורבת עוצמה להציג לתורמים את העשייה בשטח, ובמגזר השלישי היא בבחינת מהפכה של ממש. יש ביכולתה להפוך משקיף מרחוק לשותף לעשייה ולקחת אותו למקומות שלא היה מגיע אליהם בשום דרך אחרת. לא בכדי היא צוברת פופולריות בקרב ארגונים שונים. לאחרונה הולך וגדל מספר העמותות שמשתמשות בה כדי לשווק את הייעוד, למכור את הפרויקטים ולזכות בתרומות גדולות.
בגאלה השנתית שלו בדצמבר האחרון אפשר ארגון charity:water לכל התורמים לחוות מקרוב את העבודה שלו באפריקה מתוך אולם האירועים בניו יורק.
לאחר הקינוח ולפני המכירה הפומבית הרכיבו 400 הנוכחים אוזניות ומשקפי תלת ממד וצפו בסרט בתלת ממד בן שמונה דקות המספר כיצד שינתה באר חדשה את חייה של סֶלאם בת ה-13 המתגוררת בכפר קטן באתיופיה.
כשהתחיל הסרט והתורמים החלו לעקוב אחר סלאם עושה את דרכה הארוכה השכם בבוקר כדי להביא מים מבריכה שורצת עלוקות, נמוג רעש הסמול טוק ובאולם השתררה דממה, סיפרה לכרוניקל אוף פילנתרופי מליסה בּוּרְמֶסְטֶר, מנהלת הפקות בארגון. זוגות הושיטו ידיים מעבר לשולחן ואחזו זה בזה. "כשהגענו לרגע של המים הנקיים, אנשים מחאו כפיים ובכו," היא מספרת. "וכולם חוו את זה יחד."
עוד כתבות בנושא
- כך מצלמים תמונות שתורמים ירצו לראות ולהעביר הלאה
- הערך הגיוסי הטמון בחתימה האלקטרונית שלכם
- מגייס העל והמרצה בהרווארד טום וולך עונה על שאלות בטיפוח תורמים
הגאלה הניבה 2.4 מיליון דולר שהם יותר מפי שניים ממה שציפה הארגון לגייס באותו ערב. מאז לוקחים כל המגייסים של הארגון את האוזניות ומשקפי התלת ממד איתם לכל פגישה עם תורם פוטנציאלי.
ארגון אמנסטי בבריטניה חילק ערכות דומות למגייסי הרחוב שלו כדי שיוכלו להראות לעוברי אורח בתלת ממד תמונות שמתעדות את ההרס בסוריה. כבר בניסיונות הראשונים שעשה הארגון ברחובות לונדון החתימו המגייסים המצוידים בתלת ממד 16 אחוז יותר תרומות חודשיות מאלו שגייסו בלעדיו.
מועדון הסיירה האמריקאי הפיק סרט שמאפשר לצופים לשמוע את טפטוף מי הקרחונים הנמסים ובכך לדרבן אותם לשכנע את המנהיגים שנאספו בוועידת האקלים בפריז לקבל החלטות אמיצות.
אבל כמו כל טכנולוגיה חדשה, גם הפקת סרטון בטכנולוגיה של מציאות מדומה היא יקרה. עלות הפקת הסרט של charity:water הייתה 100,000 דולר, רובם עבור פוסט-פרודקשן. את הסכום הזה גייס הארגון מהקרן של חברת קטרפילר.
רבים מהארגונים שעורכים עתה ניסיונות בתלת ממד מקבלים את הסרט ללא עלות או בהנחה משמעותית מחברות הפקה שמעוניינות להוכיח עד כמה הטכנולוגיה יעילה. ההערכה היא שהפקה בתלת ממד עולה פי שלושה מהפקת סרטון וידאו רגיל, דבר שהופך את המשימה לבלתי אפשרית עבור רוב העמותות, אלא אם הן מצליחות לגייס את התקציב עבורה.
צילום סרט בתלת ממד הוא עדיין עניין של ניסוי וטעייה כפי שגילתה charity:water כשצילמה את סרטה באתיופיה: כדי לתת לצופים את התחושה שהם חלק מההתרחשות, מצלמים כל סצנה בו בזמן מזוויות רבות. לאחר מכן משתמשים בתוכנות מיוחדות לתפור הכול יחד. הבעיה בזוויות מרובות היא שהצלמים וצוות ההפקה נקלטים לא פעם בעדשות המצלמות. לכן, כדי להישאר מחוץ לתמונה ולסיפור המעשה, היה צריך הצוות להתרחק ולקוות שהמצלמות יעשו את העבודה בעצמן.
"היינו באמצע כפר נידח שבו מסתובבות חופשי חיות כמו פרות וגדיים," מספרת בורמסטר. "כל הזמן חששתי שנחזור למצלמות ונמצא אותן מרוסקות. למזלנו שום דבר כזה לא קרה."
למרות הקשיים והמחיר היקר, ארגונים שהחלו להשתמש בתלת ממד מעידים שהאינטימיות של המדיום הופכת אותו לרב עוצמה. אנשים שצופים בסרט מרגישים כאילו הם נמצאים בשטח ממש, ובדיוק בגלל זה, מזהיר רוּבֶּן סְטינְס, מנהל חדשנות באמנסטי בבריטניה, צריך להיזהר לא לזעזע. מה שבדו-ממד נראה לנו אפקטיבי יכול בתלת ממד להבהיל ממש.
מסיבה זו, למשל, החליטו ב-charity:water לא לצלם את תושבי הכפר הקטן מסלקים את העלוקות שנצמדות ללשונות הבקר וגורמות לו לחלות מחשש שלתורמים שלהם יהיה קשה לחזות בלשונות המדממות. במקום התמונה הוויזואלית מספרת סלאם הקטנה בקולה על העלוקות ששרצו במקור המים הישן.
"אתה מתקרב כל כך לאקשן," אומר סטינס, "עד שאין לך ברירה אלא לרסן את עצמך. אסור לשכוח שאתה לוקח את התורמים שלך ללב העשייה ממש."
אם אתם מעוניינים להתנסות במציאות וירטואלית ככלי גיוס ולהפיק סרט בתלת ממד, צרו איתנו קשר ונשמח לעזור לכם.
השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.