אתה מנכ"ל שמבין שאולי לא תהיה לו בררה אלא לסגור פרויקט כי הוא לא יכול להמשיך לשלם את המשכורות הדרושות לקיומו. אתה מפתח משאבים שהתבקש למצוא מוצא לבעיית שדרוג התשתיות של הארגון אבל אין באופק אפילו פוטנציאל מימון אחד שמוכן לשקול תרומה כזו.
לא תמיד צריך לחפש כסף. יש פתרון שלא כולל גיוס מזומנים לחשבון הבנק: אנשים עם ההכשרה והידע המתאימים שישקיעו בארגון שלכם שעות התנדבות קבועות לאורך זמן.
מדובר בפיתוח משאבים לכל דבר. ההתנדבות הזאת שווה כסף ויכולה בהמשך הדרך להפוך להיות שווה הרבה מאוד כסף.
במידה מסוימת זה תהליך של איתור וטיפוח תורמים קלאסי. עם הזמן חלק מהמתנדבים האלה יהפכו גם לתורמים מהסוג שאנחנו בדרך כלל מחפשים ויתחילו לתרום מכספם בנוסף לתרומת הזמן שלהם.
מה עושים עם מתנדבים כשמוצאים אותם, איך מחברים אותם לארגון בצורה הנכונה, מה אפשר לצפות מהם ומה אפשר גם לדרוש מהם? התשובות לשאלות האלה דורשות כמעט תת-התמחות בפיתוח משאבים, אבל ארגונים רבים לא שואלים אותן בכלל כי הרעיון לגייס מתנדבים נקטע באיבו כבר בשלב השאלה הבסיסית: איך מוצאים את האנשים הנכונים?
פונים לארגונים שעוסקים בהשמת מתנדבים (היכנסו לפורטל ההתנדבות בישראל) או מפרסמים את הכישורים שדרושים לכם ומראיינים את הפונים (בשום פנים ואופן לא מקבלים לארגון כל מי שמציע את עצמו). ואפשר להיות במיוחד אסטרטגים ולאתר מקור אחד בלתי נדלה, מגוון מאוד ושהוא במהותו פוטנציאל לשותפות ארוכת טווח: עסק או תאגיד.
לא כל חברה תתאים לכם. איתור העסק האידיאלי מתחיל בבדיקת התאמה (קרבה גיאוגרפית, תרבות עסקית שמתכתבת עם התרבות הארגונית שלכם, סוגי היכולות שאתם עשויים למצוא בקרב העובדים שם וכו').
איתרתם חברה שתוכל לענות על הצרכים שלכם? אין מה להסס. פתחו אליה את הדלת. עסקים היום מחפשים שידוך כזה כמעט כמוכם. הוא חשוב ומועיל להם לא פחות מאשר לכם. לא עושים לכם טובה. שותפות כזו היא בין שווים.
תוכניות התנדבות הפכו מזמן לדבר שבשגרה במגזר העסקי, וחשיבותן עולה ככל שהולכת ומתבררת יעילותן לבריאות העסק עצמו ולשגשוגו:
- הן נוטעות תחושת תכלית ומשמעות בקרב העובדים
- הן כלי חשוב בהערכת העובדים בשלב גיוסם ובשימורם של עובדים
- הן מאפשרות לעובדים לפתח יכולות מנהיגות ומיומנויות שונות
ובנוסף לכל אלה, השותפות איתכם יכולה לעשות שירות נפלא לתדמיתו של העסק.
אלה הציפיות של השותף העסקי מהשקעה בשעות התנדבות בארגון שלכם, ואתם אלה שצריכים לספק את השעות ולענות על הציפיות שלו. זה בעצם הסוד שבשידוך מוצלח.
הנה שישה טיפים להכנת הקרקע לקראת שותפות מוצלחת:
- הגיעו אל עסק עם התשובות לשאלה: למה דווקא אתם יכולים להתאים להם. חברה מחפשת ייעוד חברתי שידבר אל לב העובדים שלה. האדם האחראי לכך בחברה צריך למכור את הייעוד שלכם לעובדים שלו. תנו לו את הכלים לעשות את זה בקלות
- ודאו שהנוכחות שלכם בגוף העסקי יכולה להיות משמעותית. לחברה גדולה יהיה קשה לספק את צורכי כל העובדים שלה אם אתם עדיין בשלבי צמיחה ראשוניים וקטנים מדי. או שאולי ההתנדבות אצלכם מעניינת מעט מדי עובדים ואז המאמץ לא כדאי עבור החברה
- הציגו מטרות ברורות, אפשריות ומעניינות לסוגי התנדבות שונים (סוגי הפעילות שישרתו את המטרות שלכם אבל גם את אלה של הגוף העסקי). בשלב ההיכרות אפשר להציע יום התנדבות אחד בודד כדי להכיר זה את זה. יום כזה דורש פחות תכנון ואפשר ליזום אותו בקלות. קל יותר גם לשכנע את החברה שלעובדים תהיה חוויה טובה (התנדבות ארוכה היא תהליך מורכב יותר). כשאתם מתכננים יום כזה, זכרו להביא בחשבון את העלויות של החברה. מצאו נוסחה שתתאים לתקציב תוכנית ההתנדבות שלה
- הבינו את מדיניות ההתנדבות של החברה: כמה ימי התנדבות בשנה מוקצים לכל עובד? האם יש לעובדים מוטיבציה גבוהה להתנדב? האם החברה הכריזה על תמריצים לעידוד ההתנדבות בקרב עובדיה? אם תרבות ההתנדבות עדיין בחיתוליה הכינו לאיש הקשר שלכם חומרים שיקלו עליו את מכירת הארגון כיעד מעניין לעובדים
- הבהירו מראש איך תוכלו להעריך את הצלחת השותפות. בבוא העת תצטרכו להוכיח שהשותפות אכן הייתה יעילה לארגון (זה חשוב לארגון), שהיא הייתה מוצלחת עבור עובדי החברה (חוויות טובות, התנסות והעשרה) וטובה לחברה עצמה. שאלונים או שיחות אישיות הם דרכים טובות להערכת הצלחת השותפות אבל כל דרך אחרת שתבחרו בה ושמוסכמת על שני הצדדים יכולה להיות יעילה לא פחות. חשוב שהחברה תדע מראש שאתם מבינים את חשיבות הנושא וערוכים לבדיקה אמינה
- הכינו את הכלים הנכונים לפריסה מוצלחת של מתנדבים ברחבי הארגון. ככל שהחברה תפנה אליכם יותר מתנדבים כך תצטרכו למצוא להם יותר "מקומות עבודה". אי אפשר לנהל כוח אדם כזה ביעילות ללא מערכת לניהול נתונים. אתם משדכים לא רק בין חברה לארגון אלא גם בין הצרכים האמיתיים שלכם ליכולות של כל אחד מהמתנדבים. המבצע הזה דורש כלים טכנולוגיים כמו אלה שאתם משתמשים בהם לניהול תורמים ותרומות
כשאומרים פיתוח משאבים לא תמיד מתכוונים לכסף. משאבים באים בצורות שונות, והם כולם חלק בלתי נפרד מעבודת הגיוס. חיפוש מתנדבים בעלי מיומנויות מתאימות והשמתם הם פיתוח משאב שְווה כסף. כשמפתחים את המשאב הזה בצורה חכמה הוא יוכל בסופו של דבר להיות שווה הרבה מאוד כסף.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.