בפסח האחרון עלה מנכ"ל עמותה במרכז הארץ על מטוס ונסע ל"סיבוב הופעות" בקנדה ובארצות הברית. במשך כעשרה ימים ביקר בכמה ערים ודיבר לקהלים שונים של תורמים ופוטנציאלים.
ניתנה לו הזדמנות פז להופיע בבתים פרטיים, באולמות אירועים, בבתי כנסת ובמרכזי קהילות. בכל האירועים נכחו לא פחות מ-60 איש, ולחלקם הגיעו יותר מ-150 מוזמנים.
הזדמנות כזו לא נקרית בדרכו של מנכ"ל או מגייס לעתים קרובות. אם יעורר עניין ויותיר רושם עז, יצליח לרכוש תומכים חדשים. אם לא ירתק את הקהל שמולו, יישכח במהרה.
במקרים כאלה אי אפשר להישען על מצגת. האפקטיביות של הופעות מהסוג הזה תלויה ביכולתו של הדובר ליצור קשר רגשי ישיר ובלתי אמצעי עם הקהל שלו ולא בשקופיות עמוסות טקסטים. הדובר צריך להיות רהוט וענייני, להסתכל לקהל שלו בעיניים ולספר לו סיפור מרתק שלא ישכח במהרה.
המנכ"ל שלנו עסוק מאוד ולכן החליט להקדיש את שעות הטיסה הארוכות לבניית ההופעה שלו. כשהגיע לאירוע הראשון כבר הייתה בכיסו רשימת נקודות שסקרו את העשייה וההצלחות וכמובן כללו איזו בקשה לתמיכה מיידית נחוצה.
אלא שהקהל לא הלך שבי אחריו, בכל פעם מסיבה אחרת: פעם אחת האריך בדיבור ונתבקש לסיים לפני שהגיע לבקשה, פעם אחרת הקדים את המאוחר והגיע לבקשה לפני שפירט די הצורך את הנחיצות והדחיפות ולפעמים פשוט התקשה למצוא את המילים הנכונות באנגלית.
עברה כמעט שנה ועכשיו הוא שוב מנסה את מזלו. במאמצים רבים שכנע כמה קהילות להזמין אותו לסיבוב הופעות נוסף, אלא שהפעם לא לקח סיכון והחליט להתייעץ איתי חודש מראש כדי להבטיח שההשקעה הגדולה הכרוכה בנסיעה כזו תצדיק את עצמה.
אולי יעניין אתכם גם: לשנות את העולם בפרזנטציה משכנעת אחת
איך לצלוח פגישה ראשונה עם תורם פוטנציאלי
רוצים שיכירו אתכם? כך מציגים ארגון חברתי באופן בלתי נשכח
גם אדם כריזמטי ומיומן זקוק להכנה לפני שהוא עולה על במה. אפילו כשנראה לכם שמישהו מאלתר, האלתור נשען בדרך כלל על שנים של ניסיון והתנסויות. בסופו של דבר מדובר בטכניקה שאפשר ללמוד.
הופעה מול קהל מורכבת משני אלמנטים:
- הטקסט
- אופן הצגתו
מדובר בשני אלמנטים שונים זה מזה אבל בעלי חשיבות זהה. אפשר לומר את הדברים הנכונים אבל לעשות את זה בצורה משמימה ולהפך.
באלמנט הראשון כבר עסקנו, והפעם אנחנו מקדישות כתבת הדרכה לאלמנט השני המורכב לא פחות.
בתרבות הישראלית יש נטייה להישען על אלתור וקסם אישי ולהעריך אותם יותר ממקצועיות, אבל כמי שצפתה באלתורים רבים, נראה לי שהכריזמטיות של הדובר אמנם חשובה אך לא יכולה לבוא על חשבון המקצועיות שלו.
הנה שישה טיפים להכנת הצגת יחיד אלכ"רית מקצועית שמעודדת תמיכה ותרומה:
- התוכן
אל תתעצלו. כתבו את כל ה"נאום" מהמילה הראשונה ועד האחרונה. זו הדרך היחידה להבטיח שכל מה שאתם רוצים וצריכים לומר אכן ייאמר ושסדר הצגת הדברים יהיה נכון. זה גם מבטיח שהפתיחה תהיה מרשימה והסיום סוחף
- השפה
כתבו כפי שאתם מדברים ולא כפי שאתם כותבים. שפה גבוהה ומהוקצעת מדי לא עוברת "בשידור חי". ייתכן שתגלו שקשה לכם לדבר ולכתוב בה בעת. כשכתבתי נאומי גאלה לנשיא הארגון שבו עבדתי, נהגתי לסגור את הדלת ולהתהלך במשרד שלי כדי לנסות לייצר את הסיטואציה הדיבורית. אם קשה לכם לדבר ולכתוב, התהלכו בחדר ודברו בקול רם ובקשו ממישהו אחר לכתוב את מה שאתם אומרים
- התורמים
נכון שהמטרה שלכם היא לשווק את הארגון ולמכור את הבקשה לתרומה, אבל אל תשכחו שאתם מדברים אל התורמים והפוטנציאלים שלכם ולא אל עצמכם. הקהל הזה רוצה לשמוע איך אתם מתייחסים לתורמים, מה אתם עושים עם התרומות, איך יכולות התרומות שלהם לחולל שינוי ולקדם את הצורך והייעוד הארגוני וכמה אתם מעריכים ומוקירים את השותפים המימוניים שלכם. מובן שאת כל אלה אי אפשר למנות כרשימה יבשה של עובדות. האתגר הוא למצוא דרך סיפורית להעביר את המידע הזה
- הריגוש
דובר צריך להפגין מקצועיות, אבל לא משתמע מכך שהוא צריך להיות חמור סבר ונוקשה. לא מדובר בהרצאה. המטרה היא להטביע את חותמכם בקהל שלכם, וכדי לעשות את זה צריך לרתק את הקהל ולרגש אותו. אם מתייחסים לצורך ולהצלחות בצורה קרה ושכלתנית, לקהל יהיה קשה להתחבר לעשייה. לא צריך להיות תיאטרליים אלא פשוט להביע רגש שיעבור לקהל ויסחף אותו אחריכם
- השינון
ערכו כמה שיותר חזרות. הקריאו מן הכתב ואחר כך ללא הטקסט (גם אם בסופו של דבר תשתמשו בו או רק תחזיקו בדף בזמן אמת). גם היום כשאני צריכה בפעם המי יודע כמה להסביר מה זה פילנתרום ולמכור את הרעיון והחזון שלו אני עורכת חזרות בבית. אני מדפיסה את מה שאני רוצה לומר באותיות גדולות וברווחים גדולים, משאירה שוליים רחבים כדי שאוכל לערוך שינויים ולשכתב משפטים בזמן החזרה, וצועדת הלוך ושוב בסלון. רוצים לדעת איך אתם נראים ונשמעים? בקשו מאדם שאתם סומכים עליו להקשיב ל"נאום" ובתוך כך תקנו ושפרו אותו ככל הנדרש. קצת כמו שחקן שלמד את שורותיו ונכנס עכשיו לתפקיד שהוא מגלם, למדו אתם את השורות שלכם והתוודעו לתפקיד שלכם במעמד כזה
- הלחץ
מותר להילחץ לפני שעולים על במה. אני באופן אישי תמיד מזכירה לעצמי שהלחץ מונע ממני להיות שאננה מדי. אני חוזרת שוב על הטקסט שלי, במיוחד על הפתיחה, כדי להירגע ולהתמקד וגם מזכירה לעצמי שברגע שמתחילים לדבר, הלחץ בדרך כלל מתפוגג. גם יש משהו אותנטי ומעורר אמפתיה באדם שעולה לבמה בהיסוס קל ובהתרגשות
כל הטיפים האלה יעזרו לכם להכין מופע יחיד מקצועי. והרשו לי לחזור ולהדגיש את חשיבותה של הסימולציה. גם מנכ"לים, מגייסים וחברי ועד מנוסים משתמשים בה. היא עוזרת לשזור בחוכמה את כל הפרטים החשובים ולהעביר אותם באפקטיביות לקהל היעד בכל פעם מחדש. ושתי הערות אחרונות: חשוב לשאול בדיוק כמה זמן הוקצב לכם. הרי אין טעם להכין טקסט ל-25 דקות כשיש לכם רק רבע שעה. וחשוב לא פחות ללמוד על קהל היעד: האם הם ביקרו בארץ בעבר, האם הם מכירים את הבעיה שאתם נותנים לה מענה, כמה ישראלים יש בקהל וכו'.
אפשר לרתק קהל בכל הזדמנות ובכל שפה. למה אתם מחכים? נסו ליישם את כל העצות האלה כאן בארץ בפעם הבאה שמגיעה אליכם קבוצת מבקרים או בפעם הבאה שאתם מגיעים לחוג בית או לכנס.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.