השבוע ישבתי לשיחה עם מנכ"לית שקיבלה על עצמה להוביל ארגון אבל כשנכנסה לתפקיד גילתה לתדהמתה שהיא צריכה להתמודד עם גירעון עמוק למדי.
אין לה כרגע צוות פיתוח משאבים. אף לא אדם אחד. אין לה גם תקציב לפיתוח המשאבים וכנראה לא יהיה לה כזה בחצי השנה הקרובה.
אבל היא נחושה להצליח, לעלות על מסלול הבראה ולהצעיד את הארגון לעבר עתיד בריא ובהיר יותר.
שוחחנו על הטווח הקצר וגם על הארוך. ניסינו לבדוק יחד מיהם קהלי היעד שיכולים אולי להתעניין בארגון, איפה הם נמצאים ומה אפשר לצפות מהם בכל הקשור לתמיכה כספית. וגם דיברנו על הכנסות עצמיות, על השירותים שהיא כבר מציעה ואולי יכולה להרחיב ועל כאלה שאולי אפשר להשיק ולשווק.
אבל באופן טבעי השאלה ששאלה שוב ושוב ושעליה התעקשה לקבל תשובה היתה: מה אני יכולה לעשות בעצמי כבר עכשיו?
כסף לא גדל על העצים, ומימון שוטף של ארגון הוא תמיד תוצר של עבודה שיטתית ומקצועית, מתוכננת ומבוקרת לאורך זמן. בזאת התחלתי ובזאת גם סיימתי את השיחה. אבל כשחשבתי יחד איתה מה היא בכל זאת יכולה להתניע, סיכמנו על ארבע קטגוריות של עשייה:
-
- "לתקשר" את הארגון: אף אחד לא תורם לארגון לא מוכר. אנשים יעניקו תמיכה לארגון רק אחרי ששמעו עליו והבינו את חשיבותו, ורק אם הם יודעים שאחרים כבר תומכים בו. את התוצאה הזו אפשר להשיג על ידי "ייחצון" הארגון בערוצי המדיה השונים.
התקשורת נמצאת בחיפוש מתמיד אחר חומרים חדשים שימלאו את לוח השידורים ודפי העיתונים. ארגון שכבר יודע מי קהל היעד שלו יֵדע גם באילו ערוצי תקשורת אפשר למצוא אותו ויוכל לנסות לכוון את החשיפה למקומות הרלוונטיים.
אפשר לאסוף סיפורי הצלחה מעניינים של מקבלי השירות או לספר את סיפורם של אנשי הצוות וגם של הוועד המנהל. חפשו את הסיפורים האנושיים שערוצי התקשורת יתעניינו בהם ושישווקו היטב את הארגון לקהל היעד הפילנתרופי (שחייב להבין את נחיצות, דחיפות והצלחות הארגון).
את הסיפורים האלה כדאי להעלות גם לרשתות החברתיות ולאתר הארגון, ובעיקר לבלוג של הארגון שאותו אפשר להפוך לפלטפורמה אישית שבה חולקים עם הקוראים את תהליך ההבראה וההתארגנות המחודשת אבל גם את הקשיים.
כל אלה יחד מבטיחים שארגון יישאר בתודעתם של תורמים קיימים ופוטנציאליים, קטנים וגדולים. כך אפשר לוודא שברגע האמת הקהל הזה יכיר אתכם וירצה לתרום לכם. כולנו הרי יודעים שרחוק מהעין הוא רחוק מהלב.
-
- לתכנן הנעה נקודתית של הוועד המנהל: לכל ארגון ללא כוונות רווח במדינת ישראל יש ועד מנהל, והוא, על פי חוק, גם בעל הבית. כבר היו מקרים שבהם נתבקשו חברי ועד מנהל של ארגון השרוי בגירעון להוציא את פנקס ההמחאות ולכסות אותו.
טקטיקה של הפחדה אינה יעילה. מדובר באנשים שהארגון יקר לליבם ושמודעים למצבו הפיננסי ולהשלכות. וגם אם אנחנו עדיין נלחמים בתרבות אלכ"רית שבה חברי ועד מאמינים שאם הם נותנים מזמנם הם פטורים מהתגייסות לפיתוח משאבים, זה הזמן להתחיל להניע אותם לאיזושהי פעולה.
לא יכול להיות שאף אחד מהם לא מכיר מישהו שמכיר מישהו שיכול להתעניין בארגון ולתמוך בו. לא יכול להיות שאיש מהם לא מסוגל לפתוח איזושהי דלת או לחשוב על מישהו אחר שיכול. זה הזמן – הקריטי ולכן גם הלגיטימי – להושיב אותם לשיחה כזו.
מכנסים את כולם ומנהלים דיון מונחה. אפשר, אם רוצים, להשתמש בשירותיו של איש מקצוע חיצוני. דיון כזה אתם צריכים להכין היטב מראש ולהביא בחשבון שתצטרכו לרכך התנגדויות. יו"ר הארגון חייב להוביל, להסביר, להדריך ולעודד.\r\n\r\nכעבור כמה שבועות מתחילים לנהל פגישות אישיות עם כל אחד מחברי הוועד בנפרד, בנוכחות היו"ר. המטרה היא הצהרת מחויבות: את מי כל אחד מתכוון לפגוש ועם מי הוא מתכנן לדבר ומתי.
בכל פגישה כזו צריך לשאול את חבר הוועד אם הוא זקוק לחומרי שיווק, להסבר מפורט על הפרויקטים או לנתונים כלשהם. כדאי לשאול אם היה רוצה שמישהו יצטרף אליו לפגישות.
אנשים נמנעים מלעסוק בגיוס מפני שהם לא יודעים איך עושים את זה. אם תנחו, תעודדו ותתמכו ירגישו רובם בטוחים יותר לעזור לארגון ולכם. (מנויי הפרימיום של פילנתרום יכולים לנצל היטב את מורה הדרך שלנו איך לחפש ואיפה למצוא מטבע תחת הפנס הפילנתרופי: כך תשכנעו ותדרבנו חברי ועד מנהל לעסוק בפיתוח משאבים).
-
- לתכנן הנעה נקודתית של צוות הארגון: לצוות הארגון אין אחריות למצבו הפיננסי של הארגון, ואם המצב באמת קשה ייתכן שחלק מהאנשים יחליטו לחפש מקום עבודה אחר. אבל אנשים במגזר השלישי בדרך כלל אוהבים את מקום עבודתם, מגיעים אליו מתוך רצון לעשות ולשנות. אפשר לשתף אותם בתהליך ההחלמה.
ארגון בריא הוא ארגון מגייס שבו כל אחד מודע לצרכים המידיים ויכול לזהות הזדמנויות גיוסיות. גם לאנשי צוות הארגון יש משפחות, חברים, שכנים ומכרים. הם רק מעולם לא נתבקשו לחשוב על פתיחת דלתות ועל חיבורים פילנתרופיים. עכשיו הגיע הזמן .
עם צוות ארגון מנהלים מפגש בפורום מלא שבו דנים באפשרויות פיתוח המשאבים של הארגון. עוזרים להם יחד לחשוב על האנשים בחייהם שאיתם אפשר לדבר על הארגון. מדריכים אותם איך ניגשים לנושא כזה עם חבר או בן משפחה. מדרבנים אותם להמשיך לחשוב על קשרים רלוונטיים. מעודדים אותם לחזור ולהתייעץ איתכם בכל פעם שהם חושבים על מישהו פוטנציאלי. גם כאן כדאי לשאול אם הם זקוקים לחומרים שיווקיים או אפילו לנוכחותכם בפגישה.
צוות הארגון לא אמור לבקש תרומה או לנהל דיון על תנאי תמיכה. את זה תצטרכו כמעט תמיד אתם לעשות. אבל הם יכולים לפתוח דלתות שאיש עוד לא חשב עליהם.
-
- להקים קבוצת תמיכה מקצועית: מנכ"לים ומגייסים רבים פועלים בתחושה שהם בודדים במערכה, ובתחושה כזו קשה לתפקד. אבל לכל אחד מאיתנו במקצוע הזה יש קולגות שאפשר לפנות אליהם ולהקים איתם מעין קבוצת תמיכה קטנה ואינטימית של אנשים בסיטואציה דומה. מישהו מהם אולי חשב על דרך פעולה מעניינת שלא חשבתם עליה בעצמכם. מישהו אחר אולי ניסה משהו שאתם עומדים לנסות ולכן כדאי לשמוע על החוויות שלו. קבוצה כזו חייבת להיות קטנה ובאווירה טובה ונינוחה. לפעמים מספיק להיפגש עם אדם אחד כדי לקבל תמיכה ולהחליף רעיונות. לי זה מאוד עוזר.
לסיכום, אין מטה קסם שיכול להבריא ארגון ברגע. אין תחליף לעבודה מקצועית ושיטתית. אבל יש כמה דברים שאפשר לעשות, כאלה שאינם עולים אגורה שחוקה אחת, אינם דורשים תכנון ארוך מדי ויכולים בפירוש לעזור לארגון במצוקה. אלה דברים שלכל מנכ"ל ומפתח משאבים כדאי לחשוב עליהם גם בימים טובים.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.