כבר עסקנו כאן לא פעם בסוגיית הסרטון ככלי שיווקי וגיוסי (פה ופה). מדובר בדרך יעילה ביותר להסביר, לעניין, לרגש ולחבר תורם למטרה טובה בכמה דקות קצרות. מפתחי משאבים ומנכ"לים שרוצים להפיק סרטון שיווקי שואלים אותי שוב ושוב איך מפיקים סרטון, מהן עלויות ההפקה המשוערות ומה נכון להראות בו. לכולם אני עונה שהדבר החשוב ביותר הוא הרעיון. ורעיון לא חייב לעלות כסף. צריך לחשוב על המסר ולמצוא סיפור מתאים. התיאבון לסרטונים שיווקיים ומגייסים הוא גדול ולכן אני מביאה לכם עוד דוגמה לסרטון גיוסי מנצח שנעשה על ידי עמותה קטנה בעיר קטנה. בסרטון מנסה העמותה להסביר לצופה על מטרותיה, על חשיבותה ועל הצלחותיה.
הסרטון הזה עומד בכל הקריטריונים של תקציב מוגבל – אפילו מוגבל מאוד – ובכל זאת הצליח הארגון הקטן והלא מוכר שהפיק אותו לשלש את תרומות סוף השנה. הידיעה עליו התפרסמה בכרוניקל אוף פילנתרופי ורציתי לחלוק איתכם את ההצלחה הגיוסית היפה הזאת.
בצ'רלסטון, דרום קרוליינה, ישנו בית ספר (א'-י"ב) בשם פורטר-גוד. כדי לעודד תורמים לתרום לקראת סוף השנה האזרחית (שהיא גם השנה הפיסקאלית) החליט בית הספר להפיק סרטון שימכור את חשיבות העשייה שלהם לתורמים וישכנע אותם לתרום להם.
איש לא יתווכח על חשיבות המשימה החינוכית. כולם מבינים שבתי ספר טובים הם חיוניים, וכולם היו רוצים לשלוח את הילדים שלהם לבתי ספר טובים. אבל סרטון הוא מדיום ויזואלי. אז איך נראה חינוך? איך מספרים את הסיפור החינוכי של בית הספר האינדיווידואלי הזה ולא של בתי ספר בכלל? ואיך מייצרים אצל הצופה/תורם איזשהו קשר וחיבה לפורטר גוד, כזה שיגרום לו לרצות לתמוך בבית הספר ולדאוג שימשיך לחנך ילדים רבים? בית הספר ביקש מתלמידיו לנסות להגות, לאיית ולהגדיר את המילה "פילנתרופי". הנה הסרטון.
הווידיאו משעשע. אמנם קצת ארוך אבל בהחלט שובה לב. ואלו הן גדולותיו בעיניי:
-
- הוא מחבר ישירות בין מטרת הסרט (תרומות סוף השנה) למושא התרומות (תלמידי בית הספר)
-
- הוא מקרב את התורמים לילדים עצמם ומאפשר לילדים לדבר ישירות אל התורמים
-
- שימו לב לרקע מאחורי הילדים המתראיינים: הגדרת המילה מוכיחה עד כמה פילנתרופיה היא מורכבת ומתוחכמת (דבר שמאדיר את התורם ואת התרומה). היא גם מבהירה שבית הספר מעריך את המורכבות והתחכום הדרושים לקבלת החלטה פילנתרופית. ועוד משהו: שנת הקמת אגודת התורמים של בית הספר המופיעה על המסך מימין לילדים המתראיינים מבהירה לתורם שהוא מוזמן להצטרף למוסד נכבד, מבוסס, בעל היסטוריה רבת-שנים (ולכן, מן הסתם, תורמים רבים כבר החליטו לתרום לו במשך השנים)
-
- העובדה שבסרטון מופיעים ילדים מקבוצות אתניות שונות מבהירה לצופה שבית הספר משרת ומחנך אוכלוסייה רבגונית ולכן גם משמש כלי חיוני לביסוס חברה שוויונית יותר בצ'רלסטון
-
- הסרטון דל תקציב בהגדרתו. הפקה פשוטה כל כך היה אפשר אפילו לצלם באחת מכיתות בית הספר. כך גם נשלח מסר חשוב לתורם, כזה שמכריז שכספי התרומות מתנקזים לעשייה עצמה. ההשקעה כאן היתה בחשיבה, ברעיון ובמקוריות – ואת אלה יש בבית הספר הזה בשפע (עוד סיבה טובה לתרום לו)
-
- הסרטון מבהיר לתורם שמה שבית הספר מבקש מתורמיו הוא גם דורש מתלמידיו (דהיינו מחנך אותם לנתינה לזולת)
-
- הסרטון הזה יהיה עכשווי, משובב נפש ויעיל גם בעוד חמש שנים
-
- פשוט אי אפשר שלא לרצות לתרום להצלחתם של הילדים האלה
מנהל פיתוח המשאבים של פורטר-גוד מרוצה מאוד. במאמץ הגיוס של סוף השנה גויסו 310,000 דולר, לעומת 97,700 בשנה הקודמת. את ההבדל הגדול הוא זוקף לזכות הסרטון והשימוש הרב והיעיל שעשו בו.
והערה נוספת לסיום: עשו סיור קצר בחלק מאתר בית הספר שמוקדש לגיוס: הוא פשוט ובהיר, מכיר תודה למי שנתן ומאפשר לתורם פוטנציאלי לבחור בין צרכים שונים וגובה הסכומים שהם תורמים.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד, ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.