השלב המכריע בהחלטה אם לפנות לקרן אמריקאית בבקשת תמיכה או לא הוא שלב התחקיר.
תהליך הגשת בקשה הוא לא הרבה יותר מתרגיל בשלח לחמך, אלא אם מסיקים קודם לכן בצורה מושכלת שהשידוך עשוי להצליח. למסקנה כזו אפשר לרוב להגיע אך ורק על ידי תחקיר.
תחקיר כזה חייב לכלול בדיקה יסודית של טופס ה-990 שמגישה הקרן לשלטונות המס האמריקאיים. זה המסמך שמספק תמונה מדויקת ועדכנית על דרכי הנתינה שלה ועל הסכומים שהיא מעניקה.
את הטופס אפשר להוריד ללא תשלום מאתר גיידסטאר האמריקאי. לאחר מכן על כל ארגון ללמוד לנתח ולפרש בעצמו את המידע והנתונים העולים ממנו.
כמה מילות רקע:
טופס 990 מסוג זה או אחר (יש כמה סוגים:PF לקרנות פרטיות, N לארגונים בעלי תקציב של עד 50 אלף דולר, EZ לארגונים שלא גייסו יותר מ-200 אלף דולר ושיש להם נכסים בשווי של עד 500 אלף דולר וה-990 הרגיל עבור כל השאר) מגישה כמעט כל ישות אלכ"רית אמריקאית לרשויות המס מדי שנה. גופי דת כמו בתי כנסת, למשל, פטורים מדיווח. כיוון שעל פי החוק האמריקאי קרן היא ישות אלכ"רית לכל דבר (המונח קרן פרטית מאפיין את סוג העשייה יותר מאשר את מהות ההתארגנות), גם עליה חלה חובת דיווח.
אמריקאים מתייחסים לענייני המס שלהם ברצינות רבה. מי שחושב שהדיווח שאנחנו כאן בישראל נדרשים לו מסובך ומורט עצבים מוזמן להיכנס לגיידסטאר האמריקאי ולהוריד טופס 990 של ארגון אמריקאי מקביל.
מי שרוצה ללמוד ביסודיות את תורת ה-990 יכול לפנות למסמך מרשים ביותר בשם How to Read the IRS Form 990 שהוכן לפני כמה שנים עבור הוועדה המתאמת של אלכ"רי ניו יורק (Nonprofit Coordinating Committee of New York).
לא נוכל לעבור כאן על כל פרטי ה-990 ביסודיות הראויה אבל הנה כמה טיפים חשובים שיעזרו לכם לפרש את המידע העולה מהטפסים ולהכריע בשאלה הגורלית: האם הקרן הזאת מתאימה לי או לא?
עוד כתבות בנושא
- 6 טיפים למניעת טעויות בבניית מערכת יחסים עם קרן
- כשבעלי הקרן שתומכת בכם מחליטים לסגור אותה
- מה יגרום לקרן לתמוך בכם? תובנות וטיפים ממי שהחליט שנים איך לחלק את הכסף
- קראו את ה-990 כשלצדכם סיילספורס או דף אקסל פתוח. חשוב שתוכלו מיד להזין באחד מהם את הנתונים העולים ממנו. הטופס שאתם בודקים עכשיו הוא חלק מהמידע הכללי שתצברו על הקרן לאורך זמן ושישפיע על טיפוח הקשר איתה. אם קל לכם יותר לאגד את הנתונים והתובנות מהטופס הזה במסמך וורד ולהעלות אותו לסיילספורס, זו אפשרות טובה לא פחות, רק זכרו לציין בשם המסמך את שנת הדיווח. 990 ממלאים בכל שנה
- בטופס מצוינים תאריכי שנת המס שקבעה לעצמה הקרן. אם קרן מתקרבת לסוף שנת המס שלה ועדיין לא חילקה את כל הסכום שהיא נדרשת לחלק על פי חוק (חמישה אחוזים משווי הקרן), אולי זה הזמן שלכם להציע לה פרויקט
- כדאי להשוות את נכסי הקרן עם אלו של שנים קודמות כדי לראות אם גדלו או קטנו לאחרונה. אם גדלו, יגדל בקרוב גם סכום הנתינה ואולי תזכו לתמיכה. אם הנכסים קטנו, סביר להניח שגם כספי התמיכה הצטמקו ולכן גם אם הייעוד מתאים, ייתכן שחבל לבזבז את הזמן ולהגיש לקרן בקשה
אין 990 של שנים קודמות? אולי הקרן הוקמה רק לאחרונה ועדיין לא קבעה לעצמה מדיניות נתינה. ייתכן שזאת הזדמנות מצוינת למצוא אוזן קשבת לצורך שאתם נותנים לו מענה
- עברו על שמות כל הנאמנים וכל הצוות המקצועי. איפה הם גרים, איפה אנשי הצוות המקצועי עבדו קודם לכן ומהו עיסוקם של הנאמנים. עכשיו בדקו אם יש מישהו שאתם מכירים (תורם, מישהו מקרן אחרת) שמכיר מישהו מהם. אדם כזה יכול לספק לכם מידע נוסף על הקרן או לפתוח לכם דלת אליה
- כשתגיעו לרשימת התמיכות שהעניקה הקרן בשנה האחרונה עברו על כולה בדקדקנות. בין אם התמיכות הן בארץ, בארצות הברית או בכל מקום אחר בעולם, הרשימה הזו מלמדת הרבה על תחומי העניין שלה, על גודל הסכומים שהיא נוטה לתת (כדי שתדעו כמה אפשר לבקש) וכמה שנים היא נוטה לתמוך בארגון (על ידי השוואה ל-990 של שנים קודמות)
כאמור, מדובר בקצה הקרחון. מטרתנו היא לעודד אתכם להוריד את הטפסים של כל קרן שמעניינת אתכם ולעיין בהם היטב כדי שיוכלו לספק לכם כמה ציוני דרך ראשוניים.
לא צריך להיות רואה חשבון כדי לדלות מטופס כזה מידע רלבנטי שיכול לקצר תהליכי טיפוח, לכוון לבקשה נכונה ואפשרית או לחלופין לאותת לכם שחבל על המאמצים, מכאן לא תצא תרומה.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.