כשמקבלים תרומה צריך לומר תודה.
פרט לתודה הכתובה, שכתיבתה היא תורה שכל מפתח משאבים וכל ארגון חייבים להתמצא בה, יש גם הוקרה שהיא מתנת תודה. אמנם יש מחקר שקובע שמתנה עלולה להקטין דווקא את סכום התרומה אבל עבור רובנו הוקרה היא חלק מהמשחק, חלק ממערכת היחסים עם מי שתומך בנו ומתהליך הטיפוח שלו. והיום צריך לדעת איך לעשות את זה גם בעולם שמתנהל בחלקו במרחבים הווירטואליים.
נתחיל בטרמינולוגיה. באופן כללי יש שתי קטגוריות של מתנת הוקרה לתורמים: מותנית ולא מותנית.
מתנת הוקרה מותנית מחייבת תורם להיענות לבקשת התרומה לפני קבלת ההוקרה, והיא הרווחת יותר בקרב ארגונים. ההנחה היא שההוקרה תניע את התורם לפעולה נוספת כלשהי כמו תרומה נוספת, הגדלת התרומה הנוכחית, עשיית נפשות לארגון בקרב קהל רלוונטי, תרומת זמן או תרומת מיומנות כלשהי.
מתנת הוקרה לא מותנית לא מחייבת את התורם או הפוטנציאלי לפעול וניתנת ללא תמורה בטוחה, כמו למשל משלוח שי קטן לקבוצת תורמים ופוטנציאליים לקראת חג. נכון שבדרך כלל מתלווה לה בקשת תרומה, אבל קבלת השי לא מותנית בנתינתה.
לעיתים קרובות עושים ארגונים שימוש מקביל במתנות הוקרה מותנות ולא מותנות וזאת אולי מפני שקשה לדעת איזו מהן תהיה יעילה יותר ותניע לפעולה.
בעידן הדיגיטלי אנחנו פועלים גם במרחבים הווירטואליים, ולכן חייבים להביא בחשבון אפשרויות של הוקרת תורמים באמצעים דיגיטליים.
התורמים כבר נמצאים במרחבים האלה לא פחות מאיתנו (כמובן לא כולם נמצאים בכל מקום, ותפקידכם לגלות מי נמצא איפה) וכשמודים להם על תרומתם, כשמוקירים אותם, צריך לעשות את זה במקום שבו הם יוכלו לראות את התודה ולשתף גם אחרים.
רבים מאיתנו מבקשים מהתורמים לתרום דרך אתר הארגון או דרך אתר שמקדם גיוס מהמונים אבל מעטים הם הארגונים בארץ שמוקירים את תורמיהם גם בכלים מקוונים. אז הנה קצת חומר למחשבה:
נתחיל בחסרונות, כי גם אותם צריך להביא בחשבון:
המינוס הגדול הוא תחושת הארעיות שיש להוקרה בפייסבוק או ברשת חברתית אחרת, שלא לדבר על ניוזלטר שנקרא ברגע ונזרק לפח הווירטואלי – אם בכלל נפתח ונקרא. הוקרה כזו היא לא נצחית כמו שם שמתנוסס על בניין. גם אין לה החיבור הממשי, הפיזי, לעשייה עצמה. הודעת טוויטר עלולה להיות קצרה מלהכיל תודה עמוקה ונאותה, ומייל הוא לא תמיד פורמלי מספיק כשמבקשים להכיר תודה על תרומה גדולה.
לעומת זאת יש גם לא מעט יתרונות:
הרשתות החברתיות והכלים הדיגיטליים מאפשרים לכל מפתח משאבים להגיע לקהל רחב הרבה יותר מזה שיכול היה אי פעם לחלום עליו. יותר מכך, המרחב האינטרנטי יוצר קהילות מובנות של מתעניינים ומאפשר למפתח המשאבים להגיע ישר אליהן. הוקרה באמצעות טכנולוגיות מודרניות היא פומבית ולכן שולחת זרועות ארוכות מאוד. תורם לעולם לא יוכל להכניס לחדר הנושא את שמו את מספר האנשים שישמעו על חשיבות מעשיו הפילנתרופיים בזכות הוקרה אינטרנטית. עבורכם, הוקרה כזו יכולה לשמש אמצעי לחשיפה רבת השפעה, והיא זולה הרבה יותר מהקמת קיר תורמים.
אולי יעניין אתכם גם: תורם אמר לכם "כן"? זה הזמן לשאול כמה שאלות
סיכום 2013: איזה ציון קיבלתם בשימור תורמים
לא כדאי לשכוח את דרכי ההוקרה המסורתיות הפיזיות שנשארות אצל התורם ומעניקות לו תחושת אינטימיות אבל אם אתם רוצים להוקיר תורם על תרומתו באמצעים וירטואליים, הנה כמה דרכים לעשות את זה:
- מי שתורם דרך האתר צריך לקבל תודה מיידית במייל. רבות ממערכות ניהול התורמים מאפשרות שליחת תודה אוטומטית ברגע שהתרומה התקבלה. צריך רק להקפיד על טקסט מדויק ולא שבלוני מדי שיהיה נכון לכל תורם ולכל סוג וגובה של תרומה. לאחר התודה האוטומטית אין כל סיבה לא לשלוח מייל ממישהו בכיר בהנהלת הארגון או מאחד מחברי ועד המנהל. שום תורם עוד לא התלונן שהודו לו פעמים רבות מדי
- באתר אפשר גם להקדיש אזור שלם למעין קיר תורמים וירטואלי שמוקיר תורמים שונים ותרומות בסכומים שונים. עיצוב גרפי מעניין יכול למשוך אל הקיר הווירטואלי מבקרים שעדיין לא תורמים לארגון. להוקרה כזו יש גם ערך שיווקי רב. בראש ובראשונה דאגו שכל תורם יוכל למצוא בקלות את שמו (לאחר שנתן את הסכמתו בכתב ששמו יופיע באתר!) ולנווט אליו משפחה וחברים
- האתר הוא גם מקום מתאים במיוחד לספר בהרחבה לקהל המבקרים על תורם זה או אחר, על תרומתו ועל חשיבותה. סיפור קצר, בליווי תמונה כמובן, יכול לא רק להסב קורת רוח לתורם (שיעביר את הלינק לכל חבריו) אלא גם להוות השראה לתרומה נוספת לא רק מאותו תורם אלא ממישהו אחר שקרא את הטקסט המרגש
- השתמשו בניוזלטר לכוון את הקורא לסיפורים על תורמים ותרומות בדפי האתר שלכם. כך לא רק תוקירו את התומכים בכם אלא תזכירו לכולם שאתם ארגון שלא רק שאינו שוכח תורמים אלא אף נוהג בהם בכבוד, בחום ובהערכה. כך גם תבטיחו שאנשים ייכנסו שוב ושוב לאתר שלכם, דבר שיחזק את הקשר שלהם איתכם. צריך רק לדאוג שהכותרות בניוזלטר יסקרנו אנשים מספיק כדי להקליק על הקישור ולהגיע לטקסט ההוקרה
תודה והוקרה, בין אם הן מותנות ובין אם לא, הן בגדר חובה עבורנו. כל ארגון צריך להודות לתורמיו ולהוקיר אותם ולכן הוא חייב למצוא את הדרך המעניינת, המרגשת והאפקטיבית ביותר לעשות זאת. בעידן הדיגיטלי שאנחנו חיים בו חשוב להביא בחשבון גם את המרחבים הווירטואליים, שם נמצאים התורמים שלנו וגם תורמים אחרים ופוטנציאליים. הפלטפורמה והכלים אולי שונים אבל בסופו של דבר מדובר באותה מחווה אנושית פשוטה ובסיסית.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.