אלכ"רים רבים שמבקשים לאייש את תפקיד מפתח המשאבים לא תמיד יודעים לשאול את השאלות הנכונות ולכן מתקשים למצוא מפתח משאבים מוצלח ומקצועי. גם מנכ"ל שמחליט לקבל על עצמו את מטלות פיתוח המשאבים צריך לדעת אם יש לו הנתונים הבסיסיים להצליח במשימה.
האם להעסיק מפתח משאבים מנוסה ולשלם לו משכורת גבוהה או לבחור מישהו צעיר ו"לגדל" אותו? זו השאלה שנשאלת בדרך כלל, אלא שהרבה לפני כן צריכה להישאל שאלה אחרת לגמרי: מהם המאפיינים של איש פיתוח משאבים מוצלח? מעבר לקריאת קורות החיים, מה אני מחפש באישיות של אדם ובהתנהלותו כדי להחליט אם מדובר במועמד המתאים לתפקיד? (השאלה הזאת חשובה במיוחד אם בחרתם לחפש מישהו צעיר בעל ניסיון מועט ואולי ללא ניסיון כלל).
יש משהו באיוש תפקיד פיתוח המשאבים שמרסק את הפרגמטיות אצל מנכ"לים מסוימים ומוציא מהם מנה גדושה של אשליה אוטופית. החלטנו לכן לספק לכם את רשימת האפיונים הנחוצים למפתח משאבים מצליח:
יכולות ביטוי ותקשורת גבוהות
מפתחי משאבים טובים אוהבים חברת בני אדם ויודעים היטב איך לתקשר איתם. יש בהם משהו חם ונעים, ואנשים רוצים להיות במחיצתם. יש להם יכולת מופלאה להבין איך מתנהגים במקומות שונים ובמצבים שונים. הם מסוגלים להיכנס לחדר ולפתוח מיד בשיחה עם אנשים שמעולם לא פגשו קודם לכן. הם גם יודעים היטב מתי לשתוק ולהקשיב (יכולת הקשבה היא מכריעה במקצוע הזה!). יש להם כושר ביטוי גבוה בכתב ובעל פה, בין אם המשימה היא כתיבת מכתב תודה או פרזנטציה לפני 250 איש.
התלהבות, דינמיות ומחויבות לייעוד
מפתחי משאבים טובים המחויבים לייעוד של הארגון ומזדהים איתו יֵדעו תמיד לעורר השראה ולהניע אנשים לתרום בזכות ההתלהבות האישית שלהם.
חדשנות ויכולת אסטרטגית מפותחת
מפתחי משאבים טובים יודעים לבנות אסטרטגיות חכמות שיחברו תורמים לארגון וארגון לתורמים. במילים אחרות הם יודעים איך לבנות רצף של פעולות שיתרגמו התלהבות וחיבור לרעיון לפעולה ולתמיכה אקטיבית. הם גם יודעים לתעדף (צורכי ארגון וצורכי תורמים) ולפתח דרכי פעולה וגישות שיפנו לקהלים שונים, גם ליחידים.
אורך רוח וקפדנות
מפתחי משאבים טובים הם בדרך כלל אנשים נחושים שיעשו הכול כדי לשמר קשר עם כל תורם ופוטנציאלי לאורך זמן ובתדירות המתאימה לכל אחד מהם. לפעמים מדובר בטיפוח קשר של כמה שנים טובות לפני שהתרומה הראשונה המשמעותית בכלל מתקבלת. באותה מידה וכפי שכל מפתח יודע, רוב זמנם מוקדש לתחזוק מערכת ניהול הקשרים של הארגון, למילוי סיכום שיחות (על כך קראו בעוד פגישה ועוד פגישה: נתונים אישיים מצטברים לתרומות חוזרות) ולקביעת פגישות. צריך לסלול את הדרך לבקשת התרומה, לזהות את הרגע המתאים ולדעת איך לבקש אותה. בין לבין יש מטלות רבות למלא, וכל אלה גוזלות זמן ואין בהם ריגוש רב אבל הן הכרחיות, ולכן מפתח משאבים טוב מקפיד עליהן.
מוסריות ואמינות
מכיוון שבתפקיד פיתוח המשאבים מעורבים סכומי כסף לא מבוטלים, מפתח משאבים חייב להיות אדם מוסרי ולשדר אמינות. איש לא ייתן אגורה שחוקה אחת לאדם שאמינותו מוטלת בספק ושהתנהגותו מעוררת תהייה באשר למוסריותו.
חשיבה מערכתית
יש מפתחי משאבים שמנהלים יותר ממאה מערכות יחסים עם תורמים בעת ובעונה אחת. אדם שיכול להרגיש כל מערכת ומערכת ולקדם כל אחת בקצב הנכון לה חייב להיות מאורגן מאוד ובעל חשיבה מערכתית. מתי מציעים פרויקט מסוים לתורם מסוים? איך מזהים מתי תורם מאבד עניין בפרויקט מסוים ואיך יודעים למי להציע אותו כשזה קורה? ואיך מנהלים שלושים מצבים כאלה בכל רגע נתון? את כל אלה אי אפשר לעשות ללא יכולת ניהול זמן והבנה מערכתית מפותחת.
אופטימיות וביטחון עצמי
האכזבה מתשובה שלילית לבקשת תרומה יכולה להיות קשה. לא פחות קשה לעיכול היא החלטה של פוטנציאל לתרום אלף שקלים במקום חמישים אלף. מפתח משאבים טוב יודע להבדיל בין לאו מוחלט ל"לא עכשיו" או "לא בתנאים הנוכחיים" (קראו את כן, גם בתרומות "לא" זה לא שחור לבן). הוא גם מבין שלא בהכרח מדובר באשמה של צד זה או אחר. מפתח משאבים אופטימי ובעל ביטחון עצמי לומד ממקרים כאלה ויודע לעבור הלאה.
יכולת טובה לעבוד בצוות
מפתח משאבים הוא האדם היחיד בארגון שעיסוקו אינו עולם התוכן של הארגון ולמרות זאת הוא זקוק לארגון כפי שהארגון זקוק לו. הוא צריך למצוא את מקומו בתוכו. לא פחות מזה, פיתוח משאבים נעשה בעבודת צוות, ומפתח משאבים צריך לדעת לשתף פעולה עם אחרים. הוא צריך לחלוק מידע ולעזור גם בגיוס שהוא אינו אחראי לו ישירות.
איוש תפקיד פיתוח המשאבים הוא תהליך לא פשוט בכל ארגון בעולם. מדובר בתפקיד מורכב הפונה החוצה אל העולם מחוץ לארגון אבל עדיין נטוע היטב בתוכו, ואין סיכוי להצליח במשימת האיוש מבלי להבין את המאפיינים הנחוצים לאדם העוסק במקצוע הזה.
ולסיום, רצינו לספר לכם שחברנו אל עמותת מתאם כדי להציע שירות מיוחד המלווה את הארגון החל בשלב אפיון התפקיד וכלה בכניסתו של איש פיתוח המשאבים לתפקידו ואף מעניק לו מינוי שנתי לפילנתרום שיספק לו מידע מקצועי ועדכני לאורך זמן. בפעם הבאה שתרצו למצוא מפתח משאבים נכון לכם ולארגון שלכם תוכלו להיעזר בשירות הזה. כל הפרטים כאן.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי