להאזנה לכתבה:
בשוק החברתי הצפוף של החברה האזרחית בישראל חייבת כל עמותה לעמול קשה כדי לבדל את עצמה. בין אם היא עוסקת בחינוך, בבריאות, בתרבות או בכל תחום עשייה אחר, היא צריכה לזכור שיש בארץ עוד עמותות כמוה שיכולות לשמש מטרה פילנתרופית דומה עבור גופים פילנתרופיים או תורמים פרטיים.
מדובר בתחרות לא קלה, ובמקרים רבים היכולת לנצח בה לא קשורה רק לאיכות העבודה שאתם עושים אלא גם למרכיבים כמו בידול, שיווק, נראות ואפילו תקציב פעילות. עבור ארגונים קטנים ודלי אמצעים המאבק הזה יכול להיות מדכדך במיוחד.
והבעיה לא ייחודית רק לנו כאן בארץ. בכל העולם יושבות עמותות ששואלות את עצמן, איך נגרום לקרן הזו, שמעוניינת לתמוך בילדים שבהם אנחנו מטפלים, לתמוך דווקא בנו ולא באחד הארגונים האחרים שפונים אליה?
בארצות הברית (שבה פועלות מיליון וחצי עמותות!) מאסו ארבעה ארגונים בגישה הבדלנית והלוחמנית הזו והחליטו לחבור יחד ולנסות דרך אחרת.
בבניין משרדים במנהטן שוכנות ארבע עמותות שונות: פרויקט אודרי לורד, סטריט וייז אנד סייף, פירְס ופרויקט סילביה ריוורה – כולן תומכות באוכלוסיות מודרות.
כל הארבע הן עמותות קטנות שמתקשות לממן את הפעילות שלהן. אמנם לכל אחת מהן יש ייעוד שונה (אחת נאבקת בעוני, השנייה בגזענות, השלישית בהומופוביה והרביעית בטרנספוביה), אבל במבט רחב אפשר לומר שכולן חולקות אותו חזון: מחויבות לצדק כלכלי ומגדרי.
לא מזמן החליטו מפתחי המשאבים של ארבעת הארגונים שנמאס להם מהתחרותיות המובנית ביניהם, ובתמיכת ארבעת המנכ"לים החליטו לבחון את האפשרות של גיוס משותף. הבדיקה החלה בחיפוש פרויקט משותף שיתאים לאופי הפעילות ולשפת השיווק והמיתוג של כל ארגון ויענה על צרכיו.
עוד כתבות בנושא
- איך לגרום ליריב לגייס עבורך?
- 4 ארגונים שהזניקו את הגיוס שלהם במאות אחוזים
- כל הפרטים על הנפקת עמותה בבורסה החברתית
הפרויקט שנבחר הוא פרויקט מלגות שייקרא על שם שני פעילים למען צדק חברתי שמהווים השראה לכל הארבעה ושעל שמם נקרא בניין המשרדים שבו שוכנות העמותות (הבניין לצדק חברתי על שם מיס מייג'ור-ג'יי טול): מיס מייג'ור גריפין-גרייסי, פעילה טרנסג'נדרית שחורה, וג'יי טול – פעיל למען זכויות להט"בים.
במרכז תכנון הקמפיין המשותף עמדה השאלה איך יוכלו לאחד משאבים, להבטיח תמיכה שווה בין כולם ולהפיג את החשש מתחרות ומבידוד.
את התשובה מצאו בכלי גיוס שעליו כבר כתבנו ושצובר פופולריות בקרב תורמים קטנים וגדולים: מעגל נתינה.
במעגל נתינה מצרפים כל התורמים את תרומותיהם לתרומה אחת גדולה. שלא כמו בתמיכה אישית לפרויקט כלשהו, כאן מתכנסים כל הפוטנציאלים יחד כדי להחליט על גובה התרומה ועל דרכי פעולה משותפים ודנים יחד עם הארגון בתמורה שיקבלו כולם עבור תרומותיהם.
כך הוקם מעגל הנתינה של הבניין לצדק חברתי על שם מיס מייג'ור וג'יי טול.
כדי להכין את עצמו היטב לקמפיין המשותף החל צוות הגיוס של ארבעת הארגונים להיפגש בסופי שבוע כדי ללמוד להכיר זה את זה ברמה האישית ולאפשר לכל מגייס להבין מה עושים שלושת הארגונים האחרים. במפגשים האלה חלקו זה עם זה סיפורים מהשטח והזמינו מנהלי פרויקטים ונציגים של הקהילות שאותן הם משרתים להשתתף ולשתף.
כמו כן הוזמנו גם יועצים להדריך את קבוצת המגייסים בנפתולי הגיוס המשותף, ויחד דנו כולם ארוכות במסורות השונות של הקהילות שאותן משרתים הארגונים, אלה המאפיינות ומייחדות כל אחת מהן, כמו אוכל, מוזיקה ואמנות פלסטית.
לאחר שכל צוותי הגיוס הרגישו שנבנתה תשתית רחבה מספיק של אמון הדדי הושקה סדרה של אירועי התרמה שלכולם מכנה משותף הרבה מעבר למטרת הגיוס: כולם אורגנו ובוצעו בעלות מינימלית ביותר, והמטרה של כל אחד מהם הייתה להפיץ את הצורך שהארגונים נותנים לו מענה ואת העשייה של כל אחד מהם ולספק לקהל הצצה לחייהן של אוכלוסיות מודרות בניו יורק בפרט ובארצות הברית בכלל.
האירוע הראשון היה סיור רגלי מודרך בסנטרל פארק במנהטן. בעבור תרומה של 75-35 דולר יכלו תורמים לא רק לחוות חוויה מהנה משותפת אלא גם ללמוד עד כמה יכול פיתוח עירוני להחמיר את מצבן של האוכלוסיות שסובלות ממידור כלכלי ומגדרי כיוון שהוא מצמצם את גישתן לאותם שטחים פתוחים שנמצאים בחלקים מבוססים יותר של העיר. בסיור חולק למשתתפים מדריך להיסטוריה המקומית של הפארק והאזור סביבו ובו גם טיפים לטיולים רגליים.
האירוע השני התמקד ביצירת שמיכת טלאים. קבוצה גדולה של מקבלי שירות מארבעת הארגונים הוזמנו לשתף פעולה ולתפור יחד שמיכת טלאים ענקית שתתאר את המאבק המתמשך של יוצריה בדיכוי ובקיפוח. כל טלאי "נמכר" לספונסר עבור תרומה של 50-5 דולר.
לבסוף נערכו שלוש ארוחות שלוו בטעימות יין, הראשונה בברוקלין, השנייה במנהטן והאחרונה בקווינס. מחיר כרטיס כניסה היה 100-50 דולר. בכל ערב גם הוצא למכירה ספר בישול ובו תפריטים שמשקפים את התרבויות השונות של קהילות מקבלי השירות.
והתוצאות? כל ארגון גייס 40 אלף דולר והרחיב באופן משמעותי את בסיס התמיכה שלו בתורמים ובפוטנציאלים חדשים, כולם אנשים שהבינו ואהבו את העובדה שאין יותר צורך לבחור בין ארגונים ואפשר לתרום עבור חזון משותף. ארבעת הארגונים מתכוונים לתחזק את שיתוף הפעולה ביניהם וליצור מעגלי נתינה נוספים שיספקו הזדמנויות חדשות לספר סיפור של שותפות קהילתית ועזרה הדדית ולהגיע לתורמים חדשים.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.