כבר פרשנו לפניכם את משנתנו בכל הקשור לסרטונים שיווקיים וליעילותם הרבה בפיתוח משאבים של ארגון אלכ"רי והסברנו למה בימינו כדאי לכל ארגון חברתי להחזיק בארסנל השיווקי/גיוסי סרטון קצר – אפילו קצר מאוד – שיענה עבורו בפשטות ובצורה משכנעת על שלוש השאלות המרכזיות: מה בדיוק אתם עושים, למה הפעילות הזאת נחוצה ולמה חשוב לתרום דווקא לכם.
הבאנו לכם דוגמאות שיתמכו בטענה הזאת והראינו איך אפשר לקחת ייעוד שכולם עייפו ממנו ושקשה לגייס עבורו ולהפוך את היוצרות בעזרת סרטונים קצרים ואפקטיביים. ולמי שרוצה להבין איך בוחרים את הקונספט הנכון גם סיפקנו מידע יישומי.
אבל כדי לשווק ולשכנע בשתי דקות או פחות נדרשים מיומנות ותקציב. לארגונים רבים אין מספיק ניסיון או הבנה בהובלת תהליך כזה, ולכן לא פעם הם מהססים לפני שהם מקצים תקציבים להפקת סרטון שהיו רוצים מאוד שיהיה להם. והם צודקים.
אנחנו עדיין רואים סרטונים רבים שהם אוסף של ראיונות קצרים, סדרה של ציטוטים שקשה אחר כך לזכור את הסדר שלהם או לעקוב אחר הדמויות שמופיעות בהם. סרטונים כאלה הם על פי רוב לא יעילים ולא ממצים את הפוטנציאל הגלום בכלי הוורסטילי הזה.
אבל אפשר גם אחרת. ולא חייבים בהכרח להשקיע עשרות אלפי דולרים בהפקת סרטון. לכן עכשיו, לפני שאתם סוגרים את התקציב לשנה הבאה ועדיין אפשר לשכנע אתכם לחשוב על הפקת סרטון קצר, אנחנו רוצות להראות לכם איך אפשר לשמור על סגנון הראשים המדברים הנפוץ כל כך אבל לעשות בו שימוש מתוחכם ויעיל.
כל הדוגמאות שליקטנו עבורכם הן של ארגונים לשינוי חברתי שהשכילו כולם לבחור מסר אחד ולחזור עליו שוב ושוב.
המסר שאתם צריכים להעביר לקהל היעד שלכם הוא מי אתם ולמה אתם קיימים. המסר לא תמיד מתאים לכל קהלי היעד שלכם בצורה שווה אבל מכיוון שמדובר כאן ביכולת לדרבן אנשים לתמוך בכם, אתם צריכים לוודא שהמסר מתאים לקהל שאותו אתם רוצים לשכנע.
כדי שמסר ייקלט צריך לחזור עליו באופן עקבי ולמצוא דרכים לשלב אותו בכל הכלים העומדים לרשותכם כדי שיגיע לכל התורמים והפוטנציאליים. לפעמים ארגון יכול למצוא מסר אחד קצר ופשוט שלא מצריך הסבר נוסף ושעצם החזרה עליו בדרכים שונות או על ידי אנשים שונים מחדירה אותו לתודעתו של הצופה וגם לזיכרונו. מדובר במעין שינון שיש בכוחו להניע לפעולה. ולפעמים החזרה היא לא מילולית אלא תבניתית.
מובן שאם כולם ישתמשו בפתרון הזה הוא יהפוך לנדוש, ישעמם את הקהל שלכם ויפסיק להיות יעיל. אבל עד אז כדאי לראות איך פתרו ארגונים לא גדולים בעלי מסר מורכב ולא תמיד סקסי את בעיית השאלות המרכזיות. הפתרון גם לא יקר כי כמו כל סרטוני הראשים המדברים הוא מנצל משאב קיים: האנשים מאחורי העשייה. צריך רק לבחור את האנשים הנכונים לאמירה הנכונה.
אולי יעניין אתכם גם:
- עלו על סרטון: איך לא לעשות סרטוני שיווק
- צְפיות וציפיות: המספרים שמאחורי הסרטון שלכם ביוטיוב
- חקר מקרה של מסע פרסום חדש ללא כוונות רווח אבל עם כוונות גיוס ברורות
ליקטנו עבורכם אוסף של סרטונים אפקטיביים במיוחד שיש בהם אפילו נציגות ישראלית. אבל לפני שנציג אותם הנה כמה טיפים ליצירת מסר כזה:
מסר טוב ידגיש את הייחודיות שלכם, יפנה אל קהל היעד ולעיתים גם יניע במפורש לפעולת תמיכה. כשתשבו לחשוב על המסר שלכם נסו לעקוב אחר שלושת השלבים האלה:
- חשבו מה הייתם רוצים שאנשים ידעו עליכם ועל הייעוד שלכם. מה הייתם רוצים שיחשבו ויספרו לאחרים עליכם? מה הייתם רוצים שיעשו?
- צרו כמה מסרים (במשפטים קצרים) שמחברים בין שתי הנקודות האלה: מי אתם ואיך הייתם רוצים שיגיבו אליכם. החליטו על רעיון אחד שאפשר לבטא בשפה פשוטה מאוד
- עכשיו בדקו אם הרעיון:
- אמין
- לא עכשווי מדי (חשוב שיהיה רלוונטי גם בעוד כמה שנים)
- זכיר
ועכשיו לדוגמאות:
נתחיל במסר המילולי הקצר שחוזר על עצמו. משפט אחד קצר נכון, קולע, מסקרן ומעט מסתורי שעושה את כל העבודה. הנה הסרטון של הנציגות הישראלית פורום משפחות שכולות ששמו "אנחנו לא רוצים אתכם פה". אורכו דקה.
ואפשר להשתמש במשאב הנגיש ביותר – מקבלי השירות – בתבנית פשוטה שחוזרת על עצמה אבל לשוות למסר המילולי נופך אישי יותר ולהוסיף ניואנסים מעניינים. כך עשה Impact Homelessness בסרטו "חשבו מחדש על הומלסיות". אורכו דקה ועשרים שניות:
את תבנית החזרה אפשר לפתח. בדוגמה הבאה כמה מהדמויות מופיעות יותר מפעם אחת ובכל פעם לוקחות את המסר צעד אחד קדימה. הנה הסרטון שהופק על ידי One International ושמו "הנדר של שנת 2030". אורכו שתי דקות.
ולבסוף סרטונו של Human IT. גם כאן יש תבנית שחוזרת על עצמה אבל הדמויות וגם המלל משתנים. המסר מקבל תפנית ומתפתח לאמירה שלמה ומורכבת הרבה יותר שכוללת גם הנעה ברורה לפעולה. הנה "קשה להיפרד" שאורכו שתי דקות:
לסיכום, כולנו צריכים סרטון אחד טוב שמסביר לקהל היעד הפילנתרופי שלנו מי אנחנו ולמה הדברים שאנחנו עושים הם חיוניים כל כך. מסר קולע יבהיר למה חשוב לתרום דווקא לנו. יש דרכים שונות להשתמש בכלי השיווקי הוורסטילי הזה, ואפשר להציג אותו כמעט בכל פלטפורמה. ההפקה שלו לא חייבת להיות מסובכת מאוד או יקרה במיוחד ולכן כדאי לכם להביא אותו בחשבון בבניית התקציב לשנה הבאה.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.