אי אפשר לפתח משאבים מבלי לעסוק בעיצוב.
הכלים הבסיסיים שלנו להעברת מסרים, לתיאור הצלחות וצרכים, להגשת בקשות ולשליחת דוחות הם טקסטים ותמונות. אבל עבור הנמען החוויה היא גם ויזואלית. ואם לדייק, היא קודם כול ויזואלית.
המראה והרגש שנשקפים מהמוצרים השונים שלכם – מיילים, ברושורים, דפי אתר, כרטיסי פרויקט וכל דבר אחר – הם המפגש הראשון של הנמען איתכם ועם המידע שאתם מבקשים להעביר לו. אם הם לא ידברו אליו ולא ימשכו אותו, סביר להניח שהוא ינטוש את המוצר ולא יקרא את המידע שבו.
במידה רבה גם ויזואליה היא מידע, והיא אומרת עליכם הרבה מאוד.
האם אי פעם הקדשתם מחשבה למיקום של הטקסט ולגודל התמונה? האם שאלתם את עצמכם איך כדאי לחבר בין שני האלמנטים האלה כדי להפוך את החוויה הוויזואלית לנעימה, לחיובית ולמשכנעת? כמה מידע כדאי לדחוס לשטח נתון והאם שטחים לבנים וריקים יכולים לשרת את המטרה?
לקראת סוף השנה יוצרים ארגונים רבים מוצרי סיכום שונים. במערכת פילנתרום קיבלנו לא מעט כאלה ואנחנו נהנות לקרוא אותם, אבל נראה לנו שברבים מהם לא הקדישו תשומת לב לבדיקת החלוקה הנכונה של השטח, כלומר לא התייחסו לטקסטים ולתמונות כאלמנטים גרפיים שיוצרים קומפוזיציה, דבר שפגע – לפעמים קשות – באפקטיביות של המוצר. יש לנו תחושה שבמקרים האלה טעמו האישי של מי שקיבל על עצמו להפיק את המוצר הוא שהשפיע בעיקר על קבלת ההחלטות.
אין ספק שיש מקום לטעם אישי, אבל כל מי שמעצב מוצר כזה חייב להביא בחשבון את העקרונות המנחים בניית קומפוזיציה טובה כמו: תנועה, קצב, איזון, אחידות, קווי מתאר, קונטרסט וקרבה בין אלמנטים.
כתבת ההדרכה הזו היא לא קורס ביסודות הגרפיקה, אבל לרבים מכם שמעצבים את המוצרים שלהם בתוך הארגון חשבנו לספק מידע בסיסי, חומר למחשבה, כמה דברים שכדאי לכם לשקול בבואכם להושיב יחד טקסט ותמונות במוצר אחד.
נתחיל בכמה מילים על תנועת העין:
כשנמען שלכם לוקח לידיו מוצר או פותח דף בפלטפורמה דיגיטלית עיניו קודם כול משוטטות לאורכו ולרוחבו של הדף. הן סורקות את הדף מלמעלה למטה ובתוך כך גם מצד לצד. הן מרפרפות על פני הדף ומחפשות מקום "לנחות" בו.
אולי יעניין אתכם גם: כך מצלמים תמונות שתורמים ירצו לראות, לשמור ולהעביר הלאה
תמונה שווה אלף מילים, לטוב ולרע!
הנמענים שלכם מנסים להבין במה מדובר ולכן יש כאלה שעיניהם ירדו עד לחתימה כדי לראות של מי היא ורק אז יטפסו מעלה כדי למצוא מקום להתחיל בו. בדרך הן ייתקלו במילים, בביטויים ובחלקי משפטים שמבקשים להעביר מסר וליצור רושם מסוים. לכם, כמובן, אין אפשרות לדעת באילו מילים ייתקל הנמען אבל הביאו בחשבון שיקרא חלקי משפטים לפני שיקרא פסקה שלמה.
העין גם קולטת תמונות ולוגו בולט ובוחנת אותם לפני שהיא מגיעה לטקסט, ולכן אלה צריכים לעמוד במבחן החוויה הוויזואלית כדי להבטיח שהנמען ימשיך הלאה אל המשפטים והמילים שעמלתם עליהם כל כך.
בני אדם מטבעם נמשכים למראות אסתטיים ונרתעים ממראות קשים או לא נעימים. לכן התמונות שאתם בוחרים צריכות להיות אטרקטיביות ולייצר חוויה נעימה. תמונות שמציגות רק מציאות עגומה וצורך מעיק ירתיעו את הנמען ויבריחו אותו מהמידע שאתם מנסים לספק לו. אולי קשה לנו לקבל את העובדה הזאת, אבל זהו טבע האדם, ואי אפשר לשנות אותו. המשימה שלכם היא למצוא תמונות שמעבירות מידע מדויק ומספקות את צרכיו של הנמען מבלי להבריח אותו.
באותה מידה תמונות מקושטות מדי, קטנות, חתוכות או בעלות מסגרות שונות ומשונות מפריעות לעין לקלוט מיד במה מדובר ולהתחבר למידע המובא בתמונה.
תנו לתמונות שלכם לנשום והשאירו אותן חפות מקישוטים. קישוטים הם לא פעם עניין אופנתי, וכשאתם בוחרים להשתמש בהם אתם מסתכנים בכך שהמוצר שתכננתם שישרת אתכם לאורך זמן ייראה מיושן מהר מאוד.
ועתה לכמה מרכיבים שכדאי להביא בחשבון בעיצובו של כל מוצר:
- איזון: באיזון ויזואלי יש משהו משביע רצון ומספק. הוא נוצר על ידי סידור האלמנטים השונים בשטח הנתון כך ששום אלמנט לא נראה כבד יותר מהאחרים. אפשר לשבור במכוון את האיזון אם יש אלמנט אחד שחשוב לכם להדגיש (לא טקסט ארוך או מכתב שלם). במקרה כזה צריך לדאוג ששום אלמנט אחר לא יתחרה בו
- קרבה בין אלמנטים: קצת כמו במערכות יחסים בין בני אדם, קרבה פיזית בין אלמנטים מרמזת על קשר הדוק יותר ביניהם. אלמנטים שנמצאים רחוק זה מזה מרמזים על קשר רופף יותר ביניהם
- קווי מתאר ברורים: יישור הטקסט והתמונות או האלמנטים הגרפיים על הדף מקל על הנמען לקרוא את הטקסט ויוצר קווי מתאר ברורים. אפשר לשבור אותם פה ושם אם רוצים להדגיש אלמנט מסוים, אבל לא בצורה שתגרום לתחושה של כאוס ותיאלץ את הנמען לחפש את דרכו בתוך המוצר
- חזרה ועקביות: אחידות ועקביות הן כמובן אלמנטים בסיסיים במיתוג כי הן יוצרות פמיליאריות ועוזרות לזהות מיד את המוצר. וכשמדובר בגרפיקה ובטיפוגרפיה של המוצר השלם, חזרה ועקביות עוזרות לקורא להתקדם ולנווט את דרכו בקלות
- קונטרסט: קונטרסט בין אלמנטים שונים מאפשר לכם להבליט אחד מהם וכך להעביר מסר כלשהו. קטן מול גדול, שחור מול לבן, עיגול מול מרובע. לא מדובר בקישוטים אלא בדרך להעביר מידע מסוים
- שטחים ריקים: אל תיצרו תחרות בין כל הטקסטים והתמונות על הנראות שלהם בתוך שטח נתון. דחיסת יתר של אלמנטים יוצרת תחושה של אי נעימות וכאוס ומקשה על הנמען להתמצא במוצר. דמיינו שאתם נכנסים לחדר עמוס ברהיטים. סביר להניח שתחושו מחנק ותתקשו לראות את כל הפרטים שבו. לכן תנו לאלמנטים לנשום ואל תחששו להשאיר שטחים ריקים. אם יש לכם אלמנטים רבים הכריעו בין הגדלת השטח להשמטת חלק מהמידע.
לסיכום, עיצוב הוא לא דבר של מה בכך אלא מרכיב כבד משקל בתהליך יצירתו של כל אחד מהמוצרים שמפתח משאבים משתמש בו כדי לעניין פוטנציאלים, להניע אותם לפעולה ולטפח את הקשר עם מי שכבר הכניס את ידו לכיס. לא בטוחים מה נכון לעשות? קחו דף נייר והתחילו לשרטט. חלקו את השטח שעומד לרשותכם, הושיבו בו את האלמנטים השונים וראו מה מתקבל. קחו דף נוסף ונסו חלוקה אחרת. שחקו עם האלמנטים עד שתהיו מרוצים מהתוצאה. לפעמים זה אפילו כיף.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.