גם מי שיודע לספר את הסיפור הארגוני באופן המשכנע והמרגש ביותר יצטרך בוקר אחד להראות שכל העשייה הארגונית הזאת עומדת במבחן התוצאה. תורמים קיימים ופוטנציאלים, תומכים, מתנדבים ואפילו הקהל הרחב ירצה להיווכח שיש התקדמות ממשית לקראת הגשמת החזון, שהארגון מנוהל ביעילות ושנעשית הערכה לאורך כל הדרך.
את הנתונים האלה צריך לאסוף כל הזמן, והם צריכים להיות מדויקים, אמינים ומאורגנים בצורה שתאפשר לכם לענות על כל השאלות ולהוכיח את כל ההוכחות. פעם היו תורמים מוכנים להסתפק במרכיב הרגשי של תמיכה במטרה חברתית, בהרגשה הטובה שנתינה פילנתרופית יכולה להעניק. היום גם תורם ותיק רוצה לוודא שההשקעה שלו כדאית.
הבעיה היא שהקבלות האלה, הנתונים הרבים בטבלאות האקסל, משעממות עד מוות ולא תמיד ברור מה הן מכילות וכיצד אפשר לתרגם את ההצלחה והעשייה החשובה הטמונות בין עמודותיה. אי אפשר לשלוח לתורם או לקרן פילנתרופית מסמך אקסל ולצפות מהם שיפתחו אותו ויתעמקו בנתונים. אי אפשר גם להעלות לאתר הארגון טבלה מפורטת המכילה עמודות רבות, נתוני אחוזים, כמויות ומשתנים שונים ולצפות ממישהו לקרוא בהם. זה חומר הגלם, וצריך להעביר אותו באופן ברור, אפילו סיפורי.
לכלי שמאפשר לכל כך הרבה אלכ"רים ברחבי העולם להציג את הסטטיסטיקה המסתתרת מאחורי העשייה שלהם קוראים אינפוגרפיקה או הגרפיקה של המידע. מדובר בייצוג ויזואלי של הנתונים המאפשר למסור מידע מורכב בבהירות ובמיידיות. בנוסף לכך הוא מספק את המסקנה המתבקשת מהנתונים, את השורה התחתונה, ולכן מקל מאוד את תהליך הלמידה הכרוך בבחינת הנתונים היבשים. הוא הופך סטטיסטיקה יבשה אך חשובה למשהו סקסי כמעט.
דוגמאות?
Philanthropy Northwest: Trends in Northwest Giving
Volunteer Watch Annual Report 2011
האמת היא שאינפוגרפיקה היא גם דרך נפלאה להסביר את הבעיה המורכבת שאותה מבקש הארגון לפתור (כמו כאן). היא יכולה גם לשווק את הפרויקטים שלכם ולהסביר את התהליך שעוברים מקבלי השירות שלכם או את המודל שפיתחתם (כמו כאן). אבל כאן אני רוצה להתמקד בנתוני הערכה, התקדמות והצלחה. הם חיוניים לטיפוח תורמים, ואתם אלה שצריכים למצוא את הדרך להעביר אותם בפשטות וביעילות.
אז מה יש באינפוגרפיקה?
-
- תוכן: נתונים שליקטתם סביב נושא מסוים. אפשר גם להוסיף טקסט הסבר קצר ואסמכתאות לנתונים
-
- שורה התחתונה: המסקנה וההסבר לנתונים המוצגים
-
- עיצוב: הצבעוניות, האייקונים או כל אלמנט ויזואלי שמקל על המקבל את קבלת המידע
אינפוגרפיקה היא מרכיב חשוב בשקיפות ובאחריותיות (Accountability) שלכם, לכן הפרטים שאתם מלקטים חייבים להיות מדויקים ואמינים.
אינפוגרפיקה היא גם חלק מהמיתוג שלכם ולכן חשוב שמבחינה עיצובית היא תיראה שייכת לכם ולא לכל ארגון אחר. המטרה היא לאפשר לתורמים לעקוב אחר התרומות שלהם ולהיווכח שכל מה שצריך להיות מושקע במטרה החברתית החשובה אכן מושקע בה. אפשר להשתמש בתצלום ולא רק באייקונים, אבל אין כאן מקום לקישוטיות יתר.
האם צריכים לשכור את שירותיו של גרפיקאי כדי לייצר אינפוגרפיה טובה? אין ספק שזו הדרך הבדוקה. אבל אפשר גם, אם פוסעים בזהירות, לתכנן ולייצר משהו בתוך הארגון. הנה רשימה שהכינו ב-Vertical Response ובה חמש פלטפורמות חינמיות שאפשר לייצר בעזרתן אינפוגרפיקה.
הכתבה הזאת נכתבה כדי לעודד אתכם להשתמש באינפוגרפיקה. זהו כלי טוב וורסטילי. אפשר לשלוח אינפוגרפיה בדוא"ל, אפשר להוסיף אותה לבקשת תמיכה ואפשר להעלות אותה לאתר ולפייסבוק. עם זאת טמונים בה שני מוקשים שכדאי להביא בחשבון:
-
- כמו הנתונים שהיא באה למסור, יש בה משהו קר ומשולל כל רגש. בין אם נרצה ובין אם לא, רגש הוא חלק חשוב מטיפוח תורמים. זכרו שאתם עדיין צריכים לספק את המרכיב הרגשי
-
- יש משהו מעט שטחי באינפוגרפיקה. במידה מסוימת זו מטרתה: לפשט נתונים רבים ויבשים ולספק את השורה התחתונה. תורם רציני ירצה לדעת יותר, להבין יותר. אני לא ממליצה לאף אחד מכם לשלוח מסמכי אקסל לתורם שלכם אבל זכרו שכדי ליצור עמו שותפות לטווח ארוך יהיה עליכם להתייחס אליו בכבוד ולספק לו מידע מעמיק ומלא
ולסיום, היכנסו לעמוד הפינטרסט שבו אצרה הבלוגרית בֶּת' קַנְטֶר לוח שלם של אינפוגרפיקה אלכ"רית מסוגים שונים.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד, ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.