להאזנה לכתבה:
כמעט כל ארגון מעלה את הביוגרפיות הארגוניות של אנשי הצוות לעמוד האודות באתר שלו, וארגונים מסוימים אפילו מקדישים דפים ייעודיים לביוגרפיות של ההנהלה הבכירה, של הצוות בשטח, של חברי הוועד המנהל ואפילו של המתנדבים. הבעיה היא שבדרך כלל הביוגרפיות האלה יבשות ומשעממות כל כך עד שהקורא מסתפק בהצצה חטופה בתמונה ועובר הלאה. אז מי צריך אותן בכלל?
מי שצריך אותן הם התורמים שלכם, הפוטנציאלים שבוחנים את הארגון לפני שהם מחליטים אם להפוך לתורמים והמבקרים המזדמנים.
למה חשוב להם לקרוא את הביוגרפיות השונות? כי כשבונים מערכת יחסים עם ארגון, בונים אותה עם האנשים שבו, עם מי שעושה את העבודה ואחראי להצלחות. תורם פוטנציאלי, למשל, רוצה לדעת מי יוצא לשטח ולא רק מי אחראי ליחסי הציבור. יותר מכך – התמונה הכוללת של כל העוסקים במלאכה, מהמנכ"ל ועד אחרון אנשי הצוות, היא שמספקת את האמירה החשובה על התרבות הארגונית שלכם, על הערכים שעל פיהם אתם פועלים ועל טיב התכנון שלכם לטווח הארוך.
ביוגרפיה צריכה להיות הרבה יותר מקורות חיים בצורת נרטיב או מפרזנטציה מקוונת של מיומנויות ותארים. דף האודות הוא פורמט רשמי פחות שמאפשר לכם להדגיש אספקטים מעניינים של אנשי הצוות וההנהלה ולהזריק מעט אישיות לביוגרפיה שלהם. את כל אלה אפשר לעשות בקלות ומבלי לגרוע מהאמינות והמקצועיות שלכם.
ביוגרפיות כתובות היטב מציגות את הארגון ברמה האישית והאנושית לא פחות ממה שעושים הסיפורים על מקבלי השירות, וכמוהם הן מעודדות את המבקרים באתר לחפור עמוק יותר ולבדוק איך האנשים שזה עתה התוודעו אליהם עושים את העבודה שלהם.
אז איך יוצרים ביוגרפיות ארגוניות מעניינות שידרבנו את המבקרים להמשיך ולשוטט באתר שלכם? הנה חמשת השלבים החשובים ביותר:
לפני שאנחנו מתפנים לדבר על התוכן נקדיש ברשותכם כמה מילים לתמונה שאתם מעלים לצד הביוגרפיה. התמונה היא הדבר הראשון שצד את עינו של המבקר באתר עוד לפני שהוא קורא את המלל, ולכן היא חייבת להיות מסקרנת ובאיכות גבוהה, ולא כזו שנשלפה ממאגר תמונות הסלפי בטלפון הנייד. כל התמונות המוצגות בדף האודות צריכות להיות בעלות אותו סגנון ולשדר אותה מידה של פורמליות (היוצאות מן הכלל הן תמונות הוועד המנהל שיכולות להיות מעונבות ורשמיות יותר משאר התמונות).
ועכשיו לביוגרפיות. כך יוצרים ביוגרפיות מעניינות לעמודי הצוות באתר בחמישה שלבים פשוטים:
עוד כתבות בנושא
- אינסטגרם מגייס לארגונים תורמים צעירים חדשים
- להיכנס לראשו של התורם הגברי
- רגשי תודה ולבביות: עקרונות פעולה לגיוס מיטבי
- תכננו את איסוף חומר הגלם
השלב הראשון והמתבקש הוא שלב איסוף הנתונים הרלוונטיים על כל מי שאת סיפור חייו החלטתם לפרסם (דבר שהארגון צריך להחליט עליו בשלב תכנון האתר). חומר הגלם שצריך לאסוף מכל אחד מהאנשים הרלוונטיים יכול לכלול קורות חיים, רשימה של פרסים והצלחות, תארים, פרסומים, הופעות בתקשורת, קורסים וכו'. אל תשכחו לחפש מידע גם על התנדבויות שונות, פעילויות פנאי, קבוצות ספורט אהודות והשתייכות למועדונים שונים.
אל תתעצלו ונסו גם לערוך ריאיון קצר עם כל אחד מהם. כמה דקות בטלפון יכולות לתת לכם מידע רב על טיב האדם שאותו אתם רוצים לתאר. וכדי לקבל את הפרספקטיבות האישיות ביותר אפשר גם לשלוח מייל ובו כמה שאלות. למשל:
- מה עניין אותך בחזון ובייעוד הארגוני שלנו?
- מה גורם לך להמשיך לעבוד אצלנו?
- מה מעורר בך השראה? מי האנשים שהשפיעו עליך יותר מכול?
- למה בחרת לעבוד במגזר החברתי?
- מיהם הגיבורים שלך?
- ספר לנו משהו מפתיע על עצמך
מן הסתם לא תשתמשו בכל המידע שיהיה בידכם, אבל מתוך כל המידע שייאסף אפשר יהיה ליצור תיאור מלא ומסקרן.
- הגדירו את הסגנון
דף האודות הוא חומר שיווקי ואמור להיות חלק בלתי נפרד ממאמץ המיתוג והשיווק של הארגון, ולכן חשוב לקבוע סגנון ואורך אחידים לכל הביוגרפיות, כאלה שהולמים את הסגנון והשפה של אתר הארגון ושל כל חומרי השיווק המודפסים שלכם. נסו ליצור תבנית גמישה שאליה תוכלו "לשפוך" כל סיפור אישי שיופיע באתר. כדי ליצור תבנית כזאת יש להביא בחשבון:
- אורך הטקסט
- ציטוטים ישירים – כן או לא
- מידת הפורמליות (כולל שימוש בסלנג)
- מה רלוונטי ומה לא (גיל, מצב משפחתי, מקום מגורים וכו')
- צרו תמה וסיפור
אספו את כל חומר הגלם שהצטבר והתחילו לעבור עליו כשטוש מדגיש בידכם. שאלו את עצמכם את השאלות האלה:
- מה נראה לכם מעניין באדם הזה?
- מה הופך אותו לשונה מעט מהאחרים?
- איזה סיפור אישי מצטייר מכל המידע שנאסף?
חפשו מילות תיאור מרכזיות, נתונים מסקרנים או מרשימים במיוחד, אולי אנלוגיות מעניינות שבהן השתמש אותו אדם לתאר את עצמו. חפשו את הערך המוסף שהם מביאים לארגון, לא את הדברים שהם עושים בו.
- התחילו לכתוב!
כפי שכבר ציינו, דף האודות הוא חומר שיווקי לכל דבר ועניין ולכן האדם שכותב אותו חייב להבין בגיוס ובשיווק. כך תוכלו להבטיח מתכונת וסגנון אחידים שמתאימים לארגון ולאינטרנט.
בשלב הראשון התחילו פשוט לכתוב, "לשפוך" את הסיפור האישי של אותו אדם לתוך התבנית שיצרתם בשלב השני.
אל תשכחו לשלב את המידע החשוב ביותר בתחילת הסיפור כדי לוודא שגם מי שמרפרף על פני הביוגרפיות יקרא את הפרטים החשובים ביותר על אותו אדם.
כרגע מדובר בטיוטה ראשונית. מותר לנסות, לבחון ולטעות. הקורא שלכם, בין אם הוא תורם, פוטנציאל או מבקר מזדמן באתר, רוצה למצוא השראה בסיפור של האדם שעליו אתם כותבים. שלבו בסיפור את המידע המסקרן והמלהיב ביותר שיש ברשותכם.
- אל תשכחו לעדכן את הביוגרפיות מעת לעת
לאחר ששכתבתם, ערכתם ונתתם למישהו להגיה את הטקסט, זכרו שכל ביוגרפיה, גם לאחר שכבר הועלתה לאתר, אינה חקוקה בסלע. מדובר בסיפור חיים של אדם ובסיפור דינמי של ארגון. אל תשכחו לעדכן את הדף מדי פעם ולהפיח בו רוח חדשה ורעננה. תנו למבקר באתר שלכם הרגשה שכדאי לחזור ולקרוא בו.
לסיכום, עמודי האודות והביוגרפיות הארגוניות לא חייבים להיות רשמיים ומפוהקים. אם תזכרו שמדובר בכלי שיווקי, תבינו שהם יכולים לעזור לכם לחבר לארגון תורמים ולשדר לקוראים שמדובר בקבוצת אנשים מסקרנת ומוצלחת שעושה חיל בתחום חשוב. חשיבה יצירתית והבנה שכתיבה כזו צריכה לתאר אדם צבעוני ומעורר השראה שהתורם ירצה להכיר יעשו את כל ההבדל.
וכמובן אי אפשר בלי דוגמה אחת מוצלחת, אז הנה אולי אחת המוצלחות ביותר, לפחות בעינינו. מדובר בעמוד צבעוני, שיווקי וגיוסי ביותר המציג צוות שלם של אנשים שמתחשק להכיר אותו ולתמוך בו. קבלו את דף הביוגרפיות של ארגון charity:water שנקרא בפשטות "הכירו את הצוות".
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.