להאזנה לכתבה:
איש לא מפקפק בכך שהארגון שלכם עושה דברים מדהימים,אלא שהעובדה הזאת לבדה לא תגרום לתקשורת להתעניין בכם. כל אחד מאיתנו יודע שהוא עושה עבודה חשובה, אבל רובנו נוטים לשכוח שיש עוד אלפי ארגונים אחרים שמבקשים לשנות מציאות לא פחות קשה מזו שאיתה אתם מתמודדים
כדי למצוא עיתונאי שיסכים לספר את הסיפור שלכם, צריך לדעת איך למכור ארגון חברתי לתקשורת.
הכרוניקל אוף פילנתרופי פנה לקבוצת אנשי מקצוע בשאלה הזאת בדיוק והרכיב בעזרתם רשימת משימות לביצוע. בפעם הבאה שתרצו למכור את הסיפור שלכם לעיתונאי, כדאי להציץ בה ולוודא שסימנתם וי על כל הסעיפים. הנה הרשימה בהתאמה למציאות הישראלית:
- זהו ערוצים ועיתונאים רלוונטיים
מכירת סיפור לעיתונאי אינה דומה להנעת תורם לתרומה. שליחת דיוור ישיר לכל בסיס התמיכה אולי מניבה לכם תרומות, אבל לא הגיוני לצפות מעיתונאי לקרוא חומרים שאינם רלוונטיים לתחום שהוא מסקר.
לפני שאתם מציעים לערוץ תקשורת חומר כלשהו ערכו תחקיר יסודי על תחומי העניין של אותו ערוץ. שאלו את עצמכם: האם מה שיש לי למכור היום יכול לעניין דווקא את הערוץ הזה?
לאחר שבחרתם את הערוץ המתאים ביותר לסיפור שלכם, נסו לברר מיהם העיתונאים באותו ערוץ שמסקרים את התחום הרלוונטי. נסו לעניין רק אותם בסיפור שלכם.
- למדו להכיר את הקוראים או את הצופים של ערוץ התקשורת הרלוונטי
אל תנסו לכופף את הסיפור שיש לכם למכור כך שיתאים לתחומי העניין של אותו ערוץ תקשורת. למשל, אתם אולי מתרגשים מכך שגייסתם בהצלחה רבה את כל המימון הדרוש למבנה החדש שלכם, אבל סביר להניח שהקוראים או הצופים של אותו ערוץ לא יתרגשו כמוכם– גם אם תנסו "להלביש" עליו סיפור אישי של מישהו. אנשים אוהבים סיפורים מרגשים. התמקדו באנשים שאת חייהם אתם משנים ולא בכם כארגון.
כדאי לזכור שהעובדה שאתם משרתים את החברה הישראלית לא הופכת אוטומטית את הסיפור שלכם למעניין. אם אין לכם זווית חדשה או מרתקת או איזו נגיעה למגמה רחבה יותר שמעסיקה את הציבור, הסיכויים שערוץ תקשורת ירצה להקדיש לסיפור שלכם זמן הם קלושים. עיתונאי חייב להצדיק את המידע שהוא מציג לקהל שלו ולהבהיר למה בחר בסיפור שלכם ולא בסיפור של כל אחת מאלפי העמותות האחרות שהיו שמחות לזכות בזמן שידור או בעמוד בעיתון.
- ידעו את הגורמים האחרים המעורבים בסיפור לפני שאתם פונים לתקשורת
אם אתם מנסים למכור סיפור שמעורבים בו ארגונים, חברות או אנשים אחרים, חשוב שתיידעו אותם מראש על התוכניות שלכם כדי שאיש לא ירגיש מודר מהסיקור. חוסר תיאום ביניכם עלול להוביל למבוכה רבה ולהסטת הסיפור לנתיבים לא רצויים. במקום סיקור תקשורתי חיובי ומועיל אתם עלולים למצוא את עצמכם מתמודדים עם תגובות לא צפויות של אותם גורמים ואפילו להיקלע להתנגחות פומבית.
- השתמשו במייל ולא בטלפון
רוב העיתונאים מעדיפים לקבל חומר למייל. אם אין לכם חדשה מרעישה, הניחו לטלפון עד שעיתונאי יביע עניין בסיפור שלכם.
- קצרו בדברים
כשאתם מכינים את הסיפור שלכם, הביאו בחשבון את כמות החומר שזורמת לעיתונאים מדי יום ואת הלחץ שבו הם נתונים. נסו לזקק את המסר ונסחו את הסיפור בנקודות. השקיעו זמן בעריכה והשאירו רק את המידע המהותי והחיוני ביותר לשלב יצירת העניין הראשוני.
עוד כתבות בנושא
- למה צריך סרטון, ושתי דוגמאות שאין בהן לא שחקנים ולא דיאלוג
- איך מתכננים דף בית שימכור את ארגונכם לתורמים ומבקרים מזדמנים כאחד
- כך תגרמו לבעלי הבית לקחת חלק פעיל בתהליך
- אל תשמיטו פרטים חשובים
בסעיף הקודם התבקשתם לקצר ולתמצת אבל היזהרו לא לקצץ מדי את הסיפור שלכם. שימו לב שאתם לא משמיטים פרטים חשובים ומידע מעניין ורלוונטי.
- הקלו על עיתונאי לקבל מידע נוסף
עיתונאי שרוצה לעקוב אחר הסיפור שלכם ולא מסוגל להגיע בקלות למידע נוסף על הארגון ועל הסיפור הספציפי שעניינתם אותו בו עלול להרים ידיים בקלות. כללו במייל שלכם קישורים למידע נוסף וודאו שהאתר שלכם מכיל את כל המידע הרלוונטי ומספק הסברים מעודכנים על הייעוד, החזון, ההצלחות וההישגים שלכם לאורך השנים.
- ספקו תמונות
ערוצי תקשורת אוהבים לצרף תמונות לסיפורים שהם מסקרים. אתם יכולים לחסוך לעיתונאי שמתעניין בסיפור שלכם זמן רב אם תספקו לו תמונות. איך עושים את זה? במייל שאתם שולחים לו הוסיפו קישורים לתמונות באתר כדי שיוכל להוריד את אלה שמתאימות לו.
- הבטיחו את זמינות המקורות הראשוניים שלכם לשיחה עם עיתונאי
לפני שאתם שולחים את המייל גייסו כמה אנשים שיכולים לדבר בשם הארגון וודאו שהם נגישים בכל עת.
- היו גמישים בכל הקשור ללוחות הזמנים
לפעמים מה שנתפס בעיניכם כדחוף הוא לא בהכרח כזה בעיני עיתונאי או ערוץ תקשורת לאומי או מקומי ולהפך. לפעמים מדובר בעניין של סדרי עדיפויות של ערוץ התקשורת ולפעמים פשוט כבר אין זמן או מקום לידיעה שלכם באותו יום. תנו לעיתונאים להכתיב את לוחות הזמנים, ופשוט ודאו שהם מקבלים את כל המידע שהם זקוקים לו ללא דיחוי.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.