להאזנה לכתבה:
בשיחה שהייתה לי עם שני מגייסי משאבים משני ארגונים שונים הם השוו חוויות על ניהול מערכות יחסים עם קרנות וסיפרו בשבחן של אלה שהפכו לשותפות. פתאום פנה אחד מהם לאחר והזהיר: "שלא תעז לשלוח לקרן כזו פרויקט חדשני. שם הולכים רק על בטוח. לא מוכנים לחשוב על תמיכה אם יש בה אפילו אחוז אחד של סיכון. ובכלל, צריך להתייחס לקרנות כאל פקידי ממשלה."
לאמירה הזאת יש אמנם אחיזה במציאות,אבל דברים מתחילים להשתנות, וקרנות כבר מבינות שלא ייתכן שיראו בהן מכשול לחדשנות.
גם לארגון עצמו יש תפקיד בשינוי גישתה של קרן לסיכונים.יש לכם פרויקט חדשני שאתם רוצים להשיק?למדו לדבר עליו כעל השקעה אטרקטיבית. אם תדעו איך לנהל שיחה כזו, תוכלו אפילו לחזק את השותפות ביניכם.
מובילי דעה במגזר החברתי האמריקאי נוהגים להיפגש מדי פעם וללבן בעיות במסגרת ששמה קואליצייתCommons . גם הנושא המורכב הזה עלה במסגרת הדיונים שלהם, ואלה הן העצות של חבריה, שמונה טיפים לניהול שיחה אפקטיבית על פרויקט חדשני שיגרום לקרן להסתכן ולתמוך בכם:
שלב א' – ההכנה
- בדקו אם נטילת סיכון היא חלק מהתרבות הארגונית של הקרן:בכל הקשור לתמיכה בפרויקטים חדשניים, קרנות נחלקות באופן כללי לשלוש קטגוריות בהתאם ליכולת ספיגת הכישלונות שלהן:
- גבוהה: הקרן מוכנה לספוג הפסדים פיננסיים בדרך למציאת פתרון ממשי לפרויקט ופתוחה לתהליכי למידה וליזמות חדשה ונועזת
- בינונית: הקרן מוכנה להסתכן מדי פעם ולבחור בארגון ובפרויקט שיש להם פוטנציאל להניב פירות יפים בטווח הארוך. בדרך כלל מדובר בתמיכה בארגונים שכבר יש להם קבלות
- נמוכה: הקרן מעדיפה לתמוך בפרויקטים ובארגונים מוכרים שפועלים על פי מתודות מוכחות. קרנות כאלה חוששות להכתים את שמן הטוב
בררו לאיזו קטגוריה שייכת הקרן שאליה אתם רוצים לפנות והתכוננו לשיחה איתה בהתאם למדיניותה ולתרבות הארגונית שלה.
- ודאו שמרכיב הסיכון מופיע בצורה ברורה בכל החומר הכתוב ובתקציבים שאתם מכינים עבור הפרויקט.הסבירו מדוע שווה להשקיע בו למרות הסיכון:אל תשאירו את כל המידע הבעייתי לשיחה פנים אל פנים. מצאו דרך לשלב בכל החומרים הכתובים את מרכיב התעוזה והסיכון לצד החדשנות והתוצאות המקוות. לא מדובר כאן ביחסי ציבור אלא בבניית שותפות עם גוף מממן מקצועי, ולכן כל מידע שאתם משתפים איתו, בין אם בכתב ובין אם בעל פה, חייב להיות עקבי ומלא.
- התכוננו היטב לשיחות על הפרויקט:בשיחה על האתגרים שניצבים מולכם ועל הסיכונים שאולי מסתתרים ביוזמה חדשנית אתם צריכים לתאר תמונה מלאה. שאלו את עצמכם את השאלות הקשות ונסחו תשובות משביעות רצון. הנה כמה שאלות כאלה:
- באילו מכשולים אתם מצפים להיתקל ביישום הפרויקט הזה?
- מה עלול להחליש את האימפקט המצופה?
- מה בפרויקט הזה מדיר שינה מעיניכם?
- מה יכול מממן פוטנציאלי לעשות עכשיו או בהמשך הדרך כדי לעזור לכם למזער את הסיכונים?
עוד כתבות בנושא
- כשבעלי הקרן שתומכת בכם מחליטים לסגור אותה
- מה יגרום לקרן לתמוך בכם? תובנות וטיפים ממי שהחליט שנים איך לחלק את הכסף
- כל מה שצריך לדעת על – PRI מודל הנתינה הנוסף של הקרנות
שלב ב' – השכנוע
- התייחסו למרכיב הסיכון בכל שלבי הצגת הפרויקט:הציגו את מרכיב הסיכון בפרויקט החדשני שלכם באור חיובי והשתמשו באוצר מילים שמתאר התקדמות, למידה ואחריות. מילים כמו "נמדד", "נלמד" ו"משופר" מאפשרות לכם לשוחח על אתגרים פוטנציאלים באופן פתוח ומלא מבלי שהקרן תראה שחורות ורומזות שהסתכנות היא הדרך הנכונה ללמוד, לצמוח וכמובן ליישם את הייעוד.
- הציגו את מרכיב הסיכון בשיחות האלה מוקדם ככל האפשר:אל תחכו עד לאחר קבלת המענק כדי לדון במורכבות העשייה שלכם. התחילו את השיחה על מרכיב הסיכון כבר בתחילת התהליך ושלבו אותו בכל דיווח עד האחרון שבהם. אם תנהלו דיאלוג על סיכונים ואתגרים כבר מההתחלה,יש סיכוי גדול יותר שהתורמים יגיבו באהדה, בסבלנות ובסובלנות גם כשיקרה הבלתי צפוי. נצלו את השיחות האלה לתיאום ציפיות מציאותיות.
- זכרו שגם הצוות המקצועי והנאמנים של הקרן הם בני אדם: מאחורי קרנות עומדים אנשים. חלקם הרפתקנים יותר מטבעם ואחרים זהירים יותר. לא תוכלו לגרום לאנשים להפוך את עורם אבל כן תוכלו לברר מהו יחסם האישי להשקעה חדשנית באמצעות שאלות כמו:
- האם תהיו מוכנים לעזור לנו לנסות את הגישה הזו?
- באיזו תדירות תרצו לשמוע על האתגרים שאנחנו נתקלים בהם ועל המסקנות שהפקנו מהם?
- האם אי פעם עבדתם עם ארגון שהיה צריך לשנות כיוון באמצע הדרך בגלל מידע ותובנות חדשים?
- עד כמה חשובים לכם תהליכי הלמידה והשיפור המתמיד של ארגון באסטרטגיית התמיכה שלכם?
- היו כנים לאורך כל הדרך:גוף מממן בדרך כלל רואה עצמו שותף, ואיש מאיתנו אינו מעוניין בשותף שמסתיר מידע ואינו נוהג ביושר. כנות לא רק משדרת אמינות אלא גם מעבירה מסר שמדובר בארגון שעשה את שיעורי הבית שלו ויודע לקראת מה הוא הולך. כולנו מחפשים שותפים כאלה. קרן שמרגישה שהארגון לא כן מספיק בתקשורת איתה עלולה לחשוב שהוא מסתיר ממנה מידע חשוב.
שלב ג' –היישום
- עדכנו את הקרן גם כשהפרויקט נתקל בקשיים:האנשים שמאחורי הקרן מבינים שדברים בלתי צפויים יכולים לקרות גם למי שתכנן היטב את צעדיו. הקרן שתומכת בפרויקט שלכם לא תוכל לעזור לכם אם היא לא תדע מה בדיוק מתרחש, ולכן אם אתם נקלעים לקשיים, היו כנים ושתפו אותה מיד בכל הפרטים. אם אתם רוצים שהקרן תהיה שותפה שלכם לאורך זמן,התייחסו אליה ככזאת והעניקו לה את התחושה שאכן יצאתם לדרך משותפת.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.