לאט לאט הפכה הטכנולוגיה מילה נרדפת לקדמה. והיא אכן יכולה לקדם. טכנולוגיות רבות פותחו כדי לשכלל ולשפר נדבכים שונים בחיינו הפרטיים והמקצועיים. בעולם האלכ"רי הקושי מתחיל כשטכנולוגיה כזו או אחרת מתחילה להסיט את תשומת הלב מהעבודה החיונית והממוקדת של שיווק מטרה חברתית.
בכל פעם שכלי טכנולוגי חדש מושק, כל ארגון שמנסה למצוא לעצמו מימון מרגיש שאם רק ידע להשתמש בו, ייפתרו קשיים רבים בדרך למימון מלא, וזה מובן, טבעי ולא מפתיע. מכל פינה אלכ"רית שומעים על נפלאות הכלי התורן: כולם כבר משתמשים בו; הוא מגייס עבור כולם סכומים נאים; בסיס התמיכה מתרחב והתרומות זורמות. איך אפשר לעמוד בפיתוי?
ואז מושק כלי טכנולוגי נוצץ חדש וגם אותו אנחנו רוצים לנצל לטובת משימה חשובה.
כלים טכנולוגיים רבים הם אכן יעילים מאוד לפיתוח משאבים אבל טמונה בהם גם סכנה עבור כל אחד מאיתנו: ההתעמקות הזאת בכל הכלים הטכנולוגיים מסיטה את תשומת הלב מהמטרה, מהתמקדות בשאלות החשובות מכול: איפה בכלל נמצא התורם שלי ומה אני צריך לעשות כדי לגרום לו להתעניין בי.
המשאבים של ארגונים רבים מוגבלים ביותר. לעתים התקציבים וכוח האדם שלהם מצומצמים מאוד. לכן חשוב כל כך לזכור שלא משנה באיזה כלי נוצץ נבחר או כמה מהם נטמיע בארגון, בסופו של דבר מדובר ביצירת קשר עם בני אדם, והדבר הראשון שאנחנו צריכים לעשות הוא להכיר היטב את קהל היעד שלנו.
כדי לא להרגיש בודדה לגמרי במערכה חיפשתי עמיתים למקצוע ולדעה.
מצאתי את אריקה מילס.
אינני מכירה את מילס. מעולם לא פגשתי אותה או שוחחתי איתה אבל היא כבר עובדת שנים לא מעטות עם ארגונים שונים בארצות הברית ומרצה על שיווק אלכ"רי באוניברסיטת וושינגטון. מילס גם טבעה את המונח הנהדר "סינדרום הפריט הנוצץ" כדי לתאר את נקודת התורפה הטכנולוגית הזאת.
אריקה מילס מרגישה שסינדרום הפריט הנוצץ הגיע לממדי מגיפה ושהוא מקור לתסכול רב בקרב עמותות שלא מצליחות להחלים ממנו.
אריקה מילס הגדילה לעשות ופיתחה כלי משלה מהזן הכי לא טכנולוגי שאפשר להעלות על הדעת כדי לעזור לארגונים שלקו בסינדרום הפריט הנוצץ לחזור ולהתמקד בשאלות החשובות ביותר, אלה שבלעדיהם אי אפשר לשווק ייעוד ארגוני ולא חשוב כמה הוא חיוני. ארגונים אלה יודעים שהמאמץ שהם משקיעים לא מניב את התוצאות המקוות והיא מבקשת לעזור להם.
מילס צמצמה את משימת השיווק האלכ"רי לשלוש שאלות ופיתחה כלי בשם עץ השיווק 1, 2, ו-3. אלה הן השאלות:
-
- מהי בדיוק הצלחה שיווקית עבורנו?
-
- אל מי בדיוק אנחנו צריכים להגיע כדי לשווק את הארגון שלנו?
-
- איך נגיע אליהם כדי לשווק אותו?
ואת שלוש השאלות האלה אפשר גם לשאול קצת אחרת:
-
- הגדירו הצלחה שיווקית לארגונכם
-
- זהו את קהלי היעד הנכונים לכם
-
- סללו את הדרך הנכונה ביותר להגיע אליהם
היא חיברה שאלון קצר שיאפשר לכם להבין איפה אתם עומדים ועד כמה התשובות לכל אחת מהשאלות האלה ברורה לכם. יידרשו לכם חמש דקות לכל היותר למלא את השאלון. תנו לכל אחד מאנשי הצוות, חברי הוועד המנהל והמתנדבים הוותיקים למלא את השאלון באופן אישי ורק אז התכנסו כולכם כדי להשוות תשובות. ייתכן שתהיה לכם תשובה ברורה לשאלה מספר אחת וייתכן שלא. מי יודע, אולי תגלו שאיש בארגון לא יודע לזהות את קהל היעד של הארגון? ואולי כן.
מבלי לדעת איך צריכה להיראות הצלחה שיווקית עבורכם ואיפה תמצאו אותה לא תדעו באילו כלים כדאי להשתמש כדי להשיג אותה ובאילו כלים אין לכם כרגע כל צורך.
ולכן פתחו את "עץ השיווק 1, 2, ו-3", שהוא "בסך הכול" פלקט מודפס, והתחילו לטפס על עץ השיווק בזהירות, מתחתית הגזע ועד לענפים הגבוהים ביותר.
אריקה מילס טוענת (ואני מסכימה איתה מאוד) שארגונים שלקו בסינדרום הפריט הנוצץ קפצו מיד לענפים הגבוהים ביותר פשוט מפני שקל כל כך ולעתים נחמד כל כך לנסות דברים חדשים. הם שואלים את עצמם: אולי נשלח עוד ניוזלטר? אולי נפתח דף בפייסבוק? אולי נגייס בפלטפורמה מקוונת? כולן סוגיות שנובעות מעיסוק בשאלה מספר שלוש. אבל איך אפשר להשיב על שאלות כאלה אם לא עניתם קודם על שאלות אחת ושתיים? יתרה מכך, אם תקדישו את הזמן הדרוש לתת מענה לשתי השאלות הראשונות, התשובות לשאלה השלישית יהיו לכם ברורות מאוד. תדעו כבר לבד מהם הכלים הטכנולוגיים שאכן כדאי לכם להשקיע בהם זמן ומשאבים.
עץ השיווק הוא מפת דרכים פשוטה והגיונית. לא מדובר בתהליך מפותל ואין אפילו צורך בשירותיו של יועץ חיצוני. ובפעם הבאה שמישהו יבוא אליכם ויציע להשתמש בטוויטר ולאסוף לכם קהל שיעקוב אחריכם, תוכלו לגשת איתו לפלקט שעל הקיר, להראות לו מה תיחשב בעיניכם להצלחה שיווקית ואיפה נמצא קהל היעד שלכם שיניב את ההצלחה הגיוסית, ולמה טוויטר הוא רעיון לא טוב. או אולי דווקא כן טוב.\r\n\r\nמי שרוצה לרכוש את הפלקט מאריקה מילס ב-25 דולר יכול לעשות זאת כאן. אבל אם אתם רוצים פשוט לקרוא אותו בעיון אפשר להוריד PDF ללא תשלום.
אולי לא מדובר בחדשה שיווקית ומרעישה אבל "עץ השיווק 1, 2, ו-3" הוא כלי יעיל ופשוט, גם אם לא טכנולוגי.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד, ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.