להאזנה לכתבה:
והן משקפות את התמורות שחלו בחברה במשך השנים ואת שינוי התפקידים המגדריים. אמנם כבר שנים נשים ממלאות תפקיד מרכזי בהחלטות המשפחתיות לגבי תרומות, אבל מתברר שיש הבדלים בין-דוריים מהותיים בדפוסי הפילנתרופיה הנשית.
הקרן הפילנתרופית של הבנק האמריקאי FIDELITY החליטה לבדוק כיצד משפיע גיל האישה על החלטתה במי לתמוך וכמה לתרום. הדוח נשים ונתינה מפרט את תוצאותיו של סקר שנערך בקרב 3,200 תורמים באשר לגישתם לנתינה ולעיסוקם בפילנתרופיה. הסקר משווה בין נשים מדורות שונים – בעיקר בין דור המילניום (2000-1980) לדור הבייבי בום (1964-1946) – וגם משווה באופן כללי בין דפוסי הנתינה של נשים לאלה של גברים.
הדוח מתעמק בבחינת המניעים לנתינה בקרב נשים, ממחיש את התפתחות הנתינה לאורך השנים, מאיר את ההבדלים בין הדורות השונים של נשים פילנתרופיות ובוחן את נקודות הדמיון בין כל הנשים ואת ההבדלים בין המסעות הפילנתרופיים שלהן לאלו של גברים. הנה עיקרי הממצאים:
נשים מדור הבייבי בום נותנות בביטחון רב יותר, ואילו נשים מדור המילניום נותנות מתוך דחף רגעי:
נשים מדור הבייבי בום והמילניום נוטות לתרום באופן התואם את השלב שבו הן נמצאות בחייהן. נשים מדור הבייבי בום, שגילן וניסיון החיים שלהן הפכו אותן לתורמות מנוסות, מדווחות על שביעות רצון רבה יותר מהתרומות שלהן בהשוואה לנשים מדור המילניום – מסקנה המעידה על כך שחוויית הנתינה משתפרת עם הגיל. עם זאת, נשים מדור המילניום עדיין מבססות את הונן ומגבשות את המטרות הפילנתרופיות שלהן, והן אימפולסיביות יותר; 71% מהן אמרו כי הן נותנות מתוך דחף רגעי, בהשוואה ל-48% מהנשים הבוגרות יותר.
אמנם כל הנשים טוענות שהן נוטות לתת מהלב ולא כחלק מאסטרטגיה מתוכננת מראש, אבל סביר יותר להניח שהנשים הצעירות יותר אכן פועלות כך. כאמור ההבדלים נובעים מהשלבים השונים בחייהן, אבל הם עשויים גם להיות פונקציה של השינויים החברתיים. בהשוואה למקבילותיהן מדור הבייבי בום כשהיו באותם הגילים, נשים מדור המילניום ממלאות תפקיד פעיל יותר בקבלת ההחלטות במשפחה.
נשים מדור הבייבי בום נותנות בצורה ממוקדת יותר:
באופן כללי, מחקרי עבר הוכיחו שנשים נותנות ליותר מטרות וארגונים בהשוואה לגברים. אבל גם בין רמות הנתינה השונות של נשים קיימים הבדלים שקשורים לגיל. שליש מהנשים מהדור הבוגר יותר טוענות שהן תומכות במגוון רחב של מטרות, בהשוואה ליותר מחצי מהנשים מדור המילניום.
נשים מדור הבייבי בום מעניקות חשיבות רבה יותר לריפוי מחלות ולטיפול בהן, כנראה בשל הניסיון האישי והשלב שבו הן נמצאות בחייהן. נשים מדור המילניום מתמקדות יותר בהרחבת הזדמנויות לנשים ולבנות.
נשים מדור המילניום שוזרות את הנתינה בחייהן החברתיים ובמערכות היחסים הבין-אישיות שלהן:
נתינה היא חלק אינטגרלי מחייהם של ילידי דור המילניום, שיש לו קשר אמיץ עם העולם הדיגיטלי שלתוכו נולד. בהתחשב בהתפתחויות הטכנולוגיות של הדור הזה ובהרחבת התפקידים הנשיים בארבעים השנה האחרונות, לא מפתיע כי הנשים הצעירות נוטות, יותר מהנשים הבוגרות, לדבר על פילנתרופיה במערכות היחסים החברתיות שלהם ועם בני הזוג שלהן. חצי מהנשים מדור המילניום טוענות כי הן מעודדות אחרים לתרום לאותן מטרות שבהן הן תומכות, ואילו רק שליש מהנשים מדור הבייבי בום עושות זאת.
עוד כתבות בנושא
- איך להימנע משימוש מוטעה ברגש בשימור תורמים
- להיכנס לראשו של התורם הגברי
- השאגה הנשית שהצטרפה לפילנתרופיה הישראלית
השלב בחיים משפיע על האופן שבו נשים מממנות את התרומות שלהן:
נשים מדור הבייבי בום מרוצות יותר מהסכום שהן תורמות, בעוד שנשים מדור המילניום נוטות יותר לשאוף לזמן שבו הן יהיו מבוססות מספיק כלכלית כדי לתרום יותר.. הנשים העובדות האלה, שהן בשנות ה-20 המוקדמות לחייהן ועד אמצע שנות ה-30 לחייהן, עדיין בונות את הקריירה ואת ההון שלהן. לעומתן, נשים מדור הבייבי בום חשות פחות אמביוולנטיות בנוגע לאופן שבו הן מחלקות את התרומות שלהן. עם זאת, סביר להניח שנשים אלו מתמודדות עם חששות כלכליים שונים, החל מהבטחת משאבים כספיים הולמים לגיל הפרישה וכלה בניהול יעיל של ההון שצברו. הגורם הזה עשוי להסביר מדוע נשים מדור הבייבי בום מעניקות חשיבות רבה יותר להטבות המס על תרומות (37%), בהשוואה לנשים מדור המילניום (29%).
נשים מדור המילניום מאמצות שיטות חדשות והגדרות רחבות יותר לנתינה:
בדומה לדור המילניום כולו, נשים צעירות יותר מבטאות את תפיסת העולם הנרחבת שלהן דרך הנתינה ונוטות לאמץ מגמות חדשות ודרכי נתינה מגוונות יותר. סביר יותר להניח שהן ייקחו חלק בצורות נתינה שאינן מסורתיות, כמו קמפיינים לגיוס המונים, אירועי גיוס כספים במקום העבודה, מעגלי נתינה או תרומה ישירה לאדם במצוקה. נשים מדור הבייבי בום נוטות להיצמד לדפוסי התרומה הקלאסיים.
נשים מתייחסות לנתינה בצורה שונה מגברים ללא כל קשר לפערי הדורות:
נשים נותנות מהלב, והן יוצרות קשרים רגשיים עם מטרות שבהן הן תומכות. אנו יודעים שלנשים יש מוטיבציה פנימית לתת, וכי נתינה היא הרחבה של תחושת העצמי שלהן; זאת הדרך שלהן להתמודד עם בעיות שאיתן הן מזדהות. הכוח המניע לנתינה מבחינת שני שלישים מהנשים הוא אמפתיה, מניע שאותו מציינים רק חצי מהגברים. 60% מהגברים טוענים כי הם תורמים כחלק מאסטרטגיה מחושבת שכוללת את הטבות המס של התרומה, ואילו חצי מהנשים טוענות כי הן תורמות מתוך דחף רגעי. אף על פי שהמוטיבציה לנתינה שונה בין גברים לנשים, שני המינים סבורים כי הם עוסקים בנתינה במידה הראויה.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.