גיוס סכומים קטנים מקבוצה גדולה של אנשים הוא הרעיון שעומד בבסיס גיוס מהמונים. לא מעט ארגונים מנסים, אבל רבים מהם לא משכילים ללמוד לפני כן איך הכלי הזה עובד ונכשלים.
כדי להצליח במבצע כזה צריך לדעת מה למכור, למי אפשר למכור אותו, מה אפשר להציע בתמורה ואיך להשתמש ברשתות החברתיות כדי לתמוך בפלטפורמה הייעודית. לכלי הזה חוקים משלו.
כל ארגון ששוקל להשיק מבצע גיוס מהמונים יכול ללמוד רבות מעמותה קטנה וצעירה שביקשה לגייס לעצמה 100 אלף ש"ח בשישה שבועות. תכנון מקצועי והשקה מתוזמנת היטב הניבו לה סכום גדול פי שניים מהיעד, וכל זאת מבלי שתתחייב איך להשתמש בכסף. קריאת חובה למי שמתכנן גיוס מהמונים.
מי שאוהב כדורגל – וגם מי שלא – שמע על בית"ר נורדיה ירושלים, התארגנות של אוהדי בית"ר ירושלים שמאסו באלימות ובגזענות שהשתלטו על הקבוצה הוותיקה והחליטו להקים קבוצה חלופית תחת הסיסמה "אין בכוחו של אדם לעקור מתוך ליבו את התקווה לעתיד טוב יותר".
עם ההקמה לא עמדה לזכותם תהילת בית"ר ירושלים והם נאלצו להתחיל מבראשית, ליצור יש מאין ולשחק בליגה ג', אבל ידוע שאי אפשר להקים קבוצת כדורגל ולנהל אותה מבלי לפתוח חשבון בנק ולהפקיד בו סכום כלשהו.
בתום שנת הפעילות הראשונה החליטה קבוצת ההקמה שיעד הגיוס יהיה 600 אלף ש"ח, ומתוכם יגויסו 100 אלף ש"ח בגיוס מהמונים. את מבצע הגיוס הזה קיבל על עצמו בהתנדבות יובל אייל, שמלבד היותו אוהד בית"ר ירושלים מילדות הוא מנכ"ל חברה שמספקת תוכן לערוצי הכבלים.
שוחחנו עם יובל וביקשנו לשמוע איך יצא לדרך עם יעד של 100 אלף ש"ח בשישה שבועות וגייס 200 אלף ש"ח:
עוד כתבות בנושא
- מי יתרום לכם אם תחליטו לצאת למסע גיוס מהמונים
- הקמפיין שגרם לאינדיגוגו לקרוס
- הצלחה מסחררת בגיוס מהמונים שנתקלה בבעיית אמינות
איזו מין התארגנות היא בית"ר נורדיה ירושלים? האם אתם עמותה? האם יש לכם חזון וייעוד חברתי?
אנחנו עמותה רשומה שהחזון שלה הוא ניהול אגודת ספורט שחורתת על דגלה ערכים של שוויון, כבוד ומצוינות בספורט ושמבקשת להחזיר את ההדר הבית"רי למגרשים. בית"ר נורדיה קמה כתגובה לגזענות ולכן הרקע שלה הוא דווקא חברתי ולא ספורטיבי.
האם יש בה כל הפונקציות המוכרות לנו – מנכ"ל, מגייס וועד מנהל?
חילקנו את התפקידים בינינו. יש יו"ר, יש ועד מנהל המונה כעשרה איש, יש מנהל כספים, מנהל תחום תקשורת, צוות הפקת מוצרים לשיווק, מעצב שאחראי לנראות שלנו וצוות גיוס כספים. יש מנהל תחום דיגיטל שהצוות שלו מעלה לפייסבוק טיזר של דקה וחצי לפני כל משחק – חבר'ה עולים למגרש ומראיינים את השחקנים והמנהל ושואלים שאלות שחברים בקהילה ביקשו לשאול אותם. ויש לנו גם אחראית תחום קשרי קהילה שהצוות שלה מגיע לבתי ספר ונותן הרצאות שמקדמות את הערכים שלנו או מזמין ילדים למשחקים.
זו קהילה אורגנית, ומספיק שיהיו בה 30 איש כדי ליצור אימפקט עצום. מקבלי השכר היחידים בקבוצה הם הצוות המקצועי והשחקנים. כל השאר עובדים בהתנדבות.
למה חשבתם על גיוס מהמונים?
אם משתמשים בו נכון הוא כלי יעיל. הפלטפורמה מאפשרת להעביר את המסר, לעקוב אחר כניסת הכסף וגם להגיע לאנשים שלא היינו מגיעים אליהם אחרת. שכרנו למשך חודש וחצי את פלטפורמת הדסטרט שהיא בעצם מערכת מחשוב ייעודית מתוחכמת שאפשרה לנו לעשות את כל זה.
איך החלטתם על סכום של 100 אלף ש"ח. סתם מספר עגול?
לא. היה סכום שכבר הובטח לנו ממקורות שפנינו אליהם, ובחישוב שעשינו החלטנו לתת עוד גז ולגייס 100 אלף. בחנו קמפיינים אחרים בארץ ובחו"ל, בדקנו את האפשרויות שלנו וקבענו סכום שנראה לנו סביר במסגרת הפלטפורמה של גיוס מהמונים.
תוכל לספר לנו איך התכוננתם לקמפיין ואיך חילקתם ביניכם את העבודה?
את האחריות לקמפיין קיבלתי על עצמי. הכנתי רשימה של כל חברי העמותה, הקמתי חמ"ל של ארבעה אנשים ונתתי לכל אחד מהם את מספרי הטלפון של 20 בעלי מינויים שהם גם חברי העמותה. ביקשתי מהם לבדוק אם הם מתכוונים להישאר חברים גם בשנה הקרובה, דהיינו לשלם דמי מינוי שנתי, שהם חלק ממבצע הגיוס.
כל מי שענה בחיוב נשאל כמה עוד אנשים יוכל להביא לקמפיין. חיברנו את כל הרשימות וראינו בערך כמה נוכל לגייס.
עשינו הרבה מאוד פעילות מקדימה כדי להפיץ את השמועה. ביום ההשקה ייצרנו הרבה רעש תקשורתי: הוצאנו כתבה ב"ידיעות אחרונות", כתבות במדורי הכלכלה וגם בטלוויזיה. היה צוות שהפיק סרטון בעלות של 10 אלף דולר למרות התנגדות רבה להוצאת הסכום הזה. גם אני ממש התנגדתי אבל המפיק לא הקשיב לאף אחד מאיתנו, והסרטון מצוין. הוא זכה לעשרות אלפי צפיות והראו אותו בחדשות ובערוץ הספורט. הפקנו גם קליפים של שמונה שניות והעלינו אותם לאורך ששת השבועות.
הכנו הרבה מאוד עזרים טקטיים לפני הקמפיין וגם במהלכו ונעזרנו בדף הפייסבוק של הקבוצה שיש לו 5,000 לייקים ובקבוצה סגורה של 300 אוהדים. כל אלה שיתפו את הסרט, והתהודה הייתה עצומה.
זה כמובן יצר "פיק" מיידי בתרומות, אבל אני רציתי לייצר פיקים כאלה לכל אורך הדרך ולמנוע התנפלות על ההתחלה ומשם ירידה חדה. לכן תזמנתי את התרומות לאורך ששת השבועות כך שיהיו פיקים בהפרשי זמן מתאימים. פשוט הודעתי לאנשים מתי תורם לתרום.
השורה התחתונה היא שהפלטפורמה היא כמו מתכנת שבונה אתר. היא לא מביאה את האנשים. האחריות להפצה היא שלנו.
איך החלטתם על התזמון המתאים להרצת הקמפיין?
מנהל החשבונות חישב ומצא שכדי לפתוח את העונה הוא יזדקק לכסף בספטמבר. אם הדסטרט מעבירים את הכסף בשוטף פלוס שלושים, צריך להתחיל את הקמפיין ביולי. בדיעבד זה היה תזמון מצוין.
הצעתם יותר מ-20 אופציות לתרומה. זה הרבה מאוד. זה עזר לגיוס או רק בלבל?
יש לכך שתי סיבות. ראשית בדקנו מה עשו אגודות כדורגל כמו שלנו. בכל רחבי העולם יש אגודות שהן בבעלות האוהדים, והם חולקות מידע ותובנות. כך הן נהגו והן הצליחו. שנית רצינו לפנות לקהלים שונים ולהציע משהו לכל אחד מהם.
היו כאלה שהמטרה חשובה להם אבל הם עדיין צעירים ולא בעלי יכולת ולכן ביקשו לתרום משהו קטן בבחינת "אני איתכם". היו כמובן גם הבסיס של האגודה – קהילת בעלי המניות והמינויים. ידענו כמה חברי עמותה יש לנו וידענו גם מה היכולת הכלכלית של הקהל שלנו.
בנוסף לכל אלה היו אנשי עסקים ירושלמים שרוצים לקחת חלק בחגיגה הזו וסימנו בין 5,000 ל-10,000 שקל. עשינו רשימה עם שמות של פוטנציאלים כאלה, וכל אחד מאיתנו השתמש בקשרים שלו ופנה לכל אחד מהם. התרומה הממוצעת הייתה 650 ש"ח.
תרמו לכם אנשים שלא הכרתם קודם לכן? כאלה שלא היו חלק מאוהדי הקבוצה?
מעטים. רוב האנשים שתרמו את ה-200 אלף ש"ח הם חברים של חברים, והם מהווים יותר מ-75 אחוזים מהתורמים. אין ספק שהמעגלים לא נוצרו מריק.
אתם קצת שונים כי בעצם לא ביקשתם כסף עבור מטרה ספציפית אלא עבור הקבוצה, קצת כמו לומר "תנו לנו עבור הארגון ואנחנו נדע מה לעשות עם הכסף". זה כמעט נוגד את כל תיאוריית הגיוס מהמונים.
זה נכון. אנחנו מכרנו בעלות בקבוצה. לא הגדרנו מטרה מדויקת, ולא הצענו תמיכה בפרויקט או מוצר. כך צריך בדרך כלל לעשות והאמת היא שכך גם קל הרבה יותר לאנשים להבין מה הם מקבלים עבור התרומה שלך. אבל רוב הכסף הגיע מאנשים שרוצים להיות חברים בקבוצת כדורגל בירושלים. השאר הם חברים שסיפרנו להם את הסיפור שלנו ורצו לתמוך בנו. הסיפור היה סיפור טוב שגרם לאנשים לרצות לקחת בזה חלק.
אתם שומרים על קשר עם כל מי שתרם לכם בהדסטרס? אתם מדווחים להם מה עשיתם עם הכסף שלהם?
ודאי. יש ניוזלטר. יש קבוצת פייסבוק. עם התורמים הגדולים שנתנו 1,000 ש"ח ומעלה יש שיח שוטף. יש פעילות שימור כל הזמן. כל אחד משמר את התורמים שהוא הביא. זה לא נעשה באופן מרוכז. ובשנה הבאה נבקש מהם שוב.
אפשר לעשות את זה בכל שנה?
בהחלט. וזה אפילו אמור להיות קל יותר משנה לשנה. המעגלים גדלים.
יש לך טיפ לעמותה שרוצה ללכת בעקבותיכם?
חשבו כמה תוכלו לגייס ללא פלטפורמת הגיוס מהמונים אם תפעילו עכשיו את כל הקשרים שלכם. ואם אתם מאמינים שתוכלו לגייס את הסכום הזה אוף ליין אז לכו על זה, כי את האפקט הוויראלי קשה מאוד לייצר ברשתות החברתיות. גיוס לעמותה קשה יותר מגיוס עבור מוצר כי התורם לא מקבל בסופו של התהליך גאדג'ט או כניסה להופעה או ספר.
והכי חשוב זה לדעת היטב מהי רשת ההפצה שלכם. אנחנו יצאנו לדרך עם לפחות 100 איש פעילים מאוד שעסקו בהפצה ויראלית כל הזמן והטריפו את הרשת. במצב כזה יוצרים תהודה. אם אין לכם מערכת הפצה גדולה מספיק ומחויבות גדולה מספיק אל תעשו את זה, גם אם המטרות שלכם הכי אצילות. רק עמותה עם הרבה פעילים מחויבים, כאלה שהוכנו היטב, יכולה לעשות את זה.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.