אינטראקציה פנים-אל-פנים (Face-to-face interaction) היא מושג בתחומי הסוציולוגיה, הבלשנות, התקשורת והמדיה המתאר אינטראקציה בלתי אמצעית בין שני אנשים שבמהלכה הנוכחות הפיזית ושפת הגוף של כל אחד מהם משפיעות על האחר.
בעולם טכנולוגי כל כך שבו משקיע כל ארגון משאבים רבים בפיתוח כלים משוכללים מפתיע לשמוע על ארגונים שבוחרים דווקא שיטת גיוס שמושתתת כל כולה על F2F ונשמעת לכאורה מיושנת ומסורבלת.
ארגון ישראלי אחד שהחליט לבחון את שיטת הגיוס הזאת גילה שהיא מתאימה מאוד לתרבות הישראלית. הוא למד איך להפעיל אותה ורואה ברכה בעמלו. שוחחנו עם מנהלת הגיוס שלו כדי להבין איך זה עובד.
להאזנה לכתבה:
אמנסטי ישראל הוקם בשנת 1964 ומקיים פעילות מגוונת שעיקריה הגנה על זכויות האדם, נקיטת פעולה למען קורבנות הפרות זכויות אדם וקידום תרבות של זכויות אדם בישראל. בסניפיו האירופיים מפותחת מאוד שיטת הגיוס באמצעות F2F, ובסניף הישראלי הוחלט לבדוק אותו. נועה רדלמן, מנהלת פיתוח משאבים וחברות של הסניף הישראלי, מסבירה כיצד התקבלה ההחלטה לאמץ את הכלי הזה ומספרת על השימוש המוצלח בו.
עוד כתבות בנושא
- גיוס תרומות ברחוב: קונספט פשוט שמכניס כסף גדול ולא צבוע
- מגייס F2F מסביר איך הוא מגייס 15 תורמים חדשים ביום
- קמפיין שמנצל צד אפל בטבע האדם כדי לגייס
- למה החלטתם לבחור בכלי גיוס שאינו מוכר לקהל הישראלי?
יש הרבה קונספטים שעושים עלייה, ואני חושבת ש-F2F מתאים מאוד לקהל הישראלי. הרי הדבר הכי ישראלי הוא הרחוב. רוב השנה נעים להסתובב כאן בחוץ, ולכן אין שום סיבה שלא נגייס ברחוב, בדיוק כמו שאנחנו מפגינים ברחוב ועושים הסברה ברחוב.
מרכיב שני הוא המנטליות הישראלית, שהיא דווקא מאוד נגישה, מאוד חמה. אנשים בישראל נוטים לדבר איתך ברחוב, הם ירגישו מאוד נוח להעיר לך אם הם חושבים שאת צריכה להלביש סוודר לילד שלך. ביפן, למשל, ברור ש-F2F הוא לא אופציה כי אי אפשר לפנות למישהו ברחוב. זה נתפס כאקט תוקפני.
והיה גם תקדים. גרינפיס עשה את זה לפנינו בהצלחה רבה. וכסניף של אמנסטי שעושה את זה עשרות שנים, כבר עמד לרשותי ידע עצום לגבי המתודות. בסופו של דבר אנחנו פשוט צריכים להבין את הקהל שלנו.
- ויתרתם על שיטת גיוס אחרת כדי להתרכז ב-F2F?
לא ויתרנו על משהו אבל כן הורדנו הילוך. ב-F2F צריך להתרכז, והוא מצריך משאבים. זה גם עניין עונתי. חייבים לתכנן את השנה בקפידה כי יש חודשים עם פחות ימי עבודה בגלל גשם או שרב כבד ולפעמים יש פשוט בעיות עם כוח אדם. בכל מקרה אסור לוותר על שום ערוץ גיוס. להבדיל מגיוס מקרנות, למשל, ב-F2F יש לך מקור הכנסה שהתשואה שלו תלויה רק בך ובהכנסות שלך. אם בנית לעצמך מערך F2F כמו שצריך, זה נותן לך הרבה יותר עצמאות ושליטה על התכנון כמה שנים קדימה.
- איזו תשתית ארגונית נדרשת כדי לגייס בשיטה הזאת?
אנחנו התחלנו בפיילוט בהיקף קטן כדי לבדוק היתכנות, וזה שלב שלא מצריך מערך ארגוני שלם. המטרה של התוכנית הזאת אצלנו הייתה להעמיד את הסניף שלנו על הרגליים כעצמאיים. הדבר שהכי חשוב להקפיד עליו הוא שהתוכנית תעמוד במבחן של עלות-תועלת. גם אם זה לוקח מעט זמן, חייבים כל הזמן לבדוק ולדייק.
הרבה יותר קל להקים מערך כשיש לצידך מישהו שכבר התנסה בגיוס כזה. אני נעזרתי ביועץ שעבד בגרינפיס, ויחד בחנו מה אנחנו באמת צריכים.
אין צל של ספק שחייבים מערכת מחשוב, מערכת ניהול נתונים (CRM), מערכת סליקה טובה שמתממשקת למערכת ניהול הנתונים ומישהו שיכול לעשות לך אנליזה של הביצועים באופן שוטף.
אנליזה שוטפת היא חיונית לא רק ברמה של כמה תרומות נכנסות, אלא כמה תורמים נכנסים וכמה זמן הם נשארים תורמים, היא גם עוזרת לדייק כל הזמן את הביצועים של המגייסים ולוודא שהם ממשיכים להיות מרוצים מהחוויה ואוהבים לעשות F2F. הצוות ברחוב חייב להיות מאוד מקצועי, כי התוכנית נשענת עליו.
חוץ מזה יש לנו צוות של קשרי תומכים שמדבר עם התומכים ועונה על שאלות. אנחנו לא רואים את התורמים כתורמים בלבד אלא כחלק מהקהילה של שוחרי זכויות אדם בישראל ובעולם. אנחנו רוצים להיות איתם בקשר. נכון שהתוכנית חייבת להיות מדידה במספרים, בכסף המגויס, אבל המוטיבציה של המחלקה שלי היא הרבה מעבר לזה. אנחנו מכניסים תומך למעגל הרחב של החברה האזרחית כדי שהעולם יהיה טוב יותר.
- איך צריך לנהל את צוות המגייסים בשטח?
זה ניסוי וטעייה. אם את רוצה לנסות מיקום חדש את עושה שם משמרת ומנסה אותו. זו תוכנית מאוד דינמית. צריך כל הזמן להגיב למציאות. אם את רואה שמיקום מסוים נחלש, צריך לחפש אזור אחר במקומו.
לכל מיקום יוצאים תמיד לפחות שני מגייסים יחד. גם אורכה של המשמרת משתנה. בכל ארגון אמנסטי משמרת נעה בין שעתיים לשמונה שעות.
מה שהייתי ממליצה לכל ארגון הוא לא להציב צוות במקום מרוחק או בעיר שאין בה מישהו בכיר שיושב באופן קבוע. אי אפשר להפעיל צוותים בשלט רחוק.
- מהו "מחזור החיים" של תומך שמגויס ברחוב?
ברגע שמגיע אלינו תומך שהצלחנו להעביר לו היטב את הערכים שלנו ואת מה שאנחנו מנסים לעשות, הוא נשאר איתנו. יש אנשים שהתחילו איתנו כתומכים והגיעו לוועד המנהל. אנחנו בונים קהילה, והתורמים שלנו הם חלק ממנה. יש אנשים שכבר שנים תומכים בנו. ברגע שהצטרפת לקהילה, כל האפשרויות פתוחות בפניך, ואנשים נשארים.
- תוך כמה זמן מכסים את ההשקעה?
זה לוקח זמן וזה תלוי בתוכנית. אנחנו בדרך להחזרת ההשקעה.
- F2F יעבוד בכל הארץ או שהוא מתאים רק לקהל התל אביבי?
ממש לא רק לקהל התל אביבי. אני חושבת שזה יכול לעבוד בכל הארץ. זה עניין של כמות האנשים ברחוב. לא הגיוני להציב צוות ברחוב שהוא לא ראשי או שאין בו זרימה גדולה של עוברי אורח.
ברגע שאת מזקקת מסר את צריכה לקוות שאנשים שמזדהים איתו ירצו להקשיב. מי שרחוק ממך שנות אור יחלוף על פנייך, וזה בסדר. אנחנו רוצים לקרב אנשים שרוצים להתקרב. אנחנו בסך הכול רוצים להזמין אנשים להצטרף אלינו, והרחוב הישראלי הרבה יותר ידידותי ממה שנדמה לך.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.