שלושה ארגונים שונים עוברים אצלנו בימים אלה תהליך לשינוי הרכב הוועד המנהל שלהם. בחוכמה רבה החליטו שלושתם להעזיב כמה חברי ועד שחדלו להיות פעילים ולצרף במקומם אנשים נמרצים יותר.
כל אחד מהארגונים מוביל עולם תוכן אחר, לכל אחד פריסה גיאוגרפית שונה ותרבות ארגונית אחרת. מה בכל זאת משותף לשלושתם? כולם מחפשים מיליונרים.
כל כך הרבה ארגונים מודאגים מכך שבוועד המנהל שלהם לא יושבים אנשי עסקים מוצלחים ומוכרים בעלי כיסים עמוקים. הארגונים האלה חוששים שאם לא יצליחו להושיב מיליונרים בוועד המנהל, ההנהגה המתנדבת שלהם לא תהיה אחת כזאת שתורמת ומתרימה.
על כך יש לנו רק דבר אחד להגיד: אין בסיס לחששות האלה. לא חשבון הבנק הוא המרכיב שאותו אתם צריכים לבדוק אצל כל אחד מחברי הוועד. נכון, יהיה נחמד אם תצליחו למצוא לכם מיליונר מחמד אחד, אבל גם הוא לא יעשה את המצופה ממנו אם תשכחו את המרכיב החשוב מכול.
כי מה שכל אחד מכם צריך לחפש הוא התלהבות ולא כיסים עמוקים. ועד מנהל שכל חבריו נלהבים מהעשייה הארגונית, מהחזון ומהייעוד, מאיכות הצוות וממחויבותו למקבלי השירות, יגייס את הכסף שהארגון זקוק לו. לעומת זאת גם אם תצליחו לשכנע עשרה מיליונרים אדישים להצטרף לשורותיכם, אף אחד מהם לא יתרום סכום משמעותי וגם לא יפתח את הדלתות המקוות.
לא מאמינים? הנה שתי דוגמאות שנתקלנו בהן לאחרונה:
עוד כתבות בנושא
- האם צריך להגביל כהונה של חבר ועד מנהל?
- היתרונות של עתודת ועד מנהל צעיר
- כל הטעויות בבחירת חבר ועד מנהל ואיך לתקנן
יש לנו חברה בלונדון שמגייסת עבור ארגון גדול שבוועד המנהל שלו יושבים כמה מיליונרים "כבדים" במיוחד. אחרי כל אחד מהם חיזרה אותה חברה בעמל רב, במיוחד אחרי האדם שנבחר לכהן כיו"ר הארגון.
אותו יו"ר הוסיף מיד את שם הארגון לאתר העסקי שלו כדי שכולם ידעו על תפקידו ועל מחויבותו הפילנתרופית החדשה.
בשנה הראשונה לכהונתו הגיע לכמה ישיבות הנהלה ונפגש עם חברתנו כמה פעמים כדי לדון בענייני הגיוס.
בשנה השנייה לכהונתו השיק הארגון פרויקט חדשני וייחודי שנדרש עבורו סכום נכבד. באופן טבעי הניחה חברתנו שכאחד מ"בעלי הבית" שאישרו בהתלהבות את הפרויקט, יתרום היו"ר סכום משמעותי, ידאג לכך ששאר המיליונרים בוועד המנהל יתרמו גם הם סכומים יפים ויפתח כמה דלתות לחברים ומקורבים שהפרויקט עשוי לעניין אותם.
אף אחד מהדברים האלה לא קרה.
אותו יו"ר פשוט נעלם. החֲברה שלחה לו מיילים והשאירה הודעות אצל מזכירתו; היא ניסתה לקבוע איתו פגישות ולכנס את ועדת הגיוס של הוועד המנהל שעם חבריה הוא נמנה. למיילים כמעט לא השיב, המזכירה הבטיחה שוב ושוב לחזור עם תאריכים לפגישה אבל לא חזרה, ולישיבות ועדת הגיוס שלח בכל פעם את התנצלותו.
מאמץ הגיוס עבור הפרויקט הזה התארך הרבה מעבר למתוכנן. לבסוף גייסה החברה את כל הסכום ללא עזרתו של היו"ר וגם ללא כספו. שמו של הארגון שלה עדיין מתנוסס באתר שלו, אבל לאחרונה התווסף אליו שם של ארגון נוסף בתחום דומה למדי.
לעומת זאת חברה אחרת שלנו מגייסת בארצות הברית עבור ארגון קהילתי בעיר גדולה. אין אף מיליונר אחד בוועד המנהל שלה, ולא היא בחרה בהם. כולם כבר כיהנו כשהגיעה לתפקיד, ולאורך השנים היא פיתחה עם כולם מערכת יחסים יפה.
לפני כשנתיים הוחלט גם בארגון שלה לצאת למבצע גיוס גדול, במקרה הזה עבור בניית מבנה חדש לארגון לצד המבנה הקיים. לאחר שהגיעו כל האישורים והיו בידיה כל ההדמיות, התקציבים והמוצרים השונים למכירה, יצאה החברה להיפגש עם כל אחד מחברי הוועד המנהל.
והיא לא התאכזבה.
כולם היו נלהבים מהרעיון להרחיב את שטח הארגון, וכל אחד מהם הרגיש מחויבות לארגון, למקבלי השירות שלו, לקהילה שממנה הוא בא ולעיר שבה הוא עובד וחי.
כל אחד מחברי ההנהלה המתנדבת תרם סכום משמעותי לו. נכון, איש מהם לא יכול היה להציע תרומה גדולה, אבל לכל אחד מהם היה ברור שעם השקת מבצע הגיוס המיוחד הוא יגדיל את תרומתו השנתית, גם אם לא בהרבה.
החברה נפגשה עם כל אחד ואחד בנפרד והרכיבה עם חבר ועד רשימה של פוטנציאלים שאותם ינסה לשכנע לתרום לארגון. כל אחד מהם הבטיח להגיע יחד איתה לפגישה הראשונה כדי להציג את הארגון, את הפרויקט ואותה.
וכולם קיימו את הבטחתם. גם אם לא כל השידוכים נשאו פרי, עדיין היו די תורמים פוטנציאלים שאיתם אפשר היה לטפח מערכת יחסים ולהגיע לתרומה נאה.
עבודת הגיוס הזאת לא הייתה קלה וגם לא קצרה, אבל לצד החֲברה הזאת עמדה מנהיגות מתנדבת נלהבת ומחויבת שרצתה בגיוס כל הסכום לא פחות ממנה והייתה מוכנה להפשיל שרוולים ולצאת למערכה יחד איתה. כל הסכום גויס, ובזמן.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.