ינואר מבשר את תחילתה של שנת גיוס חדשה אבל גם מזכיר לנו את הצורך לסכם את השנה שזה עתה הסתיימה, לדווח עליה לכל בסיס התמיכה ולהודות לכל אחד על חלקו בהצלחה.
גם אם מדובר במשימה שחוזרת על עצמה מדי שנה, הפקת דוח תישאר תמיד פרויקט מורכב שדורש זמן ותקציב ייעודי, ועבור ארגון קטן היא יכולה להפוך בנקל למעמסה.
בכל פעם מחדש נדרש ארגון לספר סיפור מסקרן על השנה שחלפה ולהפוך אותו למוצר מושך. התורם, מצידו, מקבל דוחות כאלה מכל ארגון שבו הוא תומך, והוא משווע למשהו קצת שונה, מסקרן ובלתי נשכח.
להאזנה לכתבה:
במאגר של פילנתרום יש דוגמאות רבות לדוחות שנתיים יצירתיים מאוד ולשימושים השונים שארגונים עושים בהם לאורך כל השנה, אבל הפעם אנחנו רוצים לחזור לאפשרות שאנחנו אוהבים במיוחד: האינפוגרפיקה.
אינפוגרפיקה ממחישה באופן חזותי את סיפור השנה שזה עתה חלפה, ויתרונותיה רבים: היא צבעונית ונרטיבית, קלה להבנה והופכת לטריגר טבעי לשיח על העשייה שלכם. יתרון נוסף חשוב שלה הוא שקל להפיץ אותה ברשתות החברתיות ובכך להעשיר את הידע של הקהלים הקיימים שלכם ולהגיע לקהלים חדשים.
אינפוגרפיקה היא פתרון טוב במיוחד לארגונים שמקדמים חזון מורכב ומבקשים לדווח על עשייה שהאימפקט שלה קשה להבנה. לפעמים היא יכולה להיות רק מרכיב אחד בתוך דוח קלאסי שעוזר לכם להדגיש נתונים ומִסְפרים בצורה ידידותית ונעימה לעין.
דוח שנתי הוא המקום המושלם לרתום בו את כוחה של האינפוגרפיקה, וכדי להראות לכם עד כמה היא יעילה, ליקטנו כמה דוגמאות מוצלחות במיוחד וכמה טיפים בסיסיים ליצירת נרטיב מתאים למוצר כזה.
המפתח הוא הבנה עמוקה של הקהל שלכם, משום שלא כל התורמים מחפשים אותו סוג מידע. בחרו כמה מהמדדים החשובים ביותר שלכם שמציגים את האימפקט ובכך מדגישים את ההצלחה של השנה החולפת. שאלו את עצמכם מה יעניין את הקהל שלכם ואילו מדדים מעידים יותר מכול על הצלחת הפרויקטים. סכמו את מספר התרומות והסכומים שגויסו ואספו נתונים דמוגרפיים על מקבלי השירות ונתונים על פריסה גיאוגרפית של הפעילות.
מה שמעניין את התורמים שלכם הוא מה עשיתם עם הכסף שלהם, איך הוא עוזר לקדם את החזון שלכם ואם אתם השקעה טובה עבורם. לכן בחרו לא יותר משניים או שלושה פרטי מידע טובים ומעניינים במיוחד שמעידים על העשייה החשובה שלכם, והרכיבו מהם את סיפור השנה, את הנרטיב שמכריז: זו מהות העשייה שלנו בשנה שחלפה.
כדי לזקק את המידע שלכם ולחלץ ממנו כמה נתונים מרכזיים, שאלו את עצמכם:
- מהו מצב הארגון כרגע, איפה הוא נמצא בדרך ליישום החזון?
- אילו קהלים שונים יש לנו ואילו אנחנו מתכוונים לעניין השנה?
- איזה סיפור אנחנו רוצים לספר להם על השנה שחלפה?
אינפוגרפיקה אמנם נתפסת בדרך כלל ככלי להעברת נתונים מספריים, אבל אי אפשר להתעלם ממקבלי השירות שלכם ומהסיפורים שלהם. סיפורים תמיד ירגשו יותר מנתונים ולכן אל תפסחו על האנשים שעומדים מאחוריהם. אפשר להסתפק בסיפור אחד מרכזי שמדגיש את ההצלחות שלכם השנה ותומך בנרטיב שמציעים הנתונים.
עוד כתבות בנושא
- איך להציג לתורם נתונים פעילות יבשים מבלי לשמוע נחירות
- למה דוח שנתי?
- לקראת הדוח השנתי: איך להציג שנה מרתקת
הנרטיב שבחרתם הוא הבסיס, חומר הגלם, ועכשיו צריך לתת לו פרשנות ויזואלית. את העבודה הזאת כדאי שיעשה איש מקצוע מנוסה שכבר עיצב כמה אינטרפרטציות נרטיביות כאלה. חשוב לא פחות לדאוג שהוא שמבין היטב את הסיפור שלכם ואת מקומו בין היעדים והחזון הארגוני הכללי.
לא יודעים איך להחליט איזה מעצב לבחור? העדיפו מישהו שכבר הפיק אינפוגרפיקה שאהבתם ושתרצו שהדוח שלכם ידמה לה. ואם התקציב לא מאפשר לכם לשכור מעצב מקצועי ואתם רוצים לנסות ליצור אינפוגרפיקה בעצמכם, בחרו איש צוות שאתם סומכים עליו וספקו לו דוגמאות שאתם אוהבים. הנה כמה טיפים עבורו:
- השתמשו רק בשניים או שלושה צבעים המזוהים עם הארגון
- בחרו פונטים שמתאימים לדימוי שאתם רוצים להעביר ושהולמים את התדמית שלכם
- הקפידו על עיצוב מקצועי של פרטי המידע (אל תשבצו, למשל, חלקי גיליונות אקסל שאינם מעוצבים)
- חפשו את הסיפור בתוך האלמנטים הוויזואליים.
והנה שלוש דוגמאות נפלאות:
- Wholesome Wave הוא ארגון שדואג לזמינות של תוצרת טרייה ובריאה במחיר סביר לצרכנים מעוטי יכולת בארצות הברית. הדוח שלו אינו קצר. במובנים מסוימים הוא קלאסי מאוד, אבל הוא גם מכיל כמה עמודי אינפוגרפיקה שמגוללים את כל סיפור האימפקט של הארגון למי שרוצה לראות את התמונה כולה במבט אחד. האינפוגרפיקה רוויה בנתונים סטטיסטיים כדי שהתורם יבין גם את המצב הפיננסי באותו מבט חטוף:
הנתונים הם בעצם השורה התחתונה, האימפקט של כל נושא שהוחלט לכלול באינפוגרפיקה. הכול בצבע אחד בלבד ובפונט אחיד פרט לכותרת: "האימפקט שלנו ב-2015". את כל הצבעוניות מספק תצלום מרהיב אחד של אדמה חקלאית פורייה השולח מסר אופטימי.
- OzHarvestהוא ארגון אוסטרלי שעושה משלוחי מזון למשפחות נזקקות ומפעיל רשת סופרמרקטים שבהם נמכרים מוצרי מזון מוצלים. האינפוגרפיקה השנתית שלו היא בשני צבעים בלבד, שהם צבעי הארגון (היכנסו לאתר והתרשמו מהמיתוג המיוחד העושה שימוש בשני צבעים בלבד). גם כאן כל הנתונים הם בצבע אחד. הנועזות מתבטאת ברקע הצהוב שהוא לא רק אופטימי ומיתוגי אלא בוהק, דינמי ומאיר עיניים.
כאן יש גם שימוש בתצלומים שמטרתם לשלב בבליל הנתונים גם את המרכיב האנושי. אמנם הנתונים מלאים ומספרים סיפור של עשייה כבדת משל, אבל הארגון לא נבהל משימוש במעט הומור כדי למשוך את עינו של הקורא.
ואיך אפשר בלי charity: water, הארגון שכולנו עוקבים אחריו ושעליו כבר כתבנו רבות?
שימו לב למינימליזם המתוחכם. שלושה נתונים ותמונה אחת מספרים סיפור של עשייה במדינה אחת במשך שנה שלמה. במקום הסברים מפורטים על הפרויקטים השונים, הדוח מציג את רק את המספרים, ומתפקד כמעין טיזר. כאילו מבקש להגיד לתורמיו, אם אתם רוצים ללמוד יותר עלינו, עברו מכאן לאתר שלנו ותנו לנו הזדמנות להפוך אתכם לתורמים.
וב-charity: water מוכנים ללכת אפילו רחוק יותר ולספק כמה נתונים ללא שום אלמנט ויזואלי מרכך:
ועדיין יש כאן נרטיב ברור; הוא פשוט מוצג כתרגיל חשבון פשוט. המילה הראשונה היא שמחברת אותו – כולנו, תורמים קטנים וגדולים כאחד, עזרנו לספק מים נקיים ליותר מ-800 מיליון בני אדם בעשר מדינות.
השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.