להאזנה לכתבה:
כולנו מסכימים שסיפור טוב הוא כלי הגיוס המוצלח ביותר. כולנו גם יודעים שלא פשוט לספר סיפור כזה.ונסה צ'ייס לוקשין,מגייסת משאבים שתחום התמחותה הוא סיפור סיפורים מגייסים, פרסמה לפני כשנה את הספר האלכ"ר המספר: המדריך המעשי לסיפור סיפורים שמגייסים כסף ומעלים מודעות, ואנחנו, שרוצות לעודד אתכם להוציא ניוזלטרים לתורמים שלכם ובהם סיפורים טובים ומגייסים, ליקטנו עבורכם את ההצעות וההמלצות המעשיות ביותר שסיפקה לוקשין בראיונות שנתנה עם צאת הספר.
בחלק הראשון (add link) סיפקנו לכם מתכון מנצח לכתיבה ולעריכת סיפור מגייס וכעת נעסוק בסוגי הסיפורים שצריך לספר לתורמים ונלמד איך משתלבים בהם המסרים הארגוניים שלכם.
מהם סוגי הסיפורים שכדאי לארגון לשלב בניוזלטרים?
יש ארבעה סוגים של סיפורים שארגון חברתי צריך לספר: סיפורי צורך, סיפורי אימפקט, סיפורי ערכים וסיפורי כישלונות. הייתי ממליצה לכל ארגון להחזיק במגירה מלאי מכל אחד מהם ולשלב אותם בניוזלטרים השונים. הנה הם לפניכם:
סיפורי צורך
סיפורי צורך הם הסיפורים שמציגים את הצרכים של הארגון ומסבירים כיצד יכולים תורמים ופוטנציאלים לספק להם מענה. אלה הם סיפורי הגיוס הקלאסיים.
סיפורי אימפקט
אלה סיפורים נהדרים כי הם מעוררים השראה ומחזקים את הרצון להתחבר אליכם, וקל להשתמש בהם כדי להודות לתורמים שלכם. הם מראים את ה"לפני" וה"אחרי" של העבודה שלכם, זו המתאפשרת בזכות המימון שקיבלתם.
סיפורי ערכים
גם סיפורי ערכים הם חשובים, כי הם הדבק המחבר בין תורם לארגון. קהל שמאמין בערכים שעל פיהם פועל הארגון שלכם יתחבר אליכם בקלות רבה יותר, ולכן סיפור שמציג את הערכים שלכם יכול להיות עוצמתי ביותר מבחינתו ולהגביר את ההתעניינות שלו בכם.
סיפורי כישלונות
אני חושבת שחשוב שיהיו לכם סיפורי כישלונות. ארגונים רבים חוששים להזכיר את הצדדים המוצלחים פחות בעשייה שלהם, אבל לדעתי חשוב להראות לקהל היעד שהחיים שלכם הם לא גן של שושנים. אני חושבת שסיפורי כישלונות משדרים אותנטיות ואמינות ומבהירים לקהל שלכם שהוא יוכל להאמין לכם כשתדווחו על הצלחה. זה גם יכול להיות הבסיס לאמפתיה שירחש לכם ולעזרה שיושיט לכם אם תיקלעו לצרה. כולנו יודעים שדברים לא תמיד מתרחשים עלפי התכנון, אז למה לא לחלוק את הסיפור הארגוני המלא עם השותפים שלכם?
עוד כתבות בנושא
- נוסחה פשוטה לכתיבת משפטים אפקטיביים יותר בבקשות ובדוחות
- המחיר הכבד של סיפור ארגוני שנסדק
- מלינדה גייטס חושבת שלכל עמותה יש מה ללמוד מקוקה קולה
הייתי רוצה להתעכב קצת על סיפורי הכישלונות כי גיליתי שרוב הארגונים מתקשים להבין את חשיבותו של סוג הסיפור הזה ונמנעים מלספר אותו. ראו את הדוגמה שלהלן מתוך קמפיין גיוס של אמנסטי אינטרנשיונל מ-1991:
הכותרת היא: "האם אנחנו צריכים לוותר?" ובסיפור מתאר הארגון כיצד שחרר מעינויים את אגוסטינו נטו, אותו איש שהפך כעבור כמה שנים לנשיא אנגולה הראשון והחל לענות אחרים בעצמו. השאלה המרכזית ששאל הארגון את עצמו ואת התורמים שלו היא אם הוא צריך לוותר מפני שהאיש הזה, שאותו הציל במו ידיו, מענה אנשים. התורמים של אמנסטי, שמבקשים לשמור על זכויות אדם ויודעים שאין ביכולתם לעשות את העבודה הקשה הזו בעצמם, השיבו כמובן בשלילה והמשיכו לתרום בהמוניהם.
סיפור הכישלון הזה לא רק הציג את הצורך אלא גם עזר לאנשים לרחוש אמון רב יותר בארגון ולרצות בהצלחתו.
אני ממליצה לכם גם לעיין בדוח הכישלונות של מהנדסים ללא גבולות. הארגון הזה מוציא מדי שנה דוח כזה שבו הוא מספר על כל הפרויקטים שלא צלחו ומסביר מה למד הארגון מכל כישלון. המסמך הזה הוא עוצמתי מאין כמותו מפני שהוא מבהיר לתורם שהאנשים בארגון לומדים מהטעויות שלהם ומפיקים מהן לקחים המאפשרים להם להמשיך ולהתקדם ולעשות עבודה חשובה וטובה.
כיצד את מציעה להתאים את המסרים הארגוניים לסיפורים?
מסרים הם הבסיס לכל תקשורת שאתם מייצרים. אחת הטעויות המרכזיות שארגונים עושים היא שהם לא חושבים על המסר לפני שהם בוחרים את הסיפור המתאים. לרוב הם עושים תהליך הפוך: מוצאים איזה סיפור או נרטיב שהם רוצים לספר ורק אז יוצאים לחפש את המסר הנכון. כך לא עושים את זה.
סיפור הוא בעצם רק הכלי שדרכו אתם מעבירים את המסר שלכם ולא ההפך. חשוב שתנסחו לעצמכם את המסרים לפני שאתם מתחילים לחפש את הסיפורים שתספרו. לארגון שמשתמש במסרים שלו כאסטרטגיה, בין אם אלה שני מסרים בכל שנה או אחד בכל רבעון, קל הרבה יותר. ברגע שיש לו מסרים מוכנים במגירה,הוא יכול לצאת לחפש את הסיפורים ולמצוא אותם מהר יותר כי הוא כבר יודע מה מה ישרת את המסר ואת המטרה.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.