חמש יוזמות המאצ'ינג, או בעברית מענק משלים, היו הצלחה גדולה עבור ארבע הקרנות שהעניקו את התרומה המשלימה ועבור ה-JFN שניצח על כל חמשת הסבבים. בשבוע שעבר שוחחנו עם מנכ"ליתJFN ישראל על התובנות שלה. אבל התמונה לא יכולה להיות שלמה בלי תובנות מצדו השני של המתרס, אלה של ארגון שהרים את הכפפה וקיבל על עצמו למצוא תורם שמעולם לא תרם קודם לכן לארגון או תורם שמוכן להגדיל את הנתינה שלו ל-25,000 ש"ח לפחות כדי לזכות את הארגון בהכפלת תרומתו.
פנינו לארגון צופן, ארגון יהודי-ערבי שמקדם שילוב ערבים אזרחי ישראל בהיי-טק על ידי יצירת מרכזי היי-טק ביישובים ערביים. צופן ניגש ליוזמה של הקרן על שם הארי וג'נט ויינברג שביקשה לקדם את תחום התעסוקה. שוחחנו עם פז הירשמן, מנהל פיתוח המשאבים של הארגון ומנהל הסניף שלו בטירה:
איך שמעתם על המבצע?
ה-JFN על הרדאר שלנו. אנחנו מקבלים את הניוזלטר שלהם, וקרן הארי וג'נט ויינברג תורמת לנו.
אם הקרן כבר תורמת לכם, למה להשתתף ביוזמה כזאת שמציבה משימה לא פשוטה שגם תחומה בזמן?
לא הייתה לנו בכלל התלבטות. הייתה לנו הזדמנות ולא רצינו לוותר עליה.
זו פעם ראשונה שאנחנו מתנסים במציאת מאצ'ינג. היה לנו ברור שצריך לבחון את הדרישות, וקראתי בעיון את ההנחיות. זה לא שונה מלגשת לכל מכרז. הייתי ביום העיון שבו הייתה הזדמנות לשאול שאלות, וזה היה נהדר. הבנו שיש כאן הזדמנות וניצלנו אותה. וכמובן, זו הייתה יוזמה שהתמקדה בתחום שלנו, תעסוקה.
25,000 דולר הם תרומה משמעותית בשבילכם או ממוצעת?
משמעותית מאוד. זה סכום שמכסה פעילויות מרכזיות שלנו. אין בכלל שאלה שעל תרומות בסדר גודל כזה אנחנו נלחמים.
איך החלטתם באיזה פרויקט לבחור?
החשיבה שלנו הייתה אחרת. ניתחנו את בסיס התמיכה שלנו ובדקנו מי עומד בקריטריונים.
תעסוקה היא פרויקט הליבה של צופן. מרבית הפרויקטים שלנו מתאימים לדרישות היוזמה ולכן החלטנו ללכת על משהו שאנחנו מאוד זקוקים לו. השאלה ששאלנו את עצמנו הייתה איפה תהיה לסכום הזה ההשפעה הכי גדולה והחלטנו לבחור בהכשרה והשמה. הגדרנו את זה כתפעול כללי.
אז זה יכול תיאורטית גם לכסות את המשכורת שלך?
תיאורטית אני מניח שכן. במקרה הזה זו הפריווילגיה של ארגון שכל הייעוד שלו הוא תעסוקה.
ספר לנו איך הגעתם לתורם שנתן את המענק המשלים?
מיפינו את התורמים הקיימים שלנו. החלטנו ללכת על תורמים קיימים ולבקש מהם להכפיל את התרומה שנתנו לנו. זה נראה לנו הגיוני יותר ואפשרי יותר בזמן הנתון.
מתוך התורמים הקיימים שלנו היה אחד שהתאים בדיוק מבחינת הזמן שעבר מאז שתרם והיו עוד שלושה תורמים שהערכתי שיש להם אפשרות לתרום יותר ושיבינו את טיב ההזדמנות. ניגשנו לארבעתם. נכון שפנינו גם לאחרים אבל עיקר המאמץ היה ממוקד בארבעת התורמים האלה.
אחד מהארבעה לא היה מעוניין. אחר לא היה יכול להחליט על תרומה כזו בזמן שהוקצב לנו. בסופו של דבר הגשנו שניים. כל אחד מהם הכפיל את התרומה שלו.
איך הגיבו הארבעה לרעיון של השתתפות ביוזמה כזו שמבקשת מהם להכפיל את התרומה האחרונה שלהם?
הם חשבו שזה אטרקטיבי. האמת היא שזה הלך די מהר. השלושה שהסכימו הם אנשים שמבינים את המונח מאצ'ינג ואוהבים את הרעיון. הם גם מכירים אותנו אז לא היה צריך להתחיל מערכת יחסים חדשה. למהלך כזה לא היה לנו זמן. לא רק זה, אלא ששניהם כבר הכירו את קרן ויינברג ואת ה-JFN. העובדה שהשושבינים מכובדים כל כך עזרה מאוד. כל עבודת הרקע כבר נעשתה עבורנו. הבנו שהתשתית כבר קיימת ולכן בחרנו בדרך הזו.
מי בארגון שלכם ביקש את התרומה?
אני ביקשתי. יש לי יחסים קרובים וטובים עם התורמים האלה, והם היו בשלים ומגויסים מאוד לטובת העניין. ביקשתי מהם גם לשוחח עם מאיה נתן, מנכ"ליתJFN ישראל, לפני שיקבלו החלטה. זו הייתה עזרה גדולה.
השיחה עם ה-JFN הייתה חשובה כי זה עוד גוף שעוסק במכירה. הם בקיאים בפרטים ויכלו להסביר נקודות שאני אולי לא מתמצא בהן. השיחה הזאת גם הבהירה לתורמים שיש גוף רציני מאחורי הפרויקט. בסופו של דבר האמרה "אנשים נותנים לאנשים" נכונה גם פה.
השניים האלה ביקשו תנאים מיוחדים כדי להיענות ליוזמה, תנאים מעט אחרים מגיוס רגיל אצלכם?
לא. ממש לא.
משהו הפתיע אתכם בכל התהליך של חיפוש מאצ'ינג?
מצטער שאין לי סקופים אבל זה היה תהליך די שקוף, והחוויה הייתה כפי שציפינו והתכוננו לה. עשינו עבודת הכנה רצינית, כי כשזה מגיע לאסטרטגיה אנחנו לא יורים מהמותן. אנחנו בררנים מאוד ומשתדלים להיות מדויקים מאוד, והאמת היא שרק לעתים רחוקים אנחנו מקבלים תשובות שליליות.
אולי יעניין אתכם גם: אניגמת התורם הישראלי: מנהלת JFN ישראל שופכת אור על הפוטנציאל המקומי
לקראת ה :GA מה הסיכוי לקבל תרומה מתורם אמריקאי? מחקר שכדאי להפנים
מה יגרום לקרן לתמוך בכם? תובנות וטיפים ממי שהחליט שנים איך לחלק את הכסף
תהליך מציאת המענק המשלים והצלחת היוזמה שינו משהו בתובנות שלכם לגבי טיפוח תורמים והרחבת בסיס התמיכה בפרט ולגבי פיתוח משאבים בארץ בכלל?
יש לנו מעט תורמים ישראלים כרגע אבל חלק מהאסטרטגיה שלנו היא להגדיל את בסיס התורמים הישראלים. זה חשוב לנו מבחינה ערכית וגם מבחינה שיווקית. אני חושב שאם היה לנו מספיק זמן או אם הייתי יודע שבכל שנה או שנתיים באותו תאריך יש לי הזדמנות לגשת ליוזמה כזו הייתי יכול מלכתחילה למנף את המאמץ ולהרחיב את בסיס התורמים.
במקרה הזה החלטתי לא לפנות לתורמים ישראלים. שני הישראלים שפנינו אליהם השיבו בשלילה, האחד כי לא הייתה לו אופציה להגדיל את התרומה והשני מחוסר הבנה או חוסר רצון לקחת חלק בבירוקרטיה הכרוכה בזה.
משני האמריקאים קיבלתי תשובה חיובית וזה היה הרבה יותר קל. הם כבר הכירו את קרן ויינברג ואת ה-JFN. אין לי ספק שזה היה פקטור חשוב. אולי זה באמת קשור להכרת המונחים והגופים.
חמש שנים, חמש יוזמות ועשרות ארגונים ותורמים. נראה ששני הצדדים מסכימים שהמשימה אפשרית בהחלט אם מתכוננים לה היטב ועושים את כל שיעורי הבית. אולי קשה יותר להכניס את הישראלי הממוצע לזירת הפילנתרופיה בתהליך שאורך רק שישה חודשים אבל ישראלי שכבר נמצא בזירה מבין מן הסתם את היתרונות שבהכפלת התרומה ואת האימפקט שנוצר בהתחברות לשחקנים מכובדים כמו קרן ויינברג ו-JFN ישראל.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.