להאזנה לכתבה:
כולנו כבר יודעים שגם עבור תרומה של שקל אחד צריך בראש ובראשונה להודות לתורם, ויפה שעת אחת קודם. כולנו גם יודעים שהצעד המתבקש הבא הוא דיווח לתורם על האימפקט של התרומה שלו.
כולנו יודעים את זה ועדיין רקמעטים מדווחים על תרומות. במקום לשתף את התורם בעשייה ולהבטיח שותפות ארוכת טווח, אנחנו נוטים למוסס את הקשר בינו ובין הארגון.למה? כי אנחנו מתרגשים מרגע ה"מכירה" אבל בהמשךמתקשים לתחזק את תהליךהשימורמפני שדיווחהוא משימה לא פשוטהשדורשת השקעת זמן ומשאבים ושאף פעם אינה נגמרת.
כל סקר תורמים מוכיח חד משמעיתשהסיבה העיקרית להחלטת תורם להפסיק לתמוך בארגון היא שהוא לא מבין איך התרומה האישית שלועוזרת לחולל את השינוי שקיווה לה. למה הוא לא מבין? כי הארגון בדרך כלל לא טורח להסביר או מסביר בחטף ובמעורפל.
ארגון שלא מבין את חשיבותהדיווחיתקשה לשמור על התורמים שלו. חשובלהבין שתהליך השימור לא מסתכם רק בדיווח חד-שנתי על התרומה כדי לצאת ידי חובה או בשליחת הדוח השנתי של הארגון בליווי כמה שורות לבביות. כך לא יוצרים חיבור לארגון ולא מעורריםהתרגשות מהעשייה שלו.
התורמים שלכם רוציםלראות את ההתקדמות שלכם לקראת מימוש החזוןוללוות אתכם צעד אחרי צעד בתהליך הזה. רק אם תשתפו אותם בתהליך, המתאפשר בחלקו בזכות התרומה שלהם, תקבלו תרומות נוספות.
איך עושים את זה? יש דרכים שונות לדווח לתורם, אבל הנה חמישהעקרונותלדיווח מיטבי על תרומהודוגמה אחת שממחישה את כל החמישה:
- הזכירו לתורםבמה מדובר
הזכירו לתורם מי אתם ומה הקשר ביניכם. התורמים שלכם, במיוחד המשמעותיים שבהם, עסוקים מאוד, ורבים מהם ודאי תומכים במטרות חברתיות נוספות. אתם והארגון שלכם לא עומדים בראש סדר העדיפויות שלהם. הזכירו להם בקיצור ובתמציתיות מי אתם, מה אתם עושים ואיך אתם מקדמים יחדמטרה חשובה לשינוי חברתי.
- תארו את הנקודה שבה אתם נמצאים כרגע
הסבירו לתורם על ההתקדמות שלכם מהיום שבו החליט לתמוך בכם ותארו לו איפה דברים עומדים כרגע. תיאור סדרת אירועים בסדר כרונולוגי או יצירת ציר זמן ועליו סימון המקום שבו אתם נמצאים עכשיו הם פתרונות טובים להמחשת התקדמות. המטרה שלכם היא להראות לתורם מה השגתם יחד בעזרת התרומה שלו ומה עוד נותר לעשות.
עוד כתבות בנושא
- איך להפוך מטלה פורמלית לתקשורת יצירתית שעשויה לזרז את התרומה הבאה
- הערכת פרויקט עבור תורם מתחילה כאן
- 6 טיפים למניעת טעויות בבניית מערכת יחסים עם קרן
- השתמשו באלמנטים ויזואליים כדי לספר את הסיפור
תמונה שווה אלף מילים,כי יש ביכולתה לספר סיפורים שקל מאוד לזכור. השתמשו בתמונות במשורה וביעילות. אל תציגושורהשל תמונות קטנות שקשה לראות מה מצולם בהן. במקום זה בחרו תמונה אחת או שתיים טובות במיוחד שמעבירות את תחושת העשייה וההצלחה ומתארות את האתגר ואת ההתגברות עליו, והוסיפו אותן לדיווח.
וכמובןאל תשכחו להוסיף כיתובים. אנשים אוהבים כיתוביםוקוראים אותם כדי להבין טוב יותר את התמונה המוצגת לפניהם. יהיו תורמים שיסתכלו בתמונות ויקראו רק את הכיתוב ולא את שאר הטקסט.
- עודדו תגובה, אפילו שיחה
עודדו את התורם להמשיך את הדיאלוג איתכם ובכך לחזק את הקשר עם הארגון ועם החזון שלו. ספקו לו בתוך הדיווח את המייל האישי או אפילו את מספר טלפוןשלכםכדי שיוכל ליצור קשר ישיר איתכם. הוסיפו קישורים למידע נוסף שיוכל לקרוא באופן מקוון (כמו דפים באתר) או להוריד אל המחשב ולקרוא בזמנו החופשי (ואולי גם להעביר הלאה). המטרה היא להעניק לתורם תחושהשאתם עומדים לרשותו בכל עת.
- ספרו סיפור פשוט
אל תעבידו את התורם שלכם. הארגון הוא מושא הפילנתרופיה שלו ולא המקום שבו הוא עובד. אין צורך להשתמש בז'רגון מקצועי לא מוכר לו או בהסברים טכניים מפורטים על תהליכים מורכבים. הדיווח שלכם צריך להיותמעניין, מרגש ואינפורמטיבי. תרשימים, שרטוטים ומפות ישרתו אתכם נאמנה. גם כותרות יכולות לספק מידע רב ודגשים חשובים בכמה מילים בודדות.
ועכשיו לדוגמה אחת נפלאה:
אנחנו חוזרים פעם נוספת לארגון שכתבנו עליו כבר כמה פעמים ושנחשב, בצדק רב, לפורץ דרך בכל הקשור לפיתוח משאבים (שיווק, מיתוג, מכירה, שימור).מדובר כמובן ב-charity:water שחוגג עכשיו עשור להיווסדו.
זהו הדיווח ששלח לאחד מתורמיו:
הדוח הזה הוא על תרומה לפרויקט ספציפי, ואפשר לראות שהושקעה בו מחשבה רבה. שלושה אנשיםלפחות עבדו עליו(המגייס, כותב וגרפיקאי), וגם אם מדובר בתבנית שהארגון משתמש בה לדיווחים רבים, הייתה כאן מלאכת התאמה אישית לתורם שללא ספק עזרהלקדם את מערכת היחסים איתו.
המוצר הזה יוצר זיקה בין התורם לתרומה, בין התורם לפרויקט שתמך בו ובין התורם לארגון. הדוח אף מבהיר באלגנטיות אבל באופןשאינו משתמע לשתי פנים שאמנם חלה התקדמות לקראת מימוש החזון בזכות התורם ותרומתו, אבל גם שנותרה עוד עבודה רבה.
כל חמשת העקרונות שמנינו יושמו כאן במוצר אחד שכיף לקבל אותו, מעניין לעיין בו והוא לא רק מניע את הנמען להעביראותו הלאה לחברים ומכרים אלא גם מעודד אותו להמשיך את הקשרעם אותו ארגון ועם הפרויקט שבו הוא כבר תומך.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.