אפשר לכתוב טקסטים יפים מאוד על כל הדברים הטובים והחשובים שהארגון שלכם עושה ולהעלות אותם לאתר, וכך באמת אמור כל ארגון לעשות. אבל אם אתם רוצים להיות אפקטיביים במיוחד, אתם צריכים סרטון.
מבקר באתר רוצה לראות את העבודה שאתם עושים ולא רק לקרוא עליה. הוא מעוניין לא רק לשמוע שהחזרתם למעגל העבודה נשים מאוכלוסייה מודרת, הוא רוצה לראות אותן עובדות.
ליוטיוב מנוע החיפוש השני בחשיבותו אחרי גוגל, וכאינדיקציה לחשיבותם של סרטונים במערך השיווקי כדאי לדעת שחישבו ומצאו שאנשים שוהים בממוצע 88% יותר זמן באתרים שהעלו אליהם סרטונים מאשר בכאלה שלא.
כדי לעודד עמותות להשקיע את המשאבים הנחוצים להפקת סרטון וכדי לחשוף את הטובים באמת לקהלים רחבים ככל האפשר, חברו יחד יוטיוב, רשת ארגוני הטכנולוגיה NTen וחברת המדיה לארגוני המגזר החברתי See3, כדי לחלק פרסים ולספק חשיפה לסרטונים החברתיים הטובים ביותר.
פרסי "העשייה המיטיבה" (DoGooder Awards) מוענקים מאז 2006 בכנס השנתי לטכנולוגיה אלכ"רית בארצות הברית. בתחרות יש קטגוריות שונות, כמו למשל הסרטון שמשתמש בהומור לשווק מטרה טובה (Funny for Good), וכל ארגון יכול להגיש כמה סרטונים שהוא רוצה כל עוד לא מגישים אותו סרטון בקטגוריות שונות.
הקריטריונים לא רבים: הסרטון הושק בשנה החולפת, הוא הועלה ליוטיוב כחלק מהתוכנית לאלכ"רים שלה ומטרתו לשכנע אותנו שהארגון רוצה לשנות את העולם.
כרגע התחרות פתוחה לארגונים בארצות הברית, בקנדה, בבריטניה, באוסטרליה ובניו-זילנד, אך בשנה הבאה המארגנים שוקלים לפתוח את התחרות למדינות נוספות. נקווה שישראל תיכלל בהן כי הארגונים שמנצחים בתחרות זוכים לסיקור בערוצי מדיה גדולים ובעשרות בלוגים ולחשיפה ל-800 מיליון הצופים של יוטיוב בערוץ ה-Spotlight. בין כל הצופים יש כמובן מאות אלפי תורמים פוטנציאלים.
גם אם אנחנו עדיין לא שם, חשוב שנראה את הסרטונים הזוכים בכל שנה וננסה להבין את סוד הקסם שלהם. הארגונים שמגישים את הסרטונים שלהם לתחרות מבינים איך פועל העולם האלכ"רי היום, עולם שבו כל אחד מאיתנו צריך לא רק לשרוד אלא לפרוח.
זאת התחרות שלנו, זה הסטנדרט שמצופה מאיתנו לשאוף אליו. ובכלל מעניין לראות איך מתמודדים ארגונים שונים עם העברת המסרים המרכזיים שלהם בדקות ספורות ובמדיום הוויזואלי החשוב מכולם.
אז הנה כמה מהזוכים ל-2015 וכמה מילות ניתוח והסבר על כל אחד מהם:
אולי יעניין אתכם גם: סרטון מגייס: 10 טיפים למציאת קונספט שפותח ארנקים
למה צריך סרטון, אפילו בלי שחקנים או דיאלוג
צְפיות וציפיות: המספרים שמאחורי הסרטון שלכם ביוטיוב
טיילר אוקלי הוא מה שנקרא יוטיובר, מישהו שהבין את קסמו וכוחו של יוטיוב וכבר כמה שנים מעלה סרטונים וזוכה לאחוזי צפייה מרשימים ביותר (עד כה 350 סרטונים, 290 מיליון צפיות ו-5.8 מיליון מנויים). אוקלי הוא לא איש מקצוע והתחיל את התחביב כסטודנט שנה ראשונה באוניברסיטה. כוחו טמון לא רק בניסיון הרב שלו ובהבנת המדיום אלא ברצונו העז לקדם כמה מטרות קרובות לליבו, ובהן פרויקט טרֶווֹר (The Trevor Project), הארגון המוביל בארצות הברית למניעת התאבדויות בקרב נוער גאה.
ראו מה ניסיון "חובבני" ולהט יכולים לעשות למען מטרה וכיצד יש בכוחם לגייס עבורה סכום לא מבוטל:
https://www.youtube.com/watch?v=GjKp_zM2dC0
הסרטון ארוך ואולי גם מעט מונוטוני, אבל סוד ההצלחה שלו הוא החזרה האינסופית על מטרת הארגון בדרך מבודחת מעט, בין השאר על ידי ידוענים שאין צורך להציג בפני קהל היעד. בקשת התרומה נעשית כשהקהל כבר מבין היטב את מידת האימפקט שיש לעשייה של הארגון.
אַנְבּאוּנְד (Unbound) הוא ארגון שפועל ב-21 מדינות שבהן חיים אנשים בחוסר כול. משימתו היא לשכנע כמה שיותר אנשים בעולם המערבי להפוך לספונסרים של אדם אחד באחת מהמדינות האלה בסכום של 30 דולר לחודש.
הגישה כאן היא לשווק דלות וחוסר כול בדרך הומוריסטית, והסרט הוא פרודיה על תוכנית הראיונות האמריקאית המשעשעת "Between Two Ferns". לסרטון קוראים "Between Two Furnaces" ומככב בו איש צוות הארגון, מנהל האסטרטגיה הגלובלית שלו, שהיה מוכן להשתטות מול מצלמה למען מטרה שקרובה לליבו:
https://www.youtube.com/watch?v=P7yKQ0nyP0o
יש כאן תסריט מדויק המציג מראיין שטותניק ורדוד ואיש שטח אמין ורציני. ההומור כמובן מופנה כלפי המראיין ולא כלפי נציג הארגון. גם כאן יש חזרות רבות על שם הארגון, הפעם בדרך מבודחת אבל לא פחות זכירה. בסופו של הסרטון יודע כל צופה בדיוק מה מתבקש התורם לתת, ולא פחות מכך – מה הוא יקבל בתמורה.
"הנשימה שלפני" (The Breath Before) הוא הסרטון שהגיש לתחרות ארגון הסיסטיק פיברוזיס באנגליה והוא חלק ממסע ההסברה שלו למציאת מרפא למחלה. הסרטון הופק כחלק משותפות עם המערכת שארגנה את טקס פרסי הקומדיה הבריטית לשנת 2014 (2014 British Comedy Awards). התוצאה כמובן מקצועית לעילא ולכן לא מפליא שהסרטון זכה להצלחה גדולה ול-10,000 צפיות ב-24 השעות הראשונות לעלייתו ליוטיוב.
https://www.youtube.com/watch?v=PgPTVEEsF7g
הסרט הזה קצר, פחות משלוש דקות. אין בו בקשה מפורשת לתרומה אבל הוא מרגש מאוד ומעביר את תחושת הדחיפות ואת הצורך למצוא מרפא למחלה. פעמיים נקטע הנרטיב לטובת שני כיתובים עוקבים על רקע שחור ובהם מידע על מימדי המחלה בבריטניה, ולקראת סיום הסרטון עולים גם כמה כיתובים המניעים לפעולה. כל אלה קוטעים את הנרטיב רק כדי לחזק מסרים ומופיעים רק במקומות שבהם המידע יהיה האפקטיבי ביותר. הם גם מסמנים סיום פרק אחד של הסיפור והתחלה של הפרק הבא.
הסיפור על זוג צעיר משרת שתי מטרות: הוא מדבר גם אל קהל צעיר שאולי עדיין מחפש מטרה לתרום לה (ויהיה גם הדור הבא של תורמים משמעותיים) והוא מחזק מאוד את ההבנה שמישהו שמתמודד עם מחלה כזו לא יזדקן.
הרמה בסרטונים האלה היא הרמה שאליה כולנו צריכים לשאוף. אלה גם כמה מהדרכים לשווק מטרה ולמכור אותה לתורמים. עכשיו תורכם.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.