כשאתם מרגישים שקשיי המימון הם מאבק שנתי אינסופי, הַרימו את הראש והסתכלו ימינה ושמאלה. אתם לא לבד. יש יותר מ-20,000 אלכ"רים במצבכם. למסה הגדולה הזאת יש כוח כלכלי עצום אם יודעים איך להשתמש בו ביעילות ולמטרות הנכונות. אתם לא צריכים לחפש תורם נדיב או לשכנע גורם ממשלתי לקנות מכם שירותים. כל מה שנדרש מכם הוא לדבר עם האלכ"רים השכנים ולממש יחד פוטנציאל משותף. לארגון אחד בודד יש כוח קנייה ומיקוח מוגבל מול ספק שירות או קמעונאי, אבל כשקבוצת ארגונים באותו אזור גיאוגרפי מתאגדת יחד, גדל הכוח הזה פי כמה.
בשיקגו, עיר בת 9.5 מיליון תושבים, הבינו את הפוטנציאל והתאגדו בהתאם. להתארגנות הזו הם קוראים (BOC) The Back Office Cooperative וחברים בה היום 32 ארגונים שמשתמשים בכוח הקבוצתי הזה כדי לחסוך בהוצאות על שירותי ראיית חשבון, ציוד משרדי, תקשורת, ביטוח, מזון, ניקיון וחשמל. בחמש שנות פעילותו חסך הקואופרטיב לחבריו חמישה מיליון דולר, עד 60 אחוז מהעלויות של הארגונים המשתתפים במאמץ, וחברת הייעוץ מקינזי, שעקבה אחרי הקואופרטיב במשך חצי שנה כדי לעזור לו להתנהל ביתר יעילות, קבעה שאפשר לחסוך לאלכ"רי העיר 100 מיליון דולר בשנה. כל אלכ"ר בעיר, קטן או גדול, מוזמן להצטרף. ככל שיצטרפו יותר כך יגדל כוח הקנייה והמיקוח של הקואופרטיב.
עמותות שמצטרפות לקואופרטיב חוסכות הרבה יותר מכסף. BOC כבר עשתה עבורם את כל מחקר השווקים הדרוש ואת המשא ומתן מול כל ספק. גם זמן שווה כסף.
קלי וולטר, מנהלת פיתוח המשאבים של אחים גדולים, אחיות גדולות מדווחת שמאז הצטרפה העמותה לקבוצה לפני ארבע שנים היא חסכה כ-10,000 דולר מדי שנה. כשביקשה השנה, למשל, לקנות שתי מכונות צילום חסכה 30 אחוז מהמחיר בקנייה דרך הקואופרטיב ולא דרך הספק הרגיל שלה. וכשהחליטה העמותה להרחיב את שטח המשרד הראשי פנתה ל-BOC ושם שידכו לה חברה בעיר שתרמה את כל הציוד הנדרש. וכספים שנחסכו בזכות ההצטרפות ל- BOC אפשרו ל"אחים גדולים, אחיות גדולות" לגדול ולהתרחב.
ל-BOC מקבל שכר אחד בלבד. העמותות לא משלמות דמי הצטרפות וגם לא דמי חבר, אבל כשעמותה זקוקה לשירות כלשהו היא נכנסת לפורטל הקנייה שלBOC ובודקת את תפריט ההנחות שכבר סוכמו מראש עם עסקים ושירותים ברחבי שיקגו, ואם היא קונה משהו מתוך התפריט היא משלמת ל- BOC 3 אחוזים מערך העסקה.
ועד המנהל שלBOC מורכב כולו ממנכ"לים, סמנכ"לי כספים וסמנכ"לי פיתוח משאבים של ארגונים.
דיוויד מקונל הוא סמנכ"ל הכספים של One Hope United וגם יו"ר הוועד המנהל של BOC והוא מעיד שהחיסכון עבור ארגונו גדל משנה לשנה, מ-50,000 דולר ב-2008 ל-385,000 דולר בשנה שעברה. לא רק שהשירותים שהקואופרטיב מציע הולכים ומתרחבים אלא שהידיעה שהעמותה חברה בקואופרטיב ויש ביכולתה למצוא שירות במחיר תחרותי יותר עושה את שלה באופן כללי. רק על ניקיון המשרדים ומרכזי הטיפול שלו חסכו ב-One Hope United 30 אחוז מבלי לעבור לספק אחר.
עבור ארגונים קטנים מציע BOC יתרון חשוב במיוחד: האפשרות לקבל הרבה יותר עבור כל דולר שהם מוציאים. בסכום שהוציאה עד כה עמותה קטנה על ניהול ספרים, למשל, יש לה עכשיו דלת פתוחה לשורה של משרדי רואי חשבון שמציעים לה מבחר רחב של שירותים. עבור עמותה קטנה מדובר לא רק בחיסכון אלא בהתמקצעות וייעול.
מה אפשר ללמוד מהעמותות בשיקגו? שיש דברים שארגונים יכולים לעשות למען עצמם מתוך המגזר השלישי בשיתוף עם הקולגות. הרבה מהאינטרסים הם משותפים, ללא כל קשר לתחום העשייה. והפלא ופלא, כשפועלים כך מוכנות פתאום קרנות לתמוך בהוצאות הנהלה וכלליות: עלות שלב ההקמה שלBOC , שארך כשנתיים וכלל את בניית הפורטל ושכרו של צוות ההקמה (שצומצם כאמור לאחר ההשקה לאדם אחד בלבד), מומן ברובו מכספי קרנות שאהבו את היוזמה והחליטו לתמוך בתהליך ייסודה.
לסיכום, מהם עיקרי שיתוף הפעולה המוצלח הזה?
-
- היוזמה מתאימה לכל אלכ"ר, וכל אלכ"ר מוזמן להצטרף ללא תשלום
-
- ההתארגנות מציעה לכל עמותה חיסכון בהוצאות על ציוד משרדי, מזון, אנרגיה, ניקיון, ביטוח, תקשורת, ראיית חשבון
-
- בכל שנה חוסך כל ארגון בממוצע בין 15 ל-20 אחוז מהוצאותיו על שירותים אלה
-
- כל עמותה משלמת לקואופרטיב 3 אחוזים מעלות עסקה
-
- היוזמה הזאת לא מוגבלת רק לתחומי ארצות הברית ואפשר ליישם אותה בקלות גם כאן בישראל. אם הייתם רוצים להשתתף בקואופרטיב כזה הגיבו כאן או שלחו לנו מייל ל-info@philantrom.com .
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי