אין צל של ספק שאתגר דלי הקרח שהשיקה אגודת ה–ALS האמריקאית לפני כחודש הוא מבצע גיוס אלכ"רי שייכנס לפנתיאון מבצעי הגיוס היצירתיים. הוא יתפוס שם את מקומו מפני שהוא הוכחה מובהקת לכך שאפשר לקחת נושא עגום ורחוק כל כך מסדר היום הציבורי ולהפוך אותו כמעט בן לילה ללהיט ויראלי ותקשורתי בעל כוח גיוס חסר תקדים.
אתגר דלי הקרח הוא שיעור חובה בגיוס יצירתי עבור כל ארגון חברתי שמרגיש שהוא נמצא הרחק ממוקדי הכוח הפוליטיים, התקשורתיים והכלכליים אבל צריך לממן את עצמו ולהעלות מודעות לחשיבות פעילותו בתקציב מוגבל ביותר.
להזכירכם,ALS היא מחלה נדירה למדי וחשוכת מרפא שחולים בה רק שני אמריקאים מתוך כל 100,000. אמריקאים רבים מעולם לא שמעו עליה. ואז לפני כחודש החליט בחור צעיר בן 29 בשם פיט פרייטס, שאובחן ב- ALS והבין שנותרו לו רק שנתיים עד חמש שנים לחיות, לעשות מעשה ולהבטיח איזו תקווה לחולים באמצעות גיוס כספים לחקר המחלה הארורה שלקה בה.
בעידודה האקטיבי של אגודת ה-ALS מצא פרייטס דרך ללכוד את תשומת הלב הציבורית כשהציב לחבריו אתגר לא שגרתי: לשפוך על הראש דלי מלא מי קרח או לתרום 100 דולר למחקר ALS ולאתגר שלושה חברים לבחור גם הם בין שתי האפשרויות האלה. התוצאה: נכון לשבוע זה (פרק זמן של שלושה שבועות) גויסו 15.6 מיליון דולר לעומת 1.8 מיליון בשנה שעברה.
ולכל הספקנים שבטוחים שהאמריקאים מעדיפים לרוקן על ראשיהם דליי קרח מאשר לתרום מאה דולר, חשוב להדגיש שאנשים לא רק נענים לאתגר בהמוניהם אלא בוחרים בשתי האפשרויות גם יחד – הם שופכים על עצמם את מי הקרח וגם תורמים לחקר המחלה.
אז איך זה קרה ומהו סוד ההצלחה?
יכול להיות שהתזמון מוצלח: אנחנו בחודש אוגוסט, שיא עונת המלפפונים המשמימה. החופשה והחום הגדול הופכים את האתגר למשחק משעשע ומתבקש כמעט.
כמה מומחי תקשורת טוענים שהצלחת האתגר טמונה גם בפן הנרקיסיסטי המפותח שקיים ברבים מאיתנו: לכל אחד ניתנת ההזדמנות לצלם את עצמו מבצע את האתגר ואחר כך להעלות את הסרטון בכיכובו לפייסבוק ויוטיוב כדי שכולם יראו. הנה הזדמנות לגיטימית להראות את עצמך בבגד ים בפייסבוק. וכל אחד מוזמן לחשוב על דרך יצירתית ומקורית יותר לעשות זאת.
כנראה שבמידה זו או אחרת שני הטיעונים נכונים. אולי השילוב ביניהם הוא שיצר את המתכונת המנצחת כי הרי ידוע שכדי להצליח לגייס כספים ולהעלות מודעות צריך למצוא דרך לעניין כל אינדיבידואל בקרב הקהלים השונים שלנו ולעשות את זה בעיתוי הנכון להם וגם לנו.
העובדה היא ש-1.2 מיליון סרטוני אתגר דלי הקרח כבר הוקלטו והועלו לפייסבוק, ובהם אלה של אנשים ששמם מוכר לכולנו, כמו למשל מארק צוקרברג:
https://www.youtube.com/watch?v=baeLtRZbwgY
שאתגר שני חברים: את ביל גייטס:
https://www.youtube.com/watch?v=baeLtRZbwgY
ואת סמנכ"לית פייסבוק שריל סנדברג:
https://www.youtube.com/watch?v=pNtp4aYxzpo
גם סטיבן ספילברג נענה לאתגר:
ואפילו אשת הקרח עצמה, העורכת הראשית של "ווג" האמריקאי, אנה וינטור, הרגישה חובה להשתתף בשמחה:
ממה בנוי המבצע מבחינה טכנית?
הכלי שאפשר את בניית המומנטום הוא בעיקר פייסבוק, ואחריו טוויטר ואינסטגרם שבהם יכול כל אחד להציג לעיני כול את הסרטון שלו ולאתגר גם את חבריו ללכת בעקבותיו. באלה תומך דף ייעודי באתר אגודת ה– ALS שמאפשר לכולם להיענות לחלק השני של האתגר ולתרום למחקר.
שני המרכיבים האלה לא כרוכים בהקצאת תקציב כלשהו. כל ארגון יכול להרשות לעצמו להוסיף לאתר שלו דף ייעודי אחד.
ומעבר לכלים הטכנולוגיים, מה יש לנו כאן?
- יצירת לחץ חברתי, מצב שבו מישהו שקשה לנו לסרב לו מאיץ בנו להיענות לאתגר באופן פומבי
- התורם יכול לבחור בין שתי אפשרויות ואם ירצה, יוכל לבחור בשתיהן
- הנעה לפעולה שגורמת לתורם להרגיש שעשה משהו חשוב
- הנעה לפעולה שבמרכזה התורם ולא הארגון (לא צריך לדעת מה זה ALS או להבין דבר על המחלה כדי להצטרף לחגיגה)
- היכולת לגרום למיליוני אנשים להגיע אל אתר הארגון, שהוא הטריטוריה המרכזית שלנו במרחבי האינטרנט, ולדאוג שכשיגיעו אליו ימצאו בו כמה שיותר מידע על המטרה שלמענה פועל הארגון
אולי יעניין אתכם גם: קמפיין אמיץ ומטלטל של עמותה קטנה ולא מוּכּרת
הערך הגיוסי שטמון בחתימה האלקטרונית שלכם
חמש מילים שבכוחן להגדיל תרומה ב21%! וביטויים המנבאים הצלחה בגיוס
עם הצלחה כזו קשה להתווכח. אולי דווקא בגלל ההצלחה המסחררת הזו התפתח דיון ציבורי על מהותו של האתגר ועל טיבו. יש אנשי מקצוע שקבלו על הצלחת הגיוס הזו וטענו שהיא תקשה על ארגונים אחרים לייצר מומנטום דומה. בת' קנטור היא אחת מהן. אחרים התלוננו שהאתגר מפנה סכומי כסף לא פרופורציונליים למטרה שרק מעטים סובלים ממנה. ויש שביקשו לומר שיש משהו צורם בחגיגת הקיץ הזו של דליי קרח בהקשר של מחלה סופנית ואיומה כל כך.
בכל הטענות האלה יש אולי שמץ של אמת אבל לארגונים שמבקשים לפרוץ לתודעה הציבורית ולגייס מימון לפעילותם חשוב לזכור שגדולת מסע הגיוס הזה היא ביכולתו לדרבן אנשים להיכנס למעגל הפילנתרופיה, לתת למשהו ולהפוך לתורמים. לאגודת ה-ALS הצטרפו כמעט חצי מיליון תורמים חדשים!
מובן שהאגודה תצטרך עכשיו לדאוג לשמר כמה שיותר מהם. כל שאר האלכ"רים יכולים ללמוד מההצלחה הזאת או לנצל אותה למטרותיהם, כמו במם הזה שמישהו העלה לאחרונה לאינטרנט:
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.