להאזנה הכתבה:
אירועי שרלוטסוויל טלטלו את הקהילה היהודית בארצות הברית, אבל לא רק אותה. במשך כשבועיים עמד האירוע בראש סדר היום הלאומי והבין לאומי, וההתעניינות התקשורתית בו לא פגה.
ארגון אחד הלוחם באנטישמיות ובגזענות לא פספס את ההזדמנות שנקרתה בדרכו והשכיל למנף את הדרמה הגדולה לתועלתו. מאז עצרת הימין הקיצוני ב-13 באוגוסט ובמשך שבוע שלם עמד סכום התרומה המקוונת הממוצע לארגון על כ-100 דולר, ובסך הכול הוא הגדילאת ההכנסות המקוונות שלו ב-1,000 אחוזים בשבוע אחד!
מאז אותו שבוע העיתונות המקצועית מלאה באזכורים ובניסיונות ניתוח של ההצלחה המסחררת הזאת, וכל אלה מאפשרים לארגונים רבים ללמוד שיעור חשוב בגיוס מקצועי.
הליגה נגד השמצה (ADL) הוקמה לפני 103 שנה כחלק מארגון בני ברית כדי למגר את האנטישמיות בארצות הברית אבל גםכדי להיאבק בגילויים של חוסר סובלנות כלפי קהילות אחרות.
לאורך השנים השכיל הארגון למצוא את האיזון הלא פשוט בין גוף יהודי שמסנגר גם על ישראל לעמותה אמריקאית שחרתה על דגלה מאבק בכל תופעה של גזענות בארצות הברית. בשלוש השנים האחרונות מוביל את הארגון יונתן גרינבלט, יהודי שומר מצוות שהגיע לתפקיד היישר מהבית הלבן, שם היה יועץ מיוחד של הנשיא אובמה.
עוד כתבות בנושא
- צו השעה: השגת מימון לצרכים בשעת חירום
- מציאות חדשה: הקרנות האמריקאיות משנות כיוון
- יעדים ותוצאות: מיפוי האימפקט הארגוני
בשבת, 12 באוגוסט, שהה גרינבלט בחופשה בארץ. עוד טרם נכנסה השבת הרגיש בחושיו החדים שהעצרת שעומדת להתקיים בשרלוטסוויל תהיה גדולה מהמשוער. גרינבלט וחלק לא מבוטל מצוותו הם שומרי שבת, ולכן רק לאחר צאת השבת מיהר לבדוק את המיילים והדליק את הטלוויזיה. הוא הבין מיד ש-ADL חייב לפעול במהירות ושיזדקק לכל כוח האדם שיוכל לגייס.
"אפשר לצייץ, לצעוד, לתרום," אמר גרינבלט ל"כרוניקל אוף פילנתרופי". "פעילות לא חייבת להיות פוליטית ויכולה להתבטא במגוון דרכים. המגבלה היחידה האפשרית היא היצירתיות של כל אחד מאיתנו."
המשימה של ADLהייתה לגרינבלט ברורה: להגיב במהירות ולהגדיל את החשיפה של הארגון. ראשית כול החל להפציץ את ערוצ יהמדיה החברתית בעדכונים ותגובות, כולל דרישה מפורשת מהנשיא להורות למשרד המשפטים ולאף-בי-איי לפעול נגד ארגוני הימין הקיצוני. הוא קרא לקונגרס לפעול בחקיקה מתאימה ולמשרד החינוך האמריקאי לחשוב מחדש על תוכניותיו. בתגובה, ביקשה התקשורת לקבל פרטים נוספים, וגרינבלט התראיין מהארץ בכל כלי תקשורת שרק ביקש להקשיב לדבריו.
ארגוני זכויות אדם אחרים כמו האיחוד האמריקאי לזכויות אזרחיות (ACLU) איחרו להגיב ונזהרו בתגובותיהם מחשש לפגוע בזכויותיהם של המפגיניםאבל בכך גרמו לבלבול וכעס אפילו בקרב קהל הבית שלהם. ADL, לעומת זאת,חזר שוב ושוב על המסר החד משמעי שלו הן באוזני תומכיו והן באוזני האומה האמריקאית כולה ללא חשש מזעמו של הטוויטר הנשיאותי.
ערוצי חדשות רבים שמחו לקבל לידיהם מחקר שערך הארגון על ההקצנה בארצות הברית ולהפיץ אותו, ונציגי הארגון הפכו למרואיינים נחשקים והציגו את פרשנותם לאירועים. "הניו יורק טיימס" ציטט את הליגה נגד השמצה בארבע כתבות שונות ושיתף פעולה עם הארגון בזיהוי רבים מהלאומנים שהשתתפו בעצרת (נכון לעכשיו זיהה ADL140 מהם).
ביום ראשון שלאחר האירוע בשרלוטסוויל ישבו נציגים מכל 26 משרדי הארגון ברחבי ארצות הברית וניסחו תוכנית שתסייע לראשי עיר באמריקה לטפל בגזענות ולפעול נגד קבוצות קיצוניות בעריהם. ב-18 באוגוסט, פחות משבוע לאחר אירועי שרלוטסוויל, הכריז ADL כי 240 ראשי ערים חתמו על תוכנית בת 10 צעדים למלחמה בגזענות.
"כולם עבדו באותו סוף שבוע שעות נוספות, גם אלה שהיו בחופשה," סיפרגרינבלט. הוא עצמו עדיין היה בתל אביב והמשיך לשמור על קשר עם הצוות בניו יורק, עם מנהיגים מקומיים בווירג'יניה ועם התקשורת.
ארבעה ימים לאחר האירועים יצא הארגון למסע גיוס. הוא שלח מייל לכל תורמיו ותומכיו והכריז על קמפיין תחת ההאשטאג #StandAgainstHate, שמטרתו לגייס 5 מיליון דולר. "הקיצונים לא עומדים להיעלם," נכתב במייל. "להפך, הם מחדירים את עצמם באגרסיביות למיינסטרים באמריקה ומנסים להפוך רטוריקה מלאת שנאה לנורמה. אנו צופים אירועים כמו האירוע בשרלוטסוויל הרבה לפני התרחשותם, כיוון שבמשרדינו בניו יורק ובכל רחבי המדינה יושבים צוותים של חוקרים," סיפרגרינבלט לבסיס התמיכה שלו.
כך, בזכות הרפלקסים המהירים ומאמצי התקשורת האגרסיביים שלו, הפך ADLמגנט עבור תורמים שעמדו נבוכים מול האירועים המסעירים וחיפשו דרך להצטרף למאבק בשנאה.
התוצאות לא איחרו לבוא.
בשבוע שלאחר העצרת היו התרומות המקוונות גבוהות ב-1,000 אחוז בהשוואה לשבוע ממוצע. מקצת התרומות הגדולות היומפתיעות כל כך עד שעשו בעצמן כותרות, בהן תרומה של מיליון דולר מג'יימס מרדוק,הבעלים של ערוץ Fox News השמרני שתומך בטראמפ (מרדוק הוא בנו של רופרט מרדוק, איש סודו של הנשיא טראמפ).
כמה מהתאגידים הגדולים ביותר בארצות הברית הכריזו שיתרמו ל-ADL, לרבות אפל, אובר, וג'יי פי מורגן. ג'יי פי מורגן הגדיל לעשות ובנוסף לתרומה של חצי מיליון דולר הבטיח סכום נוסף לא מבוטל שיתרמו עובדיו. אפילו הסתדרות עובדי המדינות, המחוזות והעיריות בארצות הברית הודיעה שתתמוך ב-ADL במלחמתו באנטישמיות ובגזענות.
את אף אחד מהתאגידים האלהלא פעל הארגון לגייס. "זו באמת הייתה תגובה ספונטנית," סיפר פרדריק בלוך, סגן נשיא הארגון. "כל אלה הרגישו צורך לעשות מעשה. אין ספק שהשם, המסר והנראות של ADLעשו את העבודה."
"התברכנו בהזדמנות להרחיב את הבסיס שלנו בזכות פרץ התורמים המקוונים האלה," אמר גרינבלט. אוגוסט, שהוא בדרך כלל חודש גיוס שקט, הפך לחודש פעיל במיוחד עבור צבא המגייסים של ADL. "אני חושב שהתומכים שלנו רוצים לשמוע מאיתנו, לדעת מה אנחנו עושים ואיך אנחנו עושים את זה," הוא אומר. "אנחנו ערים לרחשי ליבם ומגיבים אליהם.המסר המעודד של השבוע הזה הוא שיש בינינו הרבה יותר מהמשותף ממה שנדמה. את העובדה הזו אנחנו צריכים עכשיו להדגיש בכל הזדמנות."
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.