תיעוד עשייה חברתית באופן ויזואלי הוא אחד הדברים האפקטיביים ביותר שארגון אלכ"רי יכול לעשות כדי להעלות את המודעות לפעילותו, לפתח את משאביו ולחזק את הקשר עם תורמים קיימים. תורמים של ארגונים ישראליים רבים אינם חיים בארץ, ולעתים רחוקות מזדמן להם לראות את העשייה ולהיות עדים להצלחה. יש גם תורמים לא מעטים שלא יגיעו לכאן לעולם. תצלום טוב יכול לפתוח עבורם צוהר לארגון, לנפשות הפועלות בו, למקבלי השירות ולסביבת העבודה שלו. תמונה טובה יכולה לתפוס מצבים אנושיים שקשה לתארם במילים. מעין קשר עין שמייצר קשר רגשי.
תמונות טובות יכולות גם לשמש ליחסי הציבור של הארגון. גופי תקשורת מעטים ישלחו אליכם צלם מטעמם, ולכן אם תספקו להם את הרכיב הוויזואלי הראוי, כבר עשיתם להם חלק חשוב מהעבודה.
אבל ראשית כול צריך להבין מהו תצלום אלכ"רי טוב. ולא פחות חשוב מכך, לדעת כיצד להפיק אותו.
תמונה צריכה לספר סיפור. את סיפור הארגון. לכן האדם מאחורי המצלמה צריך להכיר היטב את הארגון ולחפש בכל אירוע ובכל מעמד את הרגעים שיציגו אותו במיטבו. תצלום טוב משקף את כל מה שיש לכם להציע לעולם האלכ"רי הישראלי, את השינוי שאתם יוצרים בחברה הישראלית. הוא צריך להיות ברור, ממוקד ומואר היטב. הסיפור, תרתי משמע, אמור להיות במרכז התמונה. אין בה מקום לשטחים מתים, לפנים לא ברורות ולהתרחשויות סתמיות. תמונה חובבנית משדרת חובבנות.\r\n\r\nהנה כמה טיפים לצילום מוצלח:
-
- חישבו על תוכן התמונה. את מה בדיוק אתם מנציחים? תמונה של קשישים מחייכים אינה מספרת סיפור, אבל פניו המחייכות של קשיש הנהנה מהשירות שלכם הן בהחלט סיפור נהדר
-
- הסיפור בתמונה צריך להיות ברור לא רק לכם אלא לכל מי שמתבונן בה, גם לכאלה שאינם מכירים את הארגון כלל. הכוונה היא לתקשר עם קהל רחב ככל האפשר. אם אתם רוצים, למשל, לשלוח לתורם שביקר אתכם תמונה למזכרת, דאגו שהתמונה תהיה מהביקור אצלכם בארגון, תמונה המספרת את סיפור העשייה וקושרת אותו אליו ולא סתם תצלום נחמד מחופשה בארץ
-
- בתמונה טובה אי אפשר להבחין בין ארגון גדול לקטן, בין ארגון בתחילת הדרך לארגון שמאחוריו שנים של עשייה. אבל אפשר להבחין בין עשייה חשובה ומעניינת לבין אירוע סתמי שיישכח. הקדישו זמן להגדרת הצרכים הוויזואליים לפני כל תיעוד. מה חשוב לתעד כאן היום? איזה תוכן ויזואלי תוכלו לייצר כאן שימחיש יותר מכול את העשייה הארגונית שלכם, את חשיבותה ואת ההישגים הארגוניים שלכם?
-
- אל תחששו להתקרב לסיפור שאתם מספרים. תמונה שצולמה מרחוק משדרת ריחוק ומקשה על המתבונן בה להרגיש קרוב ומחובר אליכם, ולכן התקרבו אל העשייה
-
- צלמו עשייה ולא מצב סטטי. הפעילות היא שעושה את העבודה עבורכם. המטרה היא לתעד הצלחות, אג'נדה חברתית, מענה לצרכים שונים. צילום אובייקטים דוממים לא יעזור לכם להעביר את המידע החשוב הזה
-
- מוטב להימנע משימוש בפלש ולהעדיף אור טבעי. השאירו את השימוש בפלש לאנשי המקצוע
-
- רצוי להשתמש במצלמה ולא בטלפון. יש בכל זאת הבדלים באיכות, ואתם רוצים איכות הדפסה אופטימלית (dpi 300)
איך למצוא את האדם המתאים ביותר לצלם עבורכם כשאין תקציב לשכור את שירותיו של איש מקצוע?
באופן עקרוני יש לכם שתי אפשרויות: להכשיר איש צוות או לבקש מסטודנט לצילום או מצלם מקצועי שיצלמו עבורכם בהתנדבות. אם תבחרו באפשרות הראשונה, התוצאה תהיה מן הסתם איכותית פחות אבל הצלם יהיה זמין יותר ואיכות העבודה יכולה להיות סבירה בהחלט. אם תבחרו באפשרות השנייה, תיאלצו לכתת רגליכם ולחפש איש מקצוע שיהיה מוכן לתרום את שירותיו.
אם החלטתם לא להשתמש בשירותיו של איש מקצוע חפשו מישהו שמכיר היטב את הארגון ואוהב לצלם, אחד שמעלה תמונות רבות לדף הפייסבוק שלו או של הארגון. אדם כזה ודאי יקפוץ על המציאה וישמח לקבל הכשרה בסיסית. מן הסתם הוא אף ייהנה למלא תפקיד כזה בארגון. זה יכול להיות גם אחד המתנדבים או בן משפחה של עובד בארגון.
אפשרות נוספת היא לגשת לבית ספר לצילום ולהציע לאחד המרצים את תיעוד העשייה שלכם כפרויקט לסטודנטים שלו. מובן שעליכם להיפגש עם הסטודנטים, לספר להם על הארגון שלכם ולהסביר להם את מטרות הפרויקט. ודאו שכל הסטודנטים המשתתפים בפרויקט יכירו היטב את סיפור הארגון, את מהות העשייה שלכם ואת חשיבותה כדי שיוכלו לספק תמונות שישמשו אתכם היטב בגיוס המימון בשנים הבאות.
קבלו את ההחלטות הנכונות ביותר עבורכם. אבל החשוב מכול: המשיכו לצלם. תיעוד ויזואלי של עשייה ארגונית הוא כלי שיווקי חשוב מאין כמוהו.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד, ואין בו בכדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.