במעגלי נתינה (Giving Circles) מצרפים תורמים את תרומתם לתרומה אחת כללית שעל מטרתה מחליטים כולם יחד. ידוע היום שתורמים קטנים, אפילו כאלה שהיכולת הפילנתרופית שלהם מוגבלת והחיבור שלהם לארגון הוא ראשוני, ייתנו יותר אם יצטרפו למעגל נתינה.
מעגל נתינה שארגון מקים עבור הפוטנציאלים שלו או אפילו קבוצת תורמים קטנים שהוא מגבש הם מעין קמפיין התרמה שנתי שגם נותן מענה לצורכי בסיס התמיכה שלו וגם מרחיב אותו מדי שנה.
יש לכם קהל של תורמים קטנים פוטנציאלים? רוצים למצוא להם מסגרת לנתינה שנתית? הקימו עבורם מעגל נתינה בתשעה צעדים פשוטים:
צעד ראשון: קבעו למעגל מטרות ומבנה
קבצו קבוצת ידידים של הארגון ופוטנציאלים לפגישה ראשונה (בארגון, בביתו של היו"ר, אצל אחד מחברי הקבוצה שלדעתכם יכול וירצה להנהיג אותה) כדי לדון ברעיון ולבדוק את מידת העניין בהקמת מעגל נתינה. אפשר לצרף תורמים קטנים קיימים, חברים, בני משפחה, שכנים וכל מי שאתם מרגישים שאפשר לחבר לארגון אבל מהססים לתת באופן פרטני. קבעו פגישה ראשונה, הציגו את הנושא ודונו בשאלות כמו אלה:
- תדירות המפגשים ומיקומם
- אופן קבלת ההחלטות לגבי הייעוד, התמיכה, הפקדת הכסף וכו'
- מספר המינימום של חברים להקמת המעגל
- מספר השעות שכל משתתף יקדיש למעגל בנוסף להשתתפות בפגישות הקבוצתיות
- טווח המחויבות הכספית של כל משתתף (יש מעגלים שבהם מחליטים שכל חברי המעגל יתרמו סכום זהה, במעגלים אחרים מחליטים על טווח מסוים, ויש מעגלים שבהם כל אחד מוזמן לתרום כראות עיניו)
צעד שני: הסכימו על הייעוד ועל מידת המחויבות
גבשו את לוח הזמנים של הפגישות, החליטו על הנושאים שיידוֹנו בכל פגישה והתחילו לגבש את מדיניות הנתינה של המעגל:
- מה רוצה הקבוצה להשיג באמצעות התמיכה המשותפת (מה מקווה כל אחד להשיג ומה רוצה הקבוצה להשיג יחד במוצהר)? רשמו לפניכם את ההצהרות ובדקו לכל אורך הדרך אם אתם עונים על השאיפות של חברי הקבוצה ועומדים בהחלטותיה
- החליטו על האופן שבו ייאספו התרומות מכל חברי הקבוצה בכל שנה (מתי, על ידי מי, באיזה אופן)?
צעד שלישי: החליטו איפה להפקיד את הסכום הקולקטיבי
מעגלים שונים בוחרים בדרכים שונות להפקיד את הסכומים של כל אחד מהחברים במעגל:
- פתיחת חשבון משותף (לכך נלוות הוצאות וגם השלכות מס)
- הפקדת הסכום אצל הארגון עד להחלטה על הייעוד
- הפקדת הסכום אצל קרן פילנתרופית שתתרום את שירותיה למעגל
- העברת הסכומים האינדיבידואליים ישירות לפרויקט הנתמך
אל תתערבו יותר מדי בהחלטה הזו. כסף הוא נושא רגיש. פרטו לפני הקבוצה את האפשרויות העומדות לפניה אבל תנו לה להחליט בעצמה. תפקידכם רק לוודא שהחלטה בעניין אכן תתקבל.
עוד כתבות בנושא
צעד רביעי: החליטו לאן ייתרם הכסף
עזרו לקבוצה להתמקד: מה בדיוק בתחום העשייה שלכם מעניין את חבריה? מה הם יודעים על עולם התוכן הזה בכלל ועל הבעיה הקונקרטית שאתם נותנים לה מענה? אם למשל יש לכם פריסה רחבה, כדאי שתשאלו את עצמכם איזה אזור גיאוגרפי קוסם להם יותר. הזמינו מומחים שונים להרצות לפניהם ולהשכיל אותם. ככל שידעו יותר, כך ירגישו מחוברים יותר אליכם ואל שאר חברי המעגל.
חשוב שהקבוצה תגיע כאן לקונצנזוס. תנו לחבריה את כל הזמן שהם זקוקים לו כדי להגיע להחלטה משותפת לגבי מטרת הנתינה בתוך הארגון שלכם.
צעד חמישי: הקימו קבוצות עבודה קטנות
אם אתם רוצים שחברי הקבוצה ירגישו שהם מכירים את הארגון ויודעים בדיוק במה החליטו לתמוך, אין כמו מראה עיניים. לכן הקמת קבוצות עבודה קטנות שיוצאות לשטח, מבקרות בפרויקטים השונים שלכם וחוזרות לדווח לשאר חברי הקבוצה היא שלב חשוב בתהליך גיבוש המעגל והחיבור למטרת התמיכה שלו.
צעד שישי: הציעו למעגל תהליך קבלת החלטות
- האם תגישו להם כמה אפשרויות בכתב, מעין בקשות קצרות (אפשר להציע לקבוצה להחליט לא רק באיזה פרויקט לתמוך אלא באיזה חלק של הפרויקט לתמוך)?
- האם בנוסף לכך (או במקום) תעשו עבורם פרזנטציה על כל אפשרות?
- האם הקבוצה תבקר ב"מועמדים הסופיים" לפני ההחלטה או תשמע פרזנטציה מפורטת יותר על כל אחד מהם?
צעד שביעי: הגדירו את השותפות איתכם
מהן דרישות הדיווח על התמיכה? האם בנוסף לתמיכה במטרה אחת או שתיים רוצים חברי המעגל לערוך ביקורים במשך השנה, להתנדב כמה שעות בחודש, לעזור בכל דרך אחרת (בניית אתר, חונכות, ייעוץ משפטי וכו')? תיאום ציפיות ביניכם לבין חברי הקבוצה הוא קריטי להצלחת מערכת היחסים ביניכם.
צעד שמיני: הפעילו את תהליך הענקת התמיכה
דאגו שהמעגל יקבל את כל ההחלטות כפי שפורטו לעיל ושיהיו להן סימוכין בכתב. כמו כן חשוב שיהיה ביניכם לבין הקבוצה הסכם כתוב על הסכום שיתקבל עבור כל מטרת תמיכה, על הדרך שבה ישתמשו בו ועל התחייבותכם כלפי התורמים שלכם.
צעד תשיעי: העריכו את הנתינה
מעגל נתינה ימשיך לפעול שנים רבות ויגדל משנה לשנה אם החוויה של חברי הקבוצה תהיה חיובית. דאגו להעריך את התהליך מדי שנה כדי להפגין שקיפות מצדכם וליצור תהליך הפקת לקחים ולמידה עבור הפילנתרופים החדשים, כקבוצה וכאינדיבידואלים.
לסיום, טיפ אחד חשוב מאוד:
אחת ממיומנויות הליבה של המקצוע שלנו היא היכולת לטפח כל תורם ותורם על פי צרכיו ויכולותיו. במעגל נתינה אין ולא צריכה להיות לכם גישה ישירה ופרטנית לכל אחד מחברי הקבוצה. הקבוצה כולה היא התורם, וצריך מאוד להיזהר לא לקטלג את חבריה השונים. גם אם ברור לכם שיש ביניהם כאלה שהם בעלי אמצעים ואתם משתוקקים להפריד אותם מהקבוצה ולהפוך אותם לתורמים משמעותיים, אל תתפתו לעשות זאת. אתם עלולים ליצור תחושה של איפה ואיפה שעלולה לפורר את הקבוצה כולה. לעומת זאת, אם לאורך זמן ירגיש אחד מהם שחוויית הנתינה לארגון שלכם היא חיובית ושהאימפקט ממשי והוא בשל לתת לכם יותר, הוא ימצא בעצמו את הדרך להפוך לתומך משמעותי.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.