סרטון הוא כלי השיווק היעיל ביותר – יש ביכולתו להגיע לאנשים רבים יותר בזמן קצר יותר ולשכנע אותם לתמוך במטרה המוצגת. אבל סרטון הוא גם המורכב והיקר ביותר להפקה מבין כלי השיווק העומדים לרשות ארגון לשינוי חברתי, והקו בין סרטון מוצלח לסרטון חובבני הוא דק במיוחד.
האם בכל זאת אפשר להפיק סרטון בתקציב מוגבל מבלי להתפשר על הקונספט ועל התסריט? הנה ארבע דוגמאות של ארגונים קטנים ולא מוכרים ממדינות מתפתחות שיוכיחו לכם עד כמה היצירתיות חשובה יותר מהתקציב.
כך מפיקים סרטונים מלאי השראה בתקציב דל באמצעות רעיון מבריק:
שִבְרוּ את מעגל האלימות
פעולה קהילתית למען סביבה בטוחה יותר, דרום אפריקה, 30 שניות
אורכו של הסרטון הזה הוא 30 שניות בלבד. רואים בו ילד קטן יושב מול מסך טלוויזיה ואוחז בדובי שלו. ברקע נשמעים קולות אלימים, והצופה ודאי מניח שהם בוקעים מהטלוויזיה. כשהמצלמה מופנית אל המסך מתברר שהטלוויזיה כלל לא דלוקה ושהקולות הם מתוך הבית. הם חלק מחייו של הילד. האלימות היא חלק מחייו. הסרטון מסתיים במסר "שברו את מעגל האלימות. תרמו לנו" ובפינה הימנית העליונה של המסך יש הפניה לאתר הארגון.
מה יש לנו כאן? אתר צילומים פשוט (בית טיפוסי) וילד קטן אחד. להפקה כזו דרושים לא יותר מיום צילום אחד, כמה שעות עריכה וחשיבה מאומצת על קונספט מבריק.
עוד כתבות בנושא
- עלו על סרטון: איך לא להפיק סרטון שיווקי
- צפיות וציפיות: המספרים שמאחורי הסרטון שלכם ביוטיוב
- 5 טיפים ו-9 דוגמאות לאמירת תודה בסרטון ולא במכתב
הברביקיו הסולארי
הליגה למלחמה בסרטן, פרו, 1:54 דקות
בפרו, שתרבות החופים בה מזכירה את תרבות החופים בארץ, נרשמה בקיץ האחרון הקרינה החזקה ביותר זה עשור, והליגה המקומית למלחמה בסרטן החליטה לעשות מעשה. מתוך הבנה שידוענים מושכים אליהם קהל, ושמסרים שמגיעים מהם נקלטים טוב יותר ומהר יותר, פנתה העמותה אל ידוען מקומי, השף פלאביו סולורזנו, לעזרה. יחד יצאו ללמד את קהל המבלים בחופי פרו – ואת העם הפרואני בכלל – שיעור בבישול ובהגנה מהשמש.
מה יש לנו כאן? אתר צילומים אחד חינמי ופתוח לכול, סגנון צילום דוקומנטרי וחומר גלם שככל הנראה צולם כולו בזמן אמת (התרגיל שוכפל ב-20 חופים שונים ולכן סביר להניח שהחומר נאסף מכמה אתרים). אורך הסרטון הוא כאורך הטקסט הקצר שנכתב לסולורזנו: פחות משתי דקות.
יֶנְיָה – הקול של כולנו
אפקט בנות, אתיופיה, 2:42 דקות
יניה (Yegna) היא תוכנית רדיו שבועית שעוסקת בנערות וכוללת מוזיקה, תסכיתים וראיונות. היא הראשונה מסוגה באתיופיה שמתמקדת בנושאים שעמם מתמודדות נערות אתיופיות רבות כמו נישואים כפויים, אלימות נגד נשים, הריונות בגיל צעיר ונשירה מבית הספר. למרות הנושאים הקשים, הסרטון עצמו מלא חיות, מרץ ואופטימיות – כמו השינוי שרוצה לחולל הארגון "אפקט בנות" שעומד מאחורי התוכנית.
מה יש לנו כאן? הפקה בתקציב צנוע מאוד. נראה שרוב הסרטון נשען על חומרים קיימים, ואת כל הקריינות עושות הנערות עצמן. זהו סרטון של תוכנית בתחילת דרכה ותפקידו להציג את תוכנית הרדיו, את מטרתה החברתית ואת המציאות שאותה היא מבקשת לשנות. הסרטון אמנם נשען על תסריט, אבל לא היה כאן ניסיון לפתח קונספט דרמטי או סיפור עם מסר, כפי שנעשה בשני הסרטונים הקודמים, ולכן אפשר היה להיכנס לארכיון ולהשתמש בחומרים קיימים ורק להוסיף להם מעט אנימציה. הסרטון אמנם מעט ארוך ואולי לא יזכה בפרסים, אבל הוא בהחלט משווק היטב את הייעוד, בעיקר בזכות הצבעוניות, הקצב, המוזיקליות וקולות הנערות שמשדרים משהו ראשוני מאוד, אופטימי ואותנטי.
צב הומו
אמנסטי אינטרנשיונל טורקיה, טורקיה, 3דקות
סרטון המצלמה הנסתרת של אמנסטי אינטרנשיונל טורקיה מטפל באופן מתוחכם מאוד במצב מסוכן ואבסורדי. בחמש השנים האחרונות תופעת ההומופוביה בטורקיה הולכת ומתגברת ומובילה למאות פשעי שנאה, רבים מהם חמורים ביותר. לאורך שלושה ימים עוקבות כאן המצלמות אחר קונים פוטנציאלים בחנות לחיות מחמד המתמוגגים מכמה צבים קטנים וחמודים העומדים למכירה.
מה יש לנו כאן? תסריט מבריק שמתרחש במקום אחד ומתועד במצלמה נסתרת. כל שנדרש הוא להעמיד מצלמה ולערוך את מה שנקלט בעדשתה. הנה עוד דוגמה לרעיון מצוין בתקציב מוגבל. יש כאן עבודת עריכה מצוינת שאולי דרשה מעט זמן בחדר עריכה אבל לא הרבה יותר מזה. המסר הסופי שמופיע על המסך הוא בלתי נשכח, ואין ספק שהוא שהוביל את כתיבת התסריט מהרגע הראשון: "אהבה היא אהבה. שנאה היא בחירה."
כל הסרטונים החברתיים האלה הופקו על ידי ארגונים קטנים ודלי תקציב. באף אחד מהם לא נעשה ניסיון לאנוס חומרים קיימים בארגון כדי להפוך אותם לסרטון מגייס (ניסיון שלרוב מועד לכישלון). המשותף לכולם הוא שהם מתבססים על רעיון מוצק, תסריט קצר ומסר ברור, משכנע ומניע לתרומה.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.