סיכום השנה החולפת ותיאור האימפקט שלהעל ציר הזמן של הארגוןהם הזדמנות מצוינת להעלות מודעות לעשייה, לשמר תורמים קיימים ולהגדיל את הסיכוי שפוטנציאלים יהפכו לתורמים. דוח שנתי הוא כלי שיווקי מוכח בפיתוח משאבים, ולא כדאי לוותר עליו.
כבר הסברנו מה צריך להיכנס למוצר כזה ומה לא, ואם תרצו, נשמח להרחיב על השיקולים בבחירת התכנים המתאימים לדוח שנתי עבור עמותה. יש היום מבחר גדול של פורמטים, דיגיטליים וקלאסיים, חלקם מתוחכמים מאוד, ומתוכם אפשר לבחור את הפורמט המתאים ביותר לכם ולקהל היעד שלכם. ובכל זאת ארגונים חברתיים רבים מתלבטים אם לקבל על עצמם פרויקט כזה משני טעמים: הזמן הנדרש להשקעה בהפקת מוצר יעיל והעלות הכרוכה בכך.
בעניין הזמן העצה שלנו היא לחשוב על הדוח לאורך כל השנה. בכל פעם שאתם נתקלים בסיפור מעניין או חושבים על רעיון מוצלח,זרקואותו לתיקיית "הדוח השנתי של העמותה" של העמותה. כשתגיע העת לתכנן את הדוח, כבר יצטבר בתיקייה חומר רב שממנו תוכלו לבחור בקלות את פריטי המידע הטובים ביותר.
ובעניין התקציב יש לנו רק דבר אחד לומר: זה לא תירוץ. בימינו אפשר להפיק דוחות שנתיים יפים ואפקטיביים בעלות מזערית. רוצים דוגמאות? בבקשה:
קיבצנו כאן ארבע דוגמאות לדוחות שנתיים של ארגונים צנועים שאין ביכולתם להשקיע סכומי עתק בפורמט משוכלל ומתוחכם. הארגונים האלה מבינים שגם אם היו מחליטים להשקיע סכום גדול בדוח כזה או לגייס אותו לטובת העניין, התורמים שלהם לא היו רואים זאת בעין יפה.למרות זאת מצאו דרך להפיק דוח מרשים.
עוד כתבות בנושא
- מהפכת הדוח השנתי בשלביה המתקדמים
- דוח שנתי ברוח הזמן: מאפיינים וטיפים
- הדוח הדיגיטלי מת. יחי הדוח השנתי בזמן אמת!
מה אהבנו במיוחדבכל אחד מהדוחות האלה?
- סיפור הארגון (הצורך, המענה וההצלחות)מסופר בפשטות, בקצרה, בבירור ובאופן משכנע. כל אחד מהארגונים יודע בדיוק מה הוא רוצה לספר לנו ולשם כךמשתמש הן בחקרי מקרה והן במספרים
- התמונות הגדולות, היפות והמקצועיות תומכות במלל או מספרות חלקים מהסיפור במקום המלל עצמו
- השימוש בצבע הוא נועז ומודרני (שטחי צבע גדולים ללא אלמנטים דקורטיביים חסרי משמעות)
- המסרים קליטים, ברורים ותומכים היטב בנרטיב
- התורמים של הארגון והאימפקט שלהם על הצלחותי ומשולבים בחכמה (הן במלל והן בתמונות)
- גם דוח צנוע יכול להיות, צבעוני, מרהיב ומסקרן
חפשו בכל ארבעת הדוחות המובאים כאן את כל המרכיבים הנזכרים לעיל וראו איך הם משולבים בהם וכיצד הם משרתים את המטרה.
- הדוח לשנת 2015 של עמותה אנגלית בשם קיץ'
קיץ' הוא הוספיס שפועל במזרח אנגליה ותומך במבוגרים, בילדים ובבני משפחותיהם. בדוח שלו לשנת 2015 ביקש הארגון לתקן בקרב תומכיו את הרושם שאנשים מגיעים אליו רק כדי למות. לשם כך בחר לעניין את קוראיו בתמיכה בשיקום המלא והמוצלח של האנשים שההוספיס קולט. איך עושים את זה? מעצבים דוח מלא חיות, גדוש סיפורי הצלחה של שיקום וסטטיסטיקה שתומכת בנרטיב (המספרים בולטים ולא קבורים עמוק בטבלאות פיננסיות). התצלומים, הצבעוניות,הפורמט הרוחבי המעניק חוויית קריאה בספר ילדים והאילוסטרציות הילדותיות כביכול (של תחילת החיים ולא של סופם) משרתים היטב את מטרות הדוח.
Download A Hospice Full of Life-
המצגת אמנם עומדת בזכות עצמה, אבלהארגון הפיק גם דוח בצורת סרטון, ואנחנו ממליצות לכםלצפות בו:
- הדוח לשנת 2011 של עמותה אמריקאית בשם המקלט לילדים באוסטין
ב-2011 ביקשו ב"מקלט לילדים באוסטין" להעמיד את התורמים שלהם במרכז הדוח, להודות להם על תרומתם לאורך כל השנה ולהציג לפניהם את האימפקט של התמיכה שלהם על הילדים. באותה נשימה ביקשה העמותה להדגיש שייעודו של המקלט הוא להעניק לילדיםתחושה של נורמליות.מה עושים? מעצבים את הדוח כאילו הוא תפריט של דיינר משפחתי, אותן מסעדות שכל אחד מהתורמים למקלט יזהה מיד כמקום שאליו לקח את ילדיו לא פעם. הסיפורים שנבחרו להיכנס לדוח מעניינים, רהוטים וקצרים. ולמרות התמונות היפות הרבותהדוח שומר על פרטיותם של כל הילדים שניתנו לעמותה למשמורת.
https://issuu.com/austin-childrens-shelter/docs/acs_2011_annual_report__links?backgroundColor=
- הדוח לשנת 2014 של עמותה אמריקאית בשם עזרו לי לראות
העמותה "עזרו לי לראות" מבצעת ניתוחי קטרקט ברחבי העולם המתפתח. המשימה הלא פשוטה של הדוח הייתה להציב את הנתונים על המדינות הרבות שאליהן הגיע הארגון במשך השנה ואת ההסברים על הדרך שבה ביצע את הניתוחים באזורים כפריים חסרי תשתיות לצד סיפורים מעניינים על העשייה, על מקבלי השירות ועל הצוות. מפות צבעוניות, תמונות גדולות ושטחי צבע בגוונים עזים עושים את העבודה נאמנה.הדוח הזה אף זכה בפרס.
https://issuu.com/helpmesee/docs/helpmesee_2014_annual_report/5?e=0/14762659
- הדוח לשנת 2014 של עמותה אמריקאית בשם אל תשכחו להאכיל אותי
הארגון "אל תשכחו להאכיל אותי"אוסף מזון לחיות שנתרם ומחלק אותו לבתי מחסה לחיות. מטרת הדוח הייתה להציג לכל התורמים, הן של המזון והן של הכסף,את האימפקט של התמיכה שלהם ולהראות עד כמה מיטיב הארגון לנצל את התרומות שהם מעניקים לו. מכיוון שמדובר בארגון צעיר וחסר אמצעים, הוחלט על אינפוגרפיקה ומצגת – שני פורמטים פשוטים שמתאימים במיוחד להצגת נתונים ומספרים. לאחר שסיימו את העבודה הועלה החשש שהמצגת היא פורמט מגושם מדי לדוח שנתי, ולכן הוחלט להציג אותה כסרטון ביוטיוב ולהלביש עליה פסקול מוזיקלי שהורד מאתר חינמי:
כפי שראיתם, בהפקת דוח חשובלמצוא את הדרך להציג את הנתונים המספריים בבירור ולוודא שהםמשקפים היטב את הנרטיב המילולי.
כמו כן חשוב לוודא שהדוח השנתי שלכם נגיש לקהלי היעד השונים. העלו אותו לאתר, שלחו עותקים ממנו בדואר (כן, בדואר, עם בול) לתורמים הגדולים והפיקו גרסת גלויה פשוטה למשלוח לכל שאר רשימת התפוצה שלכם ובה הזמנה להיכנס לאתר ולראות את הפורמט המלא. אם מבחינתכם הפקת גלויה היא מסובכת ויקרהמעט, עצבו גלויה דיגיטלית שמזמינה גם היא להיכנס לאתרושלחו אותה במייל.
והערה חשובה אחרונה: בשום פנים ואופן אל תשכחו לתת לדוח שלכם שם. חשבו על שם קצר, כזה שמתאים לסיפור שסיפרתם ומעורר סקרנות לפתוח את הדוח ולקרוא אותו.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.