מרטין טייטל עבד במשך 35 שנה בקרנות פרטיות בארצות הברית, ובהן 12 שנה כמנכ"ל Cedar Tree Foundation בבוסטון, וחילק במשך שנות עבודתו עשרות מיליוני דולרים לאלכ"רים שונים. בעקבות הניסיון הרב שרכש בעבודתו במגזר השלישי כתב טייטל את The Ultimate Insider's Guide to Winning Foundation Grants: A Foundation CEO Reveals the Secrets You Need to Know , ובו הוא משתף מנהלי עמותות ומפתחי משאבים בסיפורים מאחורי הקלעים של מקבלי ההחלטות ומסביר להם מה בדיוק עליהם לעשות כדי לקבל תמיכה מקרן זו או אחרת. הספר מספק הצצה אישית, אינטימית ורווית תובנות והבהרות לכל מי שמבקש להבין מה לאמיתו של דבר רוצות קרנות לקבל ולשמוע בבקשות המוגשות להן.
הנה כמה מהטיפים וההמלצות שלו כפי שהתפרסמו בריאיון שנתן לקראת צאת הספר:
על הטעות הנפוצה ביותר בניסוח הבקשות : מבקשי התמיכה נוהגים להציג בפירוט רב את הבעיה אבל לא מספיק את הדרך שבה הארגון מבקש לפתור אותה. לפני כמה שנים קיבלתי בקשה שתיארה על גבי עמודים שלמים את השפעותיה של פצצה גרעינית על בני אדם, כולל שני עמודים ובהם תיאורים של בשר אדם חרוך. באיזשהו מקום בסוף הבקשה היו כמה משפטים על הצורך לשים לדבר קץ. היה מעט מדי מידע על הדרך שבה אפשר למגר את התופעה. הארגון לא סיפק מספיק תקווה לעולם טוב יותר.
על הטענה שקבלת תמיכה תלויה בקשריך עם אחד מעובדי הקרן: זה קצת מוגזם. אם חבר יתקשר ויבקש ממני לשקול בקשה, מובן שאקשיב לו, אבל אעביר את הבקשה לאיש מקצוע. הערכה מקצועית היא החלק החשוב ביותר בתהליך קבלת ההחלטה. אמא שלי פעם ביקשה תמיכה ודחינו את בקשתה.
על האיזון בין פורמט ההגשה לתוכן הבקשה: פעם החלטתי לתמוך בבקשה שהגיעה על גב גלויה. אני בפירוש לא מתרשם מהפקות יקרות ומכריכות נוצצות. הדבר החשוב ביותר הוא כתיבה ברורה, מתומצתת, מעניינת ומשכנעת.
על ההאשמה הגדולה ביותר שמטיחים מבקשי הבקשות בקרנות: אומרים שלא ממש אכפת לנו למי אנחנו נותנים את הכסף. הצוות המקצועי בקרנות שאני מכיר קשוב ביותר ומזדהה עם המטרות שבהן הוא מאמין. האנשים בצוות שלי, למשל, מנסים כל הזמן לעניין אותי בארגונים שהם אוהבים.
על הטיעון שאם בקשה לא לוכדת מיד את תשומת הלב היא נידונה לכישלון: כן. נכון מאוד. האם הייתם קונים ספר מבלי לקרוא את התקציר בגב הספר או את הביקורת עליו בעיתון? הציפייה שנציג קרן ישב ויקרא בעיון כל מילה בכל בקשה היא אינה ריאלית. פשוט אי אפשר להגזים בערכו של התקציר. הוא שיקבע אם הבקשה תיקרא או לא.
על הטענה שקשה לשכנע קרנות לתרום למימון תפעולי: זה נכון. קרנות רבות מעדיפות לתמוך בפרויקטים ולא בהוצאות שוטפות פשוט מפני שהן מחויבות לשקיפות ולאחריותיות והרבה יותר קל להעריך תוצאות ולעקוב אחר הכסף כשמדובר בפרויקט. צריך לזכור שהצוות המקצועי של קרן חייב לתת דין וחשבון לחברי ההנהלה שלו, ולאלה חשוב לראות בבירור איך קידמה תמיכתם פתרון למצוקה. ביסוסו של ארגון היא משימה שקשה לנו, אנשי המקצוע, למכור לחברי ההנהלה שלנו.
ועוד כמה תובנות:
-
- אל תנסו למכור את הפרויקט שלכם כ"ייחודי". השימוש במילה הזו שכיח מדי ורק לעתים נדירות יש בו הצדקה
-
- לעתים קרובות בקשות מתרכזות בעיקר ב"יעדים ומטרות". המבנה הנוקשה הזה עלול לפגוע בסיכוייה של הבקשה. מה שאנחנו מצפים מכם לעשות הוא לספר לנו מה אתם מתכננים לעשות, לנמק את כל הסיבות להחלטה שלכם לפעול בדרך זו ולא אחרת ולבסוף לפרט את האמצעים שתזדקקו להם לשם כך.
-
- היכנסו לאתר של הקרן ועיינו בו היטב. הניסיון לעניין קרן בתחום שהיא מצהירה בבירור שאין לה בו כל עניין מצביע על חוסר מקצועיות וחוסר רצינות.
-
- לאנשי הצוות המקצועי של קרן אין הסמכות לשנות את החוקים. הם אינם יכולים לקבל החלטות בענייני מדיניות. זהו תפקידם של חברי ההנהלה.
-
- דברו עם האדם הנכון בקרן, זה האמון על התחום שלכם. בידיו המידע המלא לגבי תמיכת הקרן בארגונים כמו שלכם.
-
- הגורם שיכול יותר מכול לעזור לכם לקבל תמיכה מקרן הוא ארגון אחר שקיבל ממנה מענק למטרה דומה. פנייה אליו תוכל לעזור לכם להבין במדויק מה הקרן מבקשת לקדם בתחום העשייה שלכם.
-
- הדבר החשוב ביותר לעשות לפני הגשת בקשה הוא לברר ולהבין את "נתיב הנתינה" שקֶרן החליטה ללכת בה. אין טעם לבקש מענק לנושא שהקרן עומדת לסיים את תמיכתה בו, או, לחלופין, להציג לפניה תחום פעילות שהיא לא מאמינה בו.
-
- למדו הכול על נציג הקרן שמולו אתם עובדים. יכול להיות שהבנתו וניסיונו בתחום העשייה שלכם אינם נופלים משלכם. חשוב להבין את הרקע שממנו הוא מגיע ולהכיר את עמדותיו ודעותיו. אין טעם לבקש תמיכה במטרה שנוגדת את השקפותיו.
-
- דיון עם קרן על התמיכה בכם אינו המקום לדיון מקצועי ביניכם ובין נציגיה. בסופו של דבר, לקרן מותר לתמוך במה שחבר המנהלים שלה רוצה. אי נעימות על רקע דעות מקצועיות עלול לפגוע בסיכוי שלכם לקבל תמיכה.
-
- חשוב לזכור: לא תמיד הארגון שעושה את העבודה הטובה ביותר הוא שזוכה בתמיכה.
ולבסוף, מספר טייטל, "רציתי לספר לכם מה למדתי כששאלתי את אשתי, שהיא המגייסת הטובה שפגשתי מעודי, על ניסיונה בפתיחת דלתות בקרנות. היא סיפרה סיפור אחר סיפור על איך עברה את מחסום המזכירה, איך דאגה להיות מוזמנת למסיבות שבהן ידעה שיהיו נוכחים נציגי קרנות, התנדבה לשבת בוועדות הנכונות, ושאר תכסיסים אחרים שאותם נקטה כדי להיפגש עם מקבלי ההחלטות בקרנות".
"והטקטיקות האלה עבדו? הן הובילו בסופו של דבר לתמיכות?" שאלתי.
"האמת היא שלא", היא אמרה. "זה אף פעם לא הוביל לתמיכה".
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד, ואין בו בכדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.