יהדות העולם לא חיה כולה בארצות הברית. הקהילה היהודית שם היא אמנם הגדולה ביותר מחוץ למדינת ישראל, אבל התמיכה המסורתית והכמעט מובנת מאליה שהיא מעניקה לנו הולכת ומצטמצמת, ולכן כדאי אולי לשאת עיניים לאירופה. הנה כמה נתונים מעניינים על הקהילה היהודית שם:
באירופה חיים יותר מ-2 מיליון יהודים (בדומה לצפון אמריקה, משתנה המספר על פי ההגדרה מיהו יהודי, אם כי חשוב לזכור שלא ההגדרה ההלכתית היא שמעצבת את יחסו של יהודי למדינת ישראל ואת רצונו לתמוך בה).
בעוד שארצות הברית היא רפובליקה פדרלית, שלמדינות בה תרבות נתינה אחידה ואפשר להתייחס אליהן כמקשה אחת, לא כך הדבר באירופה.
גם בתוך האיחוד האירופי, שם חיים כמיליון וחצי יהודים, יש מגוון תרבויות והרגלי נתינה, ולקהילה היהודית שם יש יחס שונה למדינת ישראל מזה של הקהילה היהודית בארצות הברית.
גם הארגונים החברתיים האירופיים מנסים לעשות שינוי חברתי במדינה אחת ולהרחיב את בסיס התמיכה גם למדינות אחרות, במקרה שלהם בתוך היבשת.
השוני בינינו הוא שהתורמים שלהם באים מקהלים גדולים בהרבה מהקהילה היהודית המקומית שרלבנטית לנו.
אבל יהודי אירופה הם חלק מהחברה והתרבות שבהן הם חיים. במידה רבה הם קודם כול אירופאיים ורק אחר כך תומכי ישראל. לכן בכל הקשור לפיתוח משאבים באירופה יש הרבה מה ללמוד מהתובנות של ארגונים חברתיים בה. המגייסים האירופאים לא רק מכירים היטב את הטריטוריה שלהם, אלא גם מחזיקים בידיהם מידע מעודכן ומדויק על הרגלי הנתינה שם.
אגודת מפתחי המשאבים האירופית (EFA) פרסמה דוח ראשון מסוגו שסוקר את הלך הרוח הפילנתרופי באירופה, ואנחנו מביאות לכם כאן את עיקריו, אלה שרלבנטיים במיוחד למגייס הישראלי.
הסקר, שנערך במשך שנה שלמה, בדק את מאפייני הסביבה הפילנתרופית שבה ארגונים מגייסים, את מידת נדיבותו של התורם האירופאי ואת הגורמים המשפיעים על החלטתו אם לתרום או לא. הסקר מייצג את תובנותיהם של 8,793 מפתחי משאבים שפועלים ב-17 המדינות הבאות:
פולניה | הולנד | איטליה |
צ'כיה | פינלנד | אוסטריה |
צרפת | נורבגיה | אוקראינה |
שבדיה | סלובניה | בריטניה |
שוויץ | סלובקיה | גרמניה |
ספרד | דנמרק |
לא בכל אחת מהמדינות שהשתתפו בסקר יש קהילה יהודית משגשגת ותורמת, אבל מתוך כל הנתונים שנאספו מצטיירת תמונה כללית על היבשת, והיא שמעניינת אותנו.
אז הנה כמה מאפיינים שכדאי לכל ארגון ישראלי להביא בחשבון אם הוא מבקש למצוא תמיכה באירופה:
האם האירופאים תורמים יותר או פחות מבעבר?
ב-2013 נרשמה עלייה ברורה ברצונם של אזרחים אירופאים לתרום למטרות חברתיות. 41% מהנשאלים דיווחו שהרגישו שפוטנציאל הגיוס שלהם עלה, ושהוא עתיד לעלות עוד יותר. גם אותם 47% מהארגונים שהרגישו שלא חל שינוי ביכולתם לגייס ברחבי היבשת דיווחו שהם מרגישים שהסביבה הגיוסית שלהם עומדת להשתפר. התחושה בין מגייסי אירופה היא שעומדות להינתן תרומות רבות יותר בסכומים גדולים יותר.
באילו מטרות חברתיות מעדיפים אירופאים לתמוך?
המגזר החברתי האירופאי מגוון כמו שלנו, ובכל מדינה פועלות עמותות שמנסות ליצור שינויים חברתיים שונים. בדיוק כמו אצלנו גם ברחבי אירופה יש עכשיו מטרות שהן "אופנתיות" ולכן מושכות אליהן יותר תרומות.
אופנות כאלה מזכות את הארגונים העוסקים באותם תחומים בחשיפה תקשורתית רחבה יותר, וזו בתורה מאפשרת לקהל הרחב להכיר לעומק את הארגונים, את הצורך שהם מציגים ואת מידת הדחיפות שלו.
מובן שיהודי שכבר תומך במטרות חברתיות או שוקל לתמוך בהן, בין אם בארץ שבה הוא חי ובין אם בישראל, יהיה מושפע מהשיח החברתי הזה.
אלה המטרות שתורמים להן יותר מכול ברוב מדינות אירופה:
ילדים ונוער………………………………..71%
בריאות ומחקר רפואי……………………65%
עוני………………………………………..47%
מטרות מחוץ לגבולות המדינה………..35%
דת………………………………………..29%
כתבות נוספות בנושא
- מה שואלים תורם בסקר משוב אפקטיבי
- אינסטגרם מגייס לארגונים תורמים צעירים חדשים
- למה כדאי לצאת למסע מיוחד בסוף שנת המס
מה מעודד אירופאי לתרום?
מגייסים אירופאים מזהים שלושה מרכיבים שמשפיעים יותר מכול על רצונו של אזרח אירופאי וממריצים אותו לתרום: מקצועיות רבה של המגייסים (77%), פיתוח טכנולוגי כמו גיוס מקוון וגיוס באמצעות מסרונים וערוצי מובייל (41%) ושימוש מושכל יותר של הארגונים במדיה החברתית (47%).
הדרישה הזו למקצועיות, טוענים הארגונים, משקפת את רצונו ההולך וגדל של התורם האירופאי בשקיפות ובפיתוח משאבים מקצועי.
מה מרתיע אירופאי מלתרום?
קהילת מגייסי המשאבים האירופית מדווחת שברחבי אירופה המכשול הגדול ביותר לגיוס תרומות הוא חוסר אמון במגזר החברתי. כמחצית מהארגונים שהשתתפו בסקר דיווחו שלבעיית האמון בארגונים עצמם ההשפעה הגדולה ביותר על יכולתם לגייס.
מניתוח המידע שנאסף בלטו עוד שני מכשולים, בסדר זה: מחסור במיומנויות פיתוח משאבים והאקלים הכלכלי ברחבי היבשת.
באילו דרכים מעדיף אירופאי לתרום?
התורם האירופאי אמנם מתחיל לגלות את ערוצי הנתינה המקוונים אבל עדיין מעדיף לתרום בדרכים המוכרות והמסורתיות יותר. ארגונים אירופיים משקיעים יותר ויותר בגיוס מקוון ובמדיה חברתית, אבל יותר ממחצית המגייסים באירופה מדווחים שהתורמים שלהם עדיין לא נענים לבקשות התרומה בערוצים האלה. העדפת התורם האירופאי מתחלקת כך:
מזומן וכרטיס אשראי……………………………….52%
דיוור ישיר…………………………………………….47%
גיוס מתאגידים………………………………………29%
דמי חבר……………………………………………..29%
צוואות………………………………………………..24%
קרנות………………………………………………..24%
גיוס מקוון ובאמצעות מיילים………………………18%
גיוס באמצעות טלפונים ניידים ומסרונים………..12%
גיוס בטלפון…………………………………………12%
אירועי התרמה……………………………………..12%
תורמים משמעותיים……………………………….12%
פרסום (עיתונות, רדיו וטלוויזיה)…………………12%
לארגון ישראלי שמעוניין להניע תורם אירופאי לתרומה כדאי לשים לב לעובדה שבאירופה ערוצים כמו דיוור ישיר, גיוס מתאגידים וצוואות פופולריים יותר מפייסבוק ומגיוס מהמונים.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.