להאזנה לכתבה :
אחת השאלות שמגייס שואל את עצמו כשהוא עובר מארגון אחד לארגון אחר היא אם מותר לו"לקחת" איתו את התורמיםשל הארגון הקודם ולעניין אותםבייעוד ובעשייה של הארגון החדש. הרי מדובר בתורמים שטיפח בעמל רב, כאלה שדלתם כבר פתוחה בפניו.
ובאמת, מי מאיתנו לא התחיל תפקיד חדש והרגיש שלוחצים עליו להרחיב את בסיס התמיכה הקיים ולגייס כמה שיותר תורמים חדשים משמעותיים בזמן קצר ככל האפשר? כולנו הרי יודעים כמה קשה ומורכב להקים בסיס תמיכה ולעומת זאת כמה פשוט לפתוח ספר טלפונים אישי.
מה טבעי יותר מלהתקשר לתורם שכבר מכירים, אדם בעל אמצעים שמביע עניין במטרות חברתיות בארץ? שהוא יחליט אם הייעוד החדש מעניין אותו או לא. אני רק מנצל את הקשרים שיש לי, בדיוק כמו שמבקשים מחברי ועד מנהל או מכל אחד אחר בארגון.
אם אי פעם שקלתם "לייבא" תורמים מתפקיד קודם או אם אתם מנכ"ל שנפרד ממגייס או מנכ"ל שעומד לבקש ממגייס חדש לנצל את קשריו הקודמים, אנחנו ממליצים לכם להמשיך לקרוא:
"ייבוא" תורמים או כל פיסת מידע עליהם ממעסיק קודם למעסיק נוכחי הוא מעשה לא אתי מבחינתו של מגייס משאבים. התורם וכל המידע עליו הם רכושו (כן, רכושו) של אותו ארגון, ולשום מגייס אין רשות להעבירו הלאה.
למרות שמעשה כזה מנוגד לקוד האתי של מפתחי המשאבים, יש למרבה הצער מנכ"לים וחברי ועד מנהל שמצפים מהמגייס שלהם לפעול כך ומבקשים זאת ממנו באופן גלוי ובוטה.
כיועצת חיצונית קורה לא פעם שמנכ"ל פונה אלי בבקשת ייעוץ בעיקר כדי להשיג גישה לספר הטלפונים המקצועי שלי. מבחינתי באותו רגע מסתיימת התקשורת בינינו.
מקרים כאלה נוטים לשעשע אותי. מתוקף תפקידי אני יכולה פשוט להכניס את הארגון או לפחות את המנכ"ל לרשימה השחורה, אבל מבחינתכם זה אחרת. אתם עובדים עבור אותו מנכ"ל, והארגון שבראשו הוא עומד הוא מקור הפרנסה שלכם.
עוד כתבות בנושא
- פגישה ועוד פגישה: נתונים אישיים שמצטברים לתרומות חוזרות
- מה עונים למנכ"ל שדורש מכםלנצל קשר אישי לטובת הארגון
- תהליך הטיפוח – שלב אחרי שלב
אם כמגייסים אתם מרגישים שהציפייה מכם היא שמיד עם תחילת העבודה תנצלו קשרים קודמים, דעו שאתם נמצאים בארגון שאינו מבין את תהליך הגיוס, דבר שיכול להסתיים בפיטורים לאחר חודשים ספורים בלבד.
דרישות מהסוג הזה לא תמיד עולות בשלב הריאיון, ולכן העצה שלנו היא לברר את הנושא לפני שאתם חותמים על חוזה עבודה. שאלו את המנכ"ל באופן דיפלומטי איך הארגון מצפה מכם למשוך תורמים חדשים. מהתשובה תלמדו הרבה לא רק על האתיקה של הארגון שאליו אתם שוקלים להצטרף אלא גם על מידת ההבנה שלו בפיתוח משאבים.
לארגון שמצפה מכם לספק מידע על התורמים שלכם אין שמץ של מושג איך עושים פיתוח משאבים, ולא כדאי לכם לצאת מנקודת הנחה שעם הזמן תוכלו לחולל בו שינוי אמיתי.
לפעמים בראש ארגונים עומד מנכ"ל שהגיע מהמגזר העסקי ובאמת לא מבין מה הבעיה בשיתוף רשימות תורמים. היכולת שלכם לבסס מדיניות ברורה שאוסרת על טקטיקות כאלה כבר בתחילת התפקיד תגן עליכם בהמשך הדרך.
במקרים כאלה גם לא יזיק להזכיר למנכ"ל כזה שמגייסים שגונבים תורמים מתפקיד קודם שלהם עשויים לעשות אותו הדבר כשיעברו לתפקיד הבא.
אז מה אומרים לתורמים כשעוברים לגייס עבור ארגון חדש?
כשאתם נפרדים מארגון שגייסתם עבורו כדי להצטרף לארגון אחר, רצוי להודיע על כך לכל התורמים שלכם ולהבהיר להם שאתם מיידעים אותם על שינויים שמתרחשים בארגון ולא שאתם מְתַקשרים איתם תחת הכובע החדש.
תורמים בדרך כלל לא מודעים לבעיית האתיקה ולכן אם בין התורמים יש מישהו שהייעוד החדש שלכם קרוב לליבו והוא רוצה לתמוך בו, תנו לו לפנות אליכם.
מה אומרים במעמד הפרידה? שאתם אוהבים את הארגון ומאמינים בו, אבל החלטתם לנצל הזדמנות חדשה שהוצעה לכם. אמרו לתורמים שלכם שנהניתם מהקשר איתם ושאתם משאירים אותם בידיים טובות. הציגו את מי שעומד למלא את מקומכם, ואם עדיין אין מישהו כזה, הסבירו איך החליט הארגון לפעול עד שיימצא אחד כזה.
ואם בכל זאת תורם פונה אליכם, הדבר הנכון לעשות הוא ליידע את המנכ"ל ולהחליט יחד איתו למי בארגון כדאי להעביר את האחריות לטיפוח הפוטנציאל החדש. אתם המגייסים היחידים בארגון? בקשו מהמנכ"ל לקבל על עצמו את האחריות.
כמפתחי משאבים שמעוניינים להצליח במלאכה מורכבת ולפתח מוניטין של אנשי מקצוע מנוסים והוגנים, עדיף להישמר מהובלת קשר עם תורם כזה.
ובפעם הבאה שתיתקלו במנכ"ל או בחבר ועד מנהל שדורש מכם לספק לו מידע על תורמים של ארגון אחר, הסבירו שאתם מגייסים שהַצְלחתם נשענת לא על ייבוא תורמים אלא עלפיתוח מערכות יחסים וקשרים מקצועיים והובלת פוטנציאלים מעניין ראשוני לתרומה גדולה.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.