להאזנה לכתבה:
מטבע הביטקוין נמצא בשימוש כבר שמונה שנים, אבל משום מה הוא עדיין בגדר תעלומה עבור רוב העמותות בעולם. עד כמה שידוע לנו, אין עדיין ארגון ישראלי אחד שמקבל תרומות בביטקוין בנוסף לשקלים, לדולרים ולאירו.
בארצות הברית, לעומת זאת, מתחילה להתעורר התעניינות במטבע הווירטואלי הן בקרב ארגונים והן בקרב תורמים, ועמותות שכבר מגייסות במטבע טוענות שביטקוין מאפשר שקיפות רבה יותר (אטרקטיבי לתורם) ועמלות נמוכות יותר (אטרקטיבי לארגונים).
זאת ועוד, העמותות שכבר מקבלות את המטבע הממוחשב הזה טוענות שכל התרומות בביטקוין מגיעות מתורמים שמעולם לא תרמו לארגון,ולכן מדוברבדרך יעילה לגייס תורמים חדשים. כמו כן הן מספרות שהשימוש במטבע החדש הרבה פחות מסובך ומסורבל משנדמה. אז מה דעתכם לגשת למחשב הקרוב ולפתוח חשבון?
ביטקוין הוא כאמור מטבע ממוחשב שהפעילות בו מנוהלת באמצעות תוכנה שנקראת "ארנק" ונמצאת במחשב שלכם או בשרת שמספק לכם שירותים. הארנק הדיגיטלי הזה מאפשר לכם לסחור במטבע, לקנות באמצעותו או להמיר אותו למטבעות פיאט שונים.
הביטקוין אינו מנוהל על ידי בנק מרכזי של מדינה כלשהי והוא נשען על מנגנוני קריפטוגרפיה ורשת תקשורת עמית לעמית. הוא אינו מוכר בשום מדינה כהילך חוקי, ורגולטורים במדינות שונות, ובהן ישראל, ארצות הברית, קנדה ואירופה, הזהירו מפני השימוש בו.
בביטקוין אמנם דבקה תדמית שלילית בעקבות מקרים של גניבה והונאות הקשורות בו (אחד המקרים המפורסמים ביותר התרחש בבורסת Mt Gox שפשטה את הרגל לאחר שכחצי מיליארד דולר במטבעות ביטקוין נעלמו משרתיה מבלי השאיר עקבות),ובכל זאת יש כבר מאות בתי עסק שמקבלים תשלום במטבע הווירטואלי הזה. שערו עומד על כ-3,858 ש"ח לביטקוין, ונכון להיום נכרו (המונח להנפקת המטבע)כ-14 מיליון ביטקוינים מתוך 21 מיליון שייכרו.
מקדמי המטבע מאמינים שיש לביטקוין יתרון גדול במיוחד לארגונים שמעוניינים לגייס מימון במדינה אחת עבור פעילות במדינה אחרת (דהיינו כמעט כל ארגון ישראלי) ולכן הקימו לאחרונה אלכ"ר בשם BitGive שמטרתו המוצהרת היא "למנף את הביטקוין למען פילנתרופיה גלובלית".
עוד כתבות בנושא
- כך המרתי לייקים לדולרים
- עיצוב טופס התרמה מקוון שיגדיל את אחוזי התרומות
- צפיות וציפיות: המספרים שמאחורי הסרטון שלכם ביו טיוב
לפני כמה חודשים השיקה ביטגיב את פלטפורמת גיוס הכספים GiveTrack שמאפשרת לאנשים לתרום לארגונים שונים ואחר כך לעקוב בזמן אמת אחרי השינוי החברתי שמאפשרת התרומה שלהם.
השיטה פשוטה: ארגון משיק קמפיין גיוס עבור פרויקט ספציפי, וכל תורם עוקב אחרי התרומה, רואה איך היא עוברת מארנקו לארנק הארגון ומארנק הארגון לארנק הפרויקט ומקבל דיווחים, תמונות ונתונים מהשטח בזמן אמת.
"אנשים רבים יותר מוטרדים מגורל התרומות שלהם," הסבירה לפורבס קוֹני גָליפִּי, מייסדת העמותה והמנכ"לית שלה. אנחנו מקווים שאם תורמים יוכלו לראות מה האלכ"רים עושים עם הכסף, לחוות את השקיפות והאחריותיות בזמן אמת, הם יתמכו בשמחה בארגונים שמוכנים לשתף במידע הזה."
ארגונים שונים יכולים להשתמש בפלטפורמה ללא עלות, אבל הם נדרשים לפתוח חשבון ביטקוין. כדי להשתמש בתרומה תצטרך עמותה להמיר בשלב כלשהו את הביטקוין למטבע שהוא הילך חוקי, ועל ההמרה הזאת היא תשלם עמלה. לעת עתה פתוחה הפלטפורמה רק לגופים הרשומים בארצות הברית ומשתמשים בה כבר ארגונים ותיקים וידועים ובהם Save The Children, שכבר מקבל תרומות בביטקוין מ-2013.
מה גורם לארגונים להתחיל לגייס בביטקוין, ואילו תובנות יש להם מהניסיון עד כה?
מייסד ומנכ"ל The Water Project פיטר צ'אס לא הכיר את המטבע, אבל תחקיר עצמי מעמיק שכנע אותו לפתוח חשבון. כבר בשנה הראשונה גייס 30,000 דולר, כולם מתורמים חדשים שמעולם לא תרמו קודם לכן לארגון. "גיב טראק מאפשר לעמותות להוכיח באופן נגיש מאוד איך הן מספקות פתרונות בני קיימא לאנשים שהכי זקוקים להם, פתרונות שעומדים במבחן עלות-תועלת," הכריז.
את התרומות ממיר הארגון מיד לדולרים, ואלה נרשמים בספרי הארגון כתרומות שלא במזומן, בדומה לניירות ערך. "זה באמת הכי פשוט בעולם," הסביר צ'אס לכרוניקל אוף פילנתרופי. "וזהעתיד לשנות את כללי המשחק. אני חושב שהשאלה הפתוחה כרגע היא אם המגזר החברתי יזדחל עשר שנים מאחורי כולם או יראה לכולם את הדרך."
The Central Texas Food Bank החל לגייס תרומות בביטקוין בפברואר וגייס עד כה רק שווה ערך ל-1,000 דולר. "אנחנו רואים את זה כערוץ צמיחה פוטנציאלי," מסביר סמנכ"ל הכספים אלן רובינסון. "כרגע הוא לא מניב הרבה אבל אנחנו חייבים לנצל אותו כדי שכשהשימוש בו יהיה רווח יותר, הוא כבר יהיה חלק מהשגרה שלנו."
העמותה בפירוש משווקת את האפשרות הזאת לתורמים הפוטנציאלים שלה. בדף המוקדש לביטקוין באתר מסביר הארגון שהוא לא נדרש לשלם עמלות על ההעברות ולכן סכום גדול יותר מהתרומה מגיע ישירות לפרויקט. בדף יש גם תשובות קצרות וממצות לשאלות נפוצות לטובת משתמשים חדשים.
לחסרי האמונה ולחוששים מגנֵיבות מזכירים המשתמשים שגם טכנולוגיות אחרות נתקלו בקשיים בתחילת דרכן, ושהפוטנציאל עצום. גיוס מקוון כבר מוזיל לארגוני המגזר החברתי עלויות גיוס,והביטקוין צפוי להוזיל אותן עוד יותר. רוצים חיזוק נוסף? היכנסו לאתרים של גרינפיס והצלב האדום ותיווכחו בעצמכם.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.