להאזנה לכתבה :
כולנו כבר שמענו על עיגול לטובה ועל הקלות הנפלאה של גיוס הכנסות חודשיות באמצעות מעגלים הולכים וגדלים. עד כה רק 139 עמותות משתתפות ביוזמה, אבל משום מה רבות מהן לא מגייסות את הסכומים המשמעותיים שקיוו לגייס.
עמותת גדולים מהחיים, לעומת זאת, תגייס עד סוף השנה כמעט מיליון וחצי ש"ח מ-46,000 מעגלים.
איך היא עושה את זה? ביקשנו ממנהלת פיתוח המשאבים של הארגון להסביר על התהליך.
גדולים מהחיים היא עמותה שמסייעת לילדים בהתמודדות שלהם ושל משפחתם עם מחלת הסרטן. היא מפעילה מערך תמיכה נפשית וסוציאלית, מחזקת מחלקות אונקולוגיות על ידי שיפור איכות הטיפול ורכישת ציוד ופועלת להגברת המודעות הציבורית ולקידום החקיקה. מאז נוסדה טיפלה בכ-10,000 ילדים.
לעיגול לטובה הצטרפה העמותה לפני כשבע שנים, אולם את הפריצה הגדולה אפשר לזקוף לזכותה של סיון פולק יהל, מנהלת שיווק ופיתוח משאבים, שהצטרפה לגדולים מהחיים לפני ארבע שנים.
איך עשית את זה?
"קודם כול יש פה עמותה עם שפה ועם בנייה של מותג. האג'נדה שלנו היא להגיע לכמה שיותר בתים בארץ כדי לייצר מודעות, ואת זה אנחנו עושים באופן שוטף ושיטתי. בהקשר הספציפי של עיגול לטובה זה עובד בשני מישורים: בשלב הראשון צריך להסביר לתורם מה זה עיגול לטובה, כי בעצם מדובר בעמותה נפרדת. חשוב להבהיר לתורם שמדובר בעמותה בעלת שקיפות ושבסופו של דבר מאה אחוזים מהתרומה מועברים לארגון הנתרם.
"רק אז אני יכולה להיכנס לתמונה, והמשימה שלי היא לדאוג לכך שכשמוצע למישהו לעגל לטובה, הוא כבר יכיר את גדולים מהחיים ויחליט לעגל עבורנו ולא עבור ארגון אחר. בסופו של דבר הפוטנציאל צריך לבחור בי, ולכן הכי חשוב שאהיה במודעות שלו. זה בדיוק אותו הדבר כמו כל מבצע, למשל 'הקש בדלת'. כשמציעים לך לתרום, אתה צריך לחשוב מיד עלינו, קודם כול עלינו. אם אתה לא מכיר את העמותה, זה לא יקרה.
"חשוב לזכור תמיד שבמישור הראשון נעשתה עבודה רבה על ידי עיגול לטובה עצמו. הם השקיעו בקמפיינים ויצרו תודעה ציבורית. ברגע שהתחילו להצטבר אצלם מעגלים שמבינים מה זה ומאמינים בזה, יכולנו אנחנו להיכנס לתמונה."
איפה בדיוק אתם מוצאים את המעגלים שלכם?
"קודם כול הכנסנו את עיגול לטובה לתוכנית העבודה שלנו והתייחסנו אליו כמו אל כל פרויקט אחר בעמותה. זה חלק מהיומיום שלנו. אחד הדברים החשובים לעשות הוא לייצר מודעות פנים-ארגונית. אין מישהו בוועד המנהל או בחבר המנהלים שלא יודע מה זה עיגול לטובה או שלא מעגל לנו בעצמו. כל אחד מאלה הוא מעגל.
"העיגול לטובה הוא גם מרכיב קבוע בכל אירוע שלנו. למשל לא מזמן היה לנו מופע התרמה שהגיעו אליו כמעט 2,000 איש. הגענו עם קבוצת דיילים מתנדבים ועם כרטיסיות וביקשנו מכל מי שנכנס לאירוע לעגל לטובה לעמותה. כתמריץ, הצענו משקה ראשון חינם לכל מי שיעגל. באותו ערב היו לנו 200 מעגלים חדשים.
"באחד האירועים שלנו הייתה מישהי שכל כך התלהבה מהכרטיסיות עד שביקשה לשים אותן במרפאה שלה. היא רופאת שיניים, וכל מי שמגיע אליה יכול למצוא אותן שם. פציינטים שלה חותמים, והיא מחזירה לנו את הכרטיסיות החתומות. גם למשפחות של הילדים שבהם אנחנו מטפלים אני מציעה לעגל לטובה. אבל כאן צריך לנהוג בזהירות.
"אגב, הכרטיסיות האלה שאיתן אנחנו מחתימים אנשים נמצאות בכל מקום אפשרי. יצרנו אותן בעצמנו. מצאנו שהטופס של עיגול לטובה ארוך ומסורבל קצת, מעט מייגע עבור התורם, ולכן הפקנו משהו יפה ותמציתי משלנו.
"אני חייבת להגיד שהעיגול לטובה הוא חלק בלתי נפרד מהאג'נדה שלי גם בפגישות שאני עורכת עם כל גורם עסקי. הרבה פעמים אני נתקלת בתשובה שלילית כי חברות רבות מרגישות שאם יציעו לעובדים שלהן לעגל, זה יבוא על חשבון פעילות התנדבותית אחרת. אני לא רואה את זה כך, אבל יש כל מיני חסמים שצריך לעבור מול חברות, וזה אחד מהם.
"לא תמיד אפשר לדעת מה יצליח ומה לא. צריך לנסות ולהסיק מסקנות. עשיתי גם ניסיונות של קמפיינים דיגיטליים. הם הביאו לידים אבל לא הוכיחו את עצמם, לפחות כרגע, ככלי יעיל לעיגול לטובה, אבל נמשיך לנסות.
"אחד הכלים המשמעותיים בגיוס שלנו הוא מוקד הטלמרקטינג שאנחנו מפעילים. בהתחלה התסריט התמקד בעיגול לטובה, אבל אז חישבנו ומצאנו שהעלות למעגל גדולה מדי ולכן שינינו את התסריט, ועכשיו עיגול לטובה הוא חלק מכמה אפשרויות תרומה שאנחנו מציעים. הממוצע של תמיכה בעיגול לטובה הוא 4 ש"ח לחודש בסך הכול. כך, גם אם מישהו לא מעוניין לתרום לנו סכום כסף נקוב, עדיין אפשר להציע לו את הפלטפורמה הפשוטה הזאת. וגם אם החליט לתרום, אנחנו מספרים לו שיש דרך נוספת פשוטה לתמוך בנו מדי חודש.
"כאן, בטלמרקטינג, אחוזי ההצלחה גבוהים מאוד כי גם אם אתה לא בעל יכולות, אתה יכול לתרום כמעט מבלי להרגיש את זה בכרטיס האשראי ועדיין לראות בכל חודש שתרמת משהו לארגון שחשוב לך."
עוד כתבות בנושא
- בואו ננפץ 6 מיתוסים על גיוס משאבים בישראל
- השאגה הנשית שהצטרפה לפילנתרופיה הישראלית
- תעודת זהות: שולה מוזס, תורמת ישראלית במשרה מלאה
כעבור כמה זמן תפסה היוזמה תאוצה?
"אני חושבת שכבר אחרי שנתיים התחלנו לראות תוצאות. בסופו של דבר אם לא משקיעים בזה משאבי זמן וכסף לא רואים תוצאות. זה לוקח זמן וזה אף פעם לא מסתיים.
"אני כל הזמן בודקת מקומות שיש בהם תנועה ערה במיוחד ומחפשת שם דרכים ליצור שיתופי פעולה סביב עיגול לטובה. בדיזנגוף סנטר, למשל, יש תנועה ערה במיוחד, ולכן שמנו שם פעם דוכן ובדקנו. לפעמים צריך מתנדבים שיודעים למכור ולפעמים מה שעובד זה שיתוף פעולה עם אחד מבתי הקפה בקניון שבמסגרתו מציעים כוס קפה חינם לכל מי שמעגל. בכל פעם אנחנו עושים ניסיון נוסף. פעם זה מצליח ופעם לא."
יש לך יעדים?
"היו לי ניסיונות לתוכנית יעדים. זה היה בשנה הראשונה. אבל חלק מהמקצועיות זה גם לדעת לבנות תוכנית עבודה ומשאבים. אי אפשר להגיע ליעדים בלי תוכנית כזאת. כדי לייצר מודעות דרושים משאבים גדולים ותוכנית עבודה שנתית, אבל זו השקעה שמחזירה את עצמה, ואחר כך אפילו לא צריך לתחזק אותה כי כמעט אין אחוזי נטישה. רואים רק גדילה מדי חודש. בכל חודש נכנס כסף לא צבוע. זה נותן שקט נפשי.
"בכל שנה מנתבים את הכסף לפרויקט אחר. אנחנו משנים את הפרויקטים בכל שנה בהתאם לצרכים. מדובר באפיק השקעה מוצלח מאוד."
מהו פרופיל המעגל לטובה הממוצע? מי קהל היעד שלכם?
"אני לא יודעת בדיוק מי הקהל שלי. עיגול לטובה יודעים את הפרטים. הקושי הוא באמת שאין לי אינטראקציה עם התורמים. ברגע שמישהו ניגש לאתר של עיגול לטובה ונרשם, אין לי את הפרטים שלו. אבל אני משתדלת לעדכן את התורמים האלה. אנחנו עושים כל שנה דיוור שנשלח דרך עיגול לטובה. אני כמובן משתדלת לשמור את הנתונים של התורמים כשהעיגול לטובה נעשה דרכי.
"צריך לזכור שהפוטנציאל הוא אין-סופי. יש בארץ היום בסך הכול 183,075 מעגלים. תעשו חשבון לכמה אנשים יש כרטיסי אשראי, וכמה כרטיסי אשראי יש לכל אחד מהם. צריך רק לבקש."
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.