סבב גיוס הוא סוג של גיוס שמשתמשים בו במימון סטארט-אפים ויוזמות עסקיות. במקום להקים מערך גיוס שמתפקד יום יום כפי שעושים אצלנו, יוצאות החברות הצעירות במבצע מאומץ אחד ומגייסות סכום נאה שנועד לסייע להן בתהליך הצמיחה של החברה או היוזמה. כשהכסף אוזל יוצאים לסבב נוסף.
עמותה אחת בסן פרנסיסקו החליטה לאמץ את השיטה בגרסתה האלכ"רית. הנה סיפורה:
צ'ייס אדם הוא המנכ"ל והמייסד של ארגון בשם Watsi שמשדך בין אנשים מעוטי יכולת בכל העולם שזקוקים לטיפול רפואי לאנשים שמעוניינים להשתתף במימון הטיפול שלהם. מאז הוקם ב-2012 מומנו טיפולים ל-5,833 אנשים ב-21 מדינות בעזרת תרומותיהם של 14,537 תורמים.
אדם החליט כאמור לנסות לגייס את המימון לוואטסי בעזרת סבב גיוס מאומץ. לפני כמה חודשים פרסם ב-Stanford Social Innovation Revue את מסקנותיו מהניסוי הפיננסי. הנה עיקריו למי שחושב לאמץ גם הוא את השיטה.
חשוב לנו להדגיש שאנחנו מביאות את הדברים כי אנחנו חושבות שהניסוי הזה מעניין ואולי יכול, בגרסה כזו או אחרת, להתאים לארגונים מסוימים. עם זאת אין זו המלצה לרוץ וליישם מיד את השיטה.
עוד כתבות בנושא
- גרסאות חדשות למאצ'ינג: יותר תורמים, יותר תרומות
- בואו ננפץ שלושה מיתוסים על גיוס דיגיטלי
- ערוץ גיוס חדש: עמותות מונפקות בבורסה חברתית
"קביעת תקופות ספציפיות לתקשורת עם תורמים יכולה לעזור לעמותות להישאר ממוקדות במטרות שלהן ולאזן את מאמצי פיתוח המשאבים עם עבודת הארגון.
"קשה לגייס כסף, אבל מימון פילנתרופי הוא חיוני לעמותות, ולכן למעשה רוב הארגונים מגייסים כל הזמן. בין ארגון אירועים, בדיקות נאותות, תקשורת שיווקית ודיווח, מבלים ארגונים רבים 50 אחוז מהזמן שלהם בפעילויות הקשורות בדרך זו או אחרת בפיתוח משאבים.
"הארגון שלנו, ואטסי, אימץ בתחילה את הגישה הזו אבל מהר מאוד גילינו שזה כמעט בלתי אפשרי לגייס משאבים ולנהל היטב את הארגון בעת ובעונה אחת.
"החלטנו לנסות משהו משוגע. במקום לגייס משאבים באופן בלתי פוסק החלטנו לגייס סכום מסוים של תרומות בסבב אחד, בדומה לשיטה שנוקטות חברות שמעוניינות לגייס בסבב אחד של השקעה.
"המטרה שלנו הייתה לגייס 600,000 דולר בשלושה חודשים. עם הכסף הזה נוכל לשכור שישה עובדים ולהשיג את מטרתנו לממן טיפול רפואי ל-2,000 אנשים במשך שנתיים.
"לא היה לנו שום מושג אם הגישה שלנו תעבוד, אבל החלטנו שבכל מקרה נפסיק לעסוק בגיוס לאחר שלושה חודשים ונחזור לעבוד על ואטסי במשרה מלאה, גם אם ניאלץ בסופו של דבר לשכור שני אנשים במקום שישה. הנה מה שלמדנו לאחר שלושה חודשים של גיוס בסבב מימון:
- גיוס בסבב מימון הופך את פעילות גיוס המשאבים ליעילה יותר
"לפני שהתחלנו לגייס בסבב מימון לא היה לנו כל מושג כמה זמן יידרש לנו להגיע למטרה שהצבנו לעצמנו. נוצר מצב שבו היה כמעט בלתי אפשרי לתת עדיפות לגיוס משאבים על פני כל המטלות האחרות. לא ידענו אם אנחנו רצים ספרינט או מרתון. כתוצאה מכך דילגנו כל הזמן בין גיוס לעבודה ונכשלנו בשניהם.
"לעומת זאת יציאה לסבב גיוס הפכה את פיתוח המשאבים לעדיפות במקום למטרד. קבענו עשרה מפגשים בכל שבוע במשך שלושה חודשים במקום עשרה מפגשים בשבוע אחד ואפס מפגשים בשבוע שאחרי. זה גזל פחות זמן במעבר בין הפעילות השוטפת לפעילות הגיוס וגם פחות זמן בהכנה לכל פגישה. ומפני שמסלול קבלת המשוב היה קצר יותר למדנו מהר והשתפרנו בגיוס משבוע לשבוע. אם שלושה פוטנציאלים בזה אחר זה לא הבינו מה אנחנו מבקשים בעצם, היה לנו ברור שאנחנו צריכים לשנות את הדרך שבה אנחנו מציגים את המידע.
- גיוס בסבב מימון מלכד את כולם מאחורי אותה תוכנית פעולה
"אנשים תורמים מסיבות שונות. לפני שהתחלנו לגייס בסבבים היינו חושבים לפני כל פגישה איך נוכל לשכנע את הפוטנציאל שלנו לתרום ואז היינו מתאימים את התוכניות שלנו לרצונותיו. למשל, אם תורם רצה שנשתף פעולה עם בית חולים מסוים בהודו, שקלנו לעשות זאת בין אם חשבנו שזו הגישה שתעזור ליותר חולים ובין אם לאו. מהר מאוד גם לנו היה קשה להבין מה בעצם אנחנו עושים.
"לעומת זאת, כשהתכוננו לסבב היינו צריכים להסכים על תוכנית אחת שתגייס כסף מכולם. זה אילץ אותנו לשאול את עצמנו לְמה יהיה האימפקט הגדול ביותר. בגלל המחויבות לתוכנית אחת ניגשנו רק לתורמים שהאינטרסים שלהם תואמים את אלה שלנו. היינו יכולים אולי לגייס יותר כסף בטווח הקצר אם היינו מתאימים את התוכניות שלנו לכל תורם בנפרד, אבל יש לנו סיכוי רב יותר להצליח בטווח הארוך עם קבוצה קטנה שבה כולם תמימי דעים.
- גיוס בסבב מימון יוצר בהירות במערכת היחסים בין התורם לארגון
"לפני הגיוס בסבבים, כשתורמים שאלו אותנו כמה כסף אנחנו צריכים, נקבנו בסכום הגדול ביותר שחשבנו שהם יכולים לתרום. וכשהם שאלו מתי אנחנו צריכים את הסכום, היינו עונים משהו בסגנון, 'מתי שנוח לכם!' מפחד שנבריח אותם. כתוצאה מכך חיינו בחוסר ידיעה, מעין מצב ביניים שבו אף אחד לא תורם אבל אף אחד גם לא אומר מפורשות שלא יתרום. לא ידענו אם אנשים זקוקים לזמן רב יותר כדי להחליט אם לתמוך בנו או שהם רק נמנעים מלהשיב את פנינו ריקם. מערכות היחסים שלנו עם פוטנציאלים הפכו מעורפלות ומוזרות יותר ויותר.
"לעומת זאת בגיוס בסבבים ידענו בדיוק כיצד לענות לתורמים ששאלו כמה אנחנו צריכים. לא היו לא ערפול ולא מוזרות. ובגלל לוח הזמנים אנשים היו צריכים להחליט אם הם תורמים או לא. חשוב מכך, מאז הסבב הפכו התורמים שלנו לשותפים ולא למממנים. בפגישות בינינו הם לא מוטרדים מהשאלה אם נבקש מהם עוד כסף אלא מתרכזים בוואטסי וחושבים יחד איתנו על דרכים לעזור ליותר אנשים.
"באופן כללי, אנחנו חושבים שסבבים טובים יותר עבור כולם. בשלושת חודשי הגיוס האלה קיימנו 138 פגישות וגייסנו 1.2 מיליון דולר מ-14 תורמים. בשנתיים שחלפו מאז עברנו את היעדים שהצבנו לעצמנו ומימנו טיפולים ליותר מ-4,000 חולים ב-21 מדינות. עכשיו אנחנו מתכוננים לגייס בסבב נוסף של תרומות כדי להמשיך בתהליך הצמיחה של ואטסי. ובלי כל קשר לתוצאה, אנחנו משוכנעים שהגישה הזו טובה יותר לארגונים, לתורמים וחשוב מכול, לאנשים שאותם אנחנו משרתים."
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.