להאזנה לכתבה:
זו הפעם התשיעית שה-JFN משיק יוזמת מאצ'ינג (מענק השלמה) בקרב ארגונים ישראליים. הפעם מדובר בתרומה של מיליון דולר שהעניקה קרן בן ואסתר רוזנבלום לחיזוק וקידום תשתית לימודי המדעים והמתמטיקה STEM)) בישראל.
איזה סוג ארגון יוכל לקחת חלק ביוזמה? מהם תנאי הסף? תרומתם של אילו תורמים לא תתקבל? שאלנו את אמילי פרידמן-נובק, מנהלת תחום חברים ותוכניות ב-JFN ישראל, וקיבלנו את כל התשובות החשובות:
זו הפעם התשיעית שאתם משיקים יוזמה להשלמת מענק. יש בה משהו שונה הפעם?
השיטה הולכת ומתייעלת. הפוקוס שלנו ב-JFN הוא באופן טבעי התורמים. השאיפה היא להכניס תורמים לתחום ולעודד נתינה. במשוואה הזו אנחנו מכירים מספיק את השטח ויכולים לזהות צרכים ולכן יודעים שתהיה היענות ליוזמה כזו.
ההתייחסות כאן היא ספציפית לפריפריה הגיאו-חברתית שבה זיהינו צורך. הפעם אנחנו מתייחסים לארגונים מבוססים יותר שיש להם תקציב של לפחות חצי מיליון דולר ויכולת ביצוע מוכחת. זו הדרישה של התורמים. היכולת שלנו לבדוק את הארגונים היא מוגבלת, ולכן בשביל לשמור על רף מסוים אנחנו מציבים כמה קריטריונים שיבטיחו שכול פרויקט שיקבל את המענק ישיג את האימפקט הצפוי, כי בכל זאת יש לנו אחריות כלפי התורם.
תנאי חדש שארגון חייב להביא בחשבון הוא מרכיב ההערכה. ארגונים שמקבלים את המענק מתחייבים לשלוש שנים של מדידה והערכה של הפרויקט ושל האימפקט שלו וגם של המהלך עצמו ושל יעילות מענק מאצ'ינג עבור הארגונים – האם התורם נשאר, הופך לשותף וכו'.
עוד כתבות בנושא
- שוברים את החסמים של הפילנתרופיה הישראלית
- המירוץ אחר המאצ'ינג
- אניגמת התורם הישראלי: מנהלת JFN ישראל שופכת אור על הפוטנציאל המקומי
למה מאצ'ינג?
זה משהו שקוסם לשני הצדדים. מהצד של התורם, כל דולר שהוא משקיע הופך מיד לשני דולר והחיבור שלו ל-JFN מחבר אותו מיד לקבוצת עמיתים שמתעניינת באותו תחום. גם מבחינת הארגון זה כדאי. הוא משקיע זמן ומשאבים כדי לגייס תורם אחד, וכאן אנחנו מציעים לו בונוס של הכפלה.
אנחנו נשלים אחד לאחד, דולר לדולר, כל תרומה בטווח שבין 25 אלף דולר למאה אלף דולר. חשוב לי להבהיר שאם ארגון מגייס תורם שמוכן לתרום לו 150 אלף דולר, הוא עדיין יקבל מאיתנו מקסימום של 100 אלף דולר. זה המקסימום.
למה דווקא STEM?
STEM הם ראשי תיבות באנגלית של מדעים, מתמטיקה הנדסה וטכנולוגיה. מבחינתנו החינוך בתחומי ה- STEM יכול להיות חינוך פורמלי או בלתי פורמלי, מגן חובה ועד תיכון. וכאמור מדובר רק בפריפריה הגיאו-חברתית של ישראל, כך שפרויקט מצוינות בצפון תל אביב לא יענה על הקריטריונים.
מדובר בעצם בחינוך למצוינות. למדינת ישראל חסרים מהנדסים ומתכנתים. אין לנו מספיק בוגרי חמש יחידות בהנדסה, בפיזיקה ובכימיה. לכן באמצעות לימודי STEM נוכל נספק למדינה את הצורך הזה. הכוונה כאן היא לחזק ולקדם את תשתית לימודי המתמטיקה והמדעים בישראל ובכך לענות על צורכי שוק העבודה.
למה רק ארגון עם תקציב של לפחות חצי מיליון דולר? זו ערובה לאיכות הפרויקט?
זה קריטריון בסיס כדי שנגיע לארגונים יציבים גם מבחינת ההיסטוריה של הפעילות וגם מבחינה תקציבית. מפני שמבחינתנו זו תרומה חד פעמית, חשוב לנו מאוד שהכסף יושקע בפרויקטים שהם אפשריים, בני ביצוע, ושיש להם סיכוי גדול לייצר אימפקט. נכון שזה מוציא מן הכלל חלק מהארגונים אבל יש לזה פתרון: ארגון יכול תמיד לשתף פעולה עם ארגון גדול יותר.
התורם יכול להיות כל מקור מימון? תורם ותיק, עסק או מדינה?
התורם שמגייס הארגון חייב להיות תורם פרטי ולא תאגיד. אבל הוא יכול להיות למשל חברה פרטית שהבעלים שלה מחליט לתרום. והוא חייב להיות תורם חדש או תורם קיים שמכפיל את התרומה הקודמת שלו.
ומה אם מדובר בתורם שנתן בעבר והארגון רוצה להשתמש בהזדמנות הזו להחיות את מערכת היחסים איתו?
אפשר לחזור לתורם שזנח את הארגון, אבל בתנאי שהתרומה האחרונה שלו ניתנה לארגון לפני לפחות חמש שנים.
ומה עם מעגלי נתינה?
כן, גם זו אפשרות, אבל שוב, רק בתנאי שכל אחד מהתורמים במעגל הנתינה הזה מסוגל לתת לפחות 25 אלף דולר, וזאת מפני שאנחנו רוצים לעודד פילנתרופיה משמעותית בארץ, והסכום הזה הוא המינימום לכך.
צריך 46א'?
לא. אנחנו דורשים ניהול תקין אבל לא את סעיף 46א'.
הפרויקט חייב להיות קיים או שהוא יכול להיות לקראת השקה?
אנחנו מחפשים פרויקט קיים בתוך ארגון שכבר מתעסק בתחום הזה, שיש לו ניסיון מוכח והבנה ב-STEM. ארגון שעוסק בחינוך ורוצה להיכנס לתחום כן יכול לגשת בתנאי שהוא עומד בשאר התנאים. הפרויקט עצמו יכול להיות משהו חדש. הוא גם יכול להיות נקודתי, בבית ספר אחד ולא בהכרח בפריסה ארצית.
ארגון יכול להיעזר בכם לשכנע פוטנציאל להפוך לתורם?
אפשר ליצור איתי קשר ולהתייעץ על הכול. כאן בארץ אני הכתובת, ואשמח לשוחח עם פוטנציאל ששוקל תרומה לארגון כחלק מהיוזמה הזו. אני לא אבקש את התרומה בשם הארגון, אבל כל ארגון יכול בהחלט לפנות אלי כדי לשוחח על תורם מתלבט. אנחנו בהחלט חלק מהתהליך.
יכול להיווצר מצב שבו תורם מעניק את התרומה אבל אתם מחליטים לבסוף לא להעניק מאצ'ינג?
כן. אנחנו מאוד מקווים שבמקרה כזה התורם עדיין יתרום לארגון, אבל אנחנו לא יכולים להבטיח שיינתן המאצ'ינג, ולכן אנחנו ממליצים שהתורם יעביר את הכסף רק לאחר קבלת התשובה מאיתנו, וזה יהיה כשלושה חודשים לאחר התאריך האחרון להגשה (31 בדצמבר), דהיינו במרץ 2018.
אתם עומדים על כך שהתורם החדש יהפוך לחבר ב-JFN. זה יכול להרתיע אנשים שמעדיפים לא להצטרף לארגון תורמים.
אנחנו עומדים על כך כי אנחנו רואים חשיבות גדולה בשיפור הפילנתרופיה הישראלית. אנחנו ארגון שמעודד וממקצע פילנתרופיה אסטרטגית בישראל ואנחנו מאמינים שחברוּת ב-JFN היא חלק בלתי נפרד מזה. החברות ב-JFN מאפשרת הזדמנויות לרישות ולרכישת ידע שאינם קיימים במקומות אחרים. אלה דברים קונקרטיים שהם חלק מהייחוד שלנו כארגון. אחת הסיבות לכך שהיוזמה הזו נעשית דרך ה-JFN היא שיש לנו את היכולות האלה.
JFN ישראל הוקמה כדי לעודד פילנתרופיה ישראלית. מדוע לאפשר לתורמים זרים להיכלל ביוזמה הזו?
אנחנו ארגון בינלאומי שעובד עם פילנתרופים בכל העולם, וזו הזדמנות נפלאה לעודד פילנתרופים זרים להשקיע בישראל. זו לא יוזמה של JFN ישראל אלא שלJFN כארגון פילנתרופים בינלאומי. הדרך לקדם פילנתרופיה בישראל היא קודם כול לעודד פילנתרופים חדשים להיכנס לתחום מכל מקום בעולם היהודי. הייעוד שלנו הוא לבנות פילנתרופיה אסטרטגית, לא רק בארץ. אבל במקרה הזה זה דווקא מקל על הארגון.
לבסוף אני רוצה להזמין כל ארגון ששוקל להצטרף ליוזמה הזו להגיע למפגש חשיפה שאנחנו מקיימים לקראת ההשקה:
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.