בשבוע שעבר שלחה לנו עמותה מסמך לליטוש. כל המידע הרלוונטי כבר היה במסמך, אבל זה לא הספיק. העמותה, שהבינה שנתונים הם לא כל הסיפור במסמך קצר וחשוב כל כך, שלחה לנו אותו כדי שנעזור לה להפוך כל משפט גדוש בעובדות לסיפור כובש ומשכנע.
ואיזה ארגון שכותב לקרן או לתורם פרטי לא נאבק בבעיה הזאת?
לכן חשבנו לחלוק איתכם נוסחה קטנה ופשוטה שעוזרת להפוך עובדות יבשות לסיפורים קצרים. כך תיקחו משפט טיפוסי למדי, כזה שכולנו מנסחים לא רק בבקשות ובדוחות אלא גם באתר ובברושורים, ותהפכו אותו למסר מרתק ונמרץ יותר.
הנה אחד המשפטים במסמך (בשינויים קלים, כדי לא לחשוף את זהות הארגון):
בזכותכם יוכלו הנערים, המשפחות שלהם וצוות בית הספר לנצל את כוחו הטיפולי של הים ולממש את הפוטנציאל הטמון בנערים שלנו.
לכאורה יש כאן משפט עובדתי לא מסובך להבנה. הוא כולל תיאור הגיוני של פרויקט המשתמש בים ככלי טיפולי, אלא שהוא לא מרגש. הוא יבש ועובדתי כל כך עד שהקורא כמעט יכול לשאול את עצמו "אז מה?"
למה הוא לא מרגש? כי אין בו סיפור, כי הוא לא כתוב בשפה פעילה וכי הוא לא משדר נמרצוּת.
עוד כתבות בנושא
- 8 עצות מעשיות למגייסים ומנכ"לים שמתייסרים בכתיבה מגייסת
- מה יגרום לקרן לתמוך בכם? תובנות וטיפים ממי שהחליט שנים איך לחלק את הכסף
- מילים שמצליחות לגייס: מה כותבים לתורם כדי להחיש את התרומה הבאה
אז איך לוקחים את המשפט הזה והופכים אותו למרגש ומשכנע יותר? חשבו על הדרך שבה חיברתם את הצהרת הייעוד או את נאום המעליות שלכם ושאלו את עצמכם שלוש שאלות בסדר הזה:
- מהי הבעיה שאתם מנסים לתת לה מענה?
- איזה שינוי אתם מבקשים לחולל בחברה הישראלית?
- מהו חלקו של מקבל הבקשה בשינוי הזה?
כלומר: הגדרת הבעיה, הגדרת השינוי והגדרת האחראי לשינוי.
בשלב הראשון אפשר לנסח את התשובות שלנו כך:
נערים ללא עורף משפחתי נפלטים מהבית ומכל המסגרות הלימודיות. בעזרתכם הם יוכלו ללמוד לגלוש, לצלול ולשוט ובתוך כך לגלות את הכוחות הטמונים בהם ואת הרצון להציל את עצמם ואת עתידם.
ניסוח אפקטיבי ונמרץ קצת יותר, לא? יוצר מעט דרמה, מגדיר את הקושי, מדגיש את הבהילות, משרטט את הפתרון ומבהיר מי יהיה אחראי ליישומו. לקורא, שהוא המממן הפוטנציאלי, קל יותר להבין את החיבור בינו לבין פתרון הבעיה.
אבל הניסוח עדיין לא מושלם. הוא עדיין מעט כוללני מדי. חסר המימד האנושי והרגשי שיאפשר למממן הפוטנציאלי לראות לנגד עיניו את הנערים האלה ואת השינוי שהוא יכול לחולל בחייהם. עכשיו צריך לעשות זום אין ולמקד קצת את הסיפור שלנו:
250 נערים בני 16-14 מסתובבים עכשיו ברחובות נתניה, חסרי בית ועתיד. הים, הגלישה, הצלילה והשיט ייטעו בהם תחושת ערך עצמי ויעניקו להם כוח להציל את עצמם, אבל רק עם הצטרפותכם כשותפים מלאים.
עכשיו הניסוח אפקטיבי יותר, לא? המממן פוטנציאלי יכול לראות לנגד עיניו את הבעיה ואת החלק הברור שלו בפתרונה. השפה הדינמית והסיפורית מבהירה לו שהמשימה אפשרית והופכת את חלקו בעתיד הנערים לקריטי יותר.
הבאנו כאן דוגמה של ליטוש משפט אחד מתוך מסמך שלם, כזה שוודאי מוכר לכולכם. השינוי דרמטי מדי לטעמכם? חשבו שוב אם אתם, כמממנים פוטנציאלים, הייתם מגיבים באותה מידה לגרסה הראשונה והשלישית. ובפעם הבאה שאתם כותבים משפט מדויק עובדתית אבל בניסוח מעט יבשושי, נסו את התרגיל הקטן והאפקטיבי הזה.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.