כל כך הרבה ארגונים שוקלים היום לנצל את הפופולריות של גיוס מהמונים (שעליה אפשר ללמוד בהוציאו את הגיוס לרחובות: מי יתרום לכם אם תחליטו לצאת למסע גיוס מהמונים) ולכן רצינו לספר לכם על גיוס כזה שהסתיים השבוע בהצלחה מסחררת ועורר התעניינות רבה במיוחד.
תחת הכותרת "כבישים סולאריים" (Solar Roadways) יצא המבצע לדרך לפני חודשיים בפלטפורמת הגיוס מהמונים אינדיגוגו. המטרה: לגייס מיליון דולר בתוך חודשיים לסיום הפיתוח ולהקמת פס הייצור של פאנלים סולאריים מזכוכית מחוסמת שבתוכם יושתלו מיקרו-מעבדים, רכיבים סולאריים ונורות לד. הפאנלים מיועדים לכסות את כל כבישי ארצות הברית, והם ייצרו חשמל ויחליפו את הצורך בזיפות הכבישים, בתיקונם, בסימונם ואפילו בחלק מהתִמרור. המבצע הסתיים ב-20 ביוני לאחר שגויסו 2,200,886 דולר מ- 48,476תורמים, יותר מפי שניים מהסכום שהוצב כיעד.
ראו את הסרטון שהופק לקראת המבצע ומציג את הפרויקט:
יש הרבה מה ללמוד ממי שהכין והשיק את המבצע הזה. הסרטון קצבי, רווי צילומים והדמיות מחשב משכנעות. הקריין הנלהב נשמע נפעם בעצמו מהאפשרות שנוכל כולנו להיות שותפים למימוש חזון כזה אבל גם לא שוכח לשזור מעט הומור לנוכח הרעיון הבדיוני כמעט שמוצע כאן. גם אם מדובר במוצר טכנולוגי מאוד, כל אחד שצופה בסרטון יכול להבין מה מוצע ולהסכים שמדובר במוצר מהפכני.
את ההומור והטון המתלהב מאזנת ההיכרות שעושים לנו עם שני היזמים שעומדים מאחורי הפיתוח: אנשים צנועים ואכפתיים שעבורם איכות הסביבה היא לא רק דרך חיים אלא מרכז החיים. כתורמים פוטנציאליים מבקשים מאיתנו לתמוך לא ביזמים רודפי בצע אלא באנשים שמקדישים את חייהם לייעוד חשוב ועומדים על סף פריצת דרך מונומנטלית.
הטקסטים המלווים את המבצע בדף הפרויקט באינדיגוגו מלהיבים גם הם ויוצרים הרבה עניין וריגוש. מיד בהתחלה מבהירים לצופה שהוא בחברה טובה: היזמים הוזמנו לאירוע יזמוּת בבית הלבן בנוכחות אובמה.
יש מידע רב על הפרויקט והסברים מפורטים אבל הטקסטים קצרים, הפונטים גדולים ומדי פעם מופיעות רק כותרות וכותרות משנה. יש גם הרבה הדמיות מחשב שמציתות את הדמיון, כמו אלה למשל:
ואין דרך טובה יותר להפיץ רעיון לקהל גדול ככל האפשר ממכירת מוצרים נלווים (מרצ'נדייזינג):
האנשים שמאחורי "כבישים סולאריים" הם אנשי מקצוע. במשך שני חודשי המבצע העלו לאתר 126 עדכונים (יותר משני עדכונים ביום) והניעו 3,371 איש להוסיף הערות משלהם. האקשן לא פסק לרגע.
אין לי ספק שהם הודו לכל תורם על תרומתו ואולי גם יצרו קשר עם כל אחד שהרגישו שיכול להיות תורם פוטנציאלי כדי לבדוק למה הוא עוד זקוק כדי להחליט לתרום. ברור גם שמדובר בצוות שלם ולא במגייס בודד. כל המבצע תוכנן היטב מראש וכל אחד מאנשי הצוות קידם את המבצע לכל אורכו.
מעבר למקצוענות, מהם בדיוק המרכיבים שיצרו את ההצלחה הגיוסית המדהימה הזו?
- החזון המוצג לפנינו באור ורוד נראה אפשרי ומשכנע. איכות הסביבה היא נושא חם שמעסיק רבים מאיתנו, והנה מוצע לנו כאן פתרון שפיתוחו כמעט הושלם. מי לא היה רוצה להצטרף רק לקילומטר האחרון במרתון כזה ולהרגיש כאחד המנצחים?
- הגיבורים שלנו הם אנשים כמונו שקל לנו להזדהות איתם ולהאמין להם. אם הם פתרו את הבעיה אז מדובר כנראה ברעיון לא מסובך במיוחד ולכן גם אפשרי
- כולם יוכלו ליהנות מהפתרון. הוא מיועד לכל אמריקאי ואמריקאי ולא רק למתי מעט, והבחירה בו גורמת לצופה להרגיש שהוא עושה משהו למען הכלל ולא רק למענו
- הטקסטים, הסרטונים והמוצרים הנלווים עשויים היטב, משעשעים וגורמים לאנשים לרצות לשתף אחרים ברעיון
כאמור, אנשי "כבישים סולאריים" הכפילו את סכום המטרה, אבל הסנסציה הזאת מושכת כמובן גם תשומת לב, ובזמן שכמעט חמישים אלף איש הוציאו את כרטיסי האשראי שלהם מהארנקים התחילו מומחים שונים בתחום איכות הסביבה לבדוק את הפתרון המוצע ופשוט נבהלו.
אולי יעניין אתכם גם:
- חקר מקרה של מסע פרסום חדש ללא כוונות רווח אבל עם כוונות גיוס ברורות
- מקרה אמיתי: 100,000 דולר בארבע שבועות בפייסבוק
- איפה כל התורמים?! טכניקה לאיתור תורמים חדשים
מרחבי האינטרנט העוסקים באיכות הסביבה רועשים וגועשים. מומחים מוערכים ומוכרים מנתחים את המוצר מכל אספקט אפשרי ולועגים לחזון שנראה להם בלתי הגיוני בעליל. חלקם קובעים שמדובר באחיזת עיניים ומביעים את דעתם במאמרים מנומקים ומפורטים כמו זה של שֵי גנטר שפורסם ב-Mother Nature Network ומסביר למה הפתרון המוצע מגוחך, לגמרי לא כלכלי והזוי בעליל. הסיבות העיקריות הן אלה:
- עלות הפקת הפאנלים וריצוף כל כבישי ארצות הברית גבוהה מדי
- האנרגיה שתופק לא תהיה גבוהה מספיק בהשוואה לפאנלים הסולאריים הקונבנציונליים שכבר קיימים
- יש מספיק מקום בצידי הכביש להנחת הפאנלים הקונבציונליים המוכרים ולכן אין כל צורך לרצף את הכבישים עצמם בפאנלים מזכוכית
- עלויות התחזוקה של ריצוף הזכוכית הן עצומות, ודאי בהשוואה לפאנלים הקיימים או לזיפות המוכר
ומישהו טרח והכין סרטון בן 28 דקות (פי ארבעה מאורכו של הסרטון המציג את הפרויקט) שהופק על ידי patreon ומסביר לפרטי פרטים מדוע כל מי שתרם למטרה הזו פשוט השליך את כספו לפח. הסרטון נקרא "כבישים סולאריים, האם הם אמיתיים?" הנה הוא:
מבצע הגיוס רק הסתיים לפני שבוע ואין לדעת מה יעלה בגורל הפרויקט אבל המקרה הזה הוא שיעור חשוב מאוד לאנשי המגזר השלישי, במיוחד לאלה ששוקלים להתנסות בפלטפורמה המדוברת כל כך של גיוס מהמונים: לא כל פרסום הוא פרסום טוב ואי אפשר לרמות את כולם לאורך זמן. אמת בפרסום היא דבר חשוב לגבי כל מוצר אבל חיונית ממש כשמדובר בשיווק של חזון חברתי. הנזק התדמיתי והכלכלי לפתרונות חברתיים עלול להיות עצום. הוא גם יכול להשפיע על האמון שנותנים התורמים הקיימים שלנו וגם הפוטנציאליים בכל שיטת הגיוס מהמונים.
כשמוכרים משהו בזמן קצר לקהל גדול ולא מוכר, הפיתוי להפליג בשבחיו של הפרויקט מעל לכל במה אפשרית הוא גדול. מותר להתלהב וצריך לשדר אמון מלא בפרויקט. המקרה הזה גם מעביר ומבהיר שיעור חשוב בשיווק: אם חוזרים על מסרים מספיק פעמים זה עובד. עם זאת אל תשכחו את היום שאחרי ואת מבצעי הגיוס העתידיים שלכם ובכלל את שמכם הטוב ואת האמינות הארגונית שלכם. הביאו גם אותם בחשבון כשאתם מתכננים את מבצע הבא.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.