להאזנה לכתבה:
יש כנראה משהו מעט מבהיל במושג "קמפיין גיוס",אחרת איך אפשר להסביר את העובדה שרק קמפיינים מועטים מושקים כאן מדי שנה על ידי ארגוני החברה האזרחית? הנתון הזה מפתיע, כי לקמפיין גיוס יש כמה יתרונות מובהקים:
- הוא תורם להעלאת המודעות של קהל היעד לארגון
- הוא מגייס מימון מבסיס התמיכה הקיים וגם מתורמים חדשים ששמעו על הארגון בזכות הקמפיין
- הוא ממשיך להיות אפקטיבי, הן מבחינת התדמית והן מבחינת המשך גיוס הכספים, גם לאחר שהסתיים
אז למה אין כאן יותר קמפיינים לגיוס תרומות?
ההשערה שלנו היא שקמפיין גיוס נתפס ככלי עתיר תקציבים וכוח אדם המצריך שכירת חברת פרסום, הקמת מערכת דוברות וקניית זמן שידור ושטחי פרסום.
אבל לא כך הדבר. בעידן הדיגיטלי יכולה עמותה קטנה שתקציביה וכוח האדם שלהמוגבלים להשיק קמפיין מוצלח שיהדהד גם הרבה אחרי שיסתיים.
מה בכל זאת נדרש מעמותה קטנה שכזאת? תוכנית פעולה, מחויבות לביצוע התוכנית ורעיון טוב.
אף אחד מהשלושה לא עולה כסף אבל כולם יחד יאפשרו לכם לגייס הרבה כסף ואולי ואפילו לזכות בפרס קמפיין הגיוס היצירתי של השנה, כפי שקרה לעמותה אחת, שהצליחה למלאאת קופתה בזכות רעיון חכם אחד:
דורהאם היא עיר לא גדולה במזרח אנגליה, 400 ק"ממצפון ללונדון. במרכז העיר ההיסטורית עומדת קתדרלה מהמאה העשירית ובתוכה חפצים ותשמישי קדושה שנאספו במשך מאות שנים. כל אלה זקוקים לשימור ולמרחב תצוגה מתאים שיאפשר לקהל המבקרים לחזות בהם בתנאים אופטימליים.
תקציב הפרויקט עמד על 10.9 מיליון פאונד,ורק את חלקו הצליח צוות הגיוס של הקתדרלה לגייס. האתגר שלו היה לחפש דרך לעורר עניין והתלהבות במטרה שלא ניצבת בראש סדר היום הציבורי בבריטניה ולסחוף אחריו די אנשים שיתרמו את המימון החסר.
עוד כתבות בנושא
- בעקבות דלי הקרח: עמותה קטנה ואתגר גדול באמת
- כך מינפה הליגה נגד השמצה את דרמת שרלוטסוויל
- רעיון לגיוס בקהילה: טורניר בחנות צעצועים
ב-2013 השיקה קתדרלת דורהאם קמפיין לבניית מודל של המבנה מלבנים של לגו. כל מי שיתרום פאונד אחד (כ-5 ש"ח) יוכל להוסיף לבנת לגו אחת למודל.
את האבן הראשונה "קנה" והניח ההיסטוריון ג'ונתן פויל, אישיות טלוויזיונית מוכרת בבריטניה,ובכך נתן תוקף היסטורי ונופך סלבריטאי וסיפק חשיפה ראשונית למבצע.
צוות פיתוח המשאבים החל לפעול ברשתות החברתיות. הקמפיין הפך ויראלי,והשמועה פרשה כנפיים. אנשים מ-182 מדינות ברחבי העולם, רובם כאלה שמעולם לא היו בדוראהם או שמעו על הקתדרלה, ביקשו להשתתף בבניית המודל שהלך ונבנה לנגד עיניהם בדף הפייסבוק הייעודי שניהל צוות הגיוס. הקמפיין העניק לכל תורם תחושה שיש בכוחו להשפיע על שימור היסטורי שמתרחש בצד השני של העולם באמצעות חוויה מרגשת, משעשעת וצבעונית– והכל תמורת חמישה שקלים בלבד:
https://www.facebook.com/pg/durhamcathedral/photos/?tab=album&album_id=10151744577819182
האפשרות לתרום באופן מקוון ובאמצעות מסרונים עודדה אנשים לתרום את הפאונד שלהם ולראות מיד בדף הפייסבוק תמונה של הלבנה שלהם מוספת למודל.
בניית המודל המדויק של הקתדרלה ההיסטורית הצית את דמיונם של בתי ספר, של עסקים ושל התארגנויות חברתיות שונות, וכל אלה קיבלו על עצמם לתרום יחד חלקים שלמים של המבנה.
מי שטרח והגיע לדורהאם כדי לתרום אישית את הפאונד שלו ולהוסיף במו ידיו את הלבנה שלו הונצח בשעת מעשה במצלמות שהותקנו לשם כך בקתדרלה.
ככל שהקמפיין צבר תאוצה וההתלהבות הגלובלית גברה החלה התקשורת לעקוב אחר ההתקדמות, והסיקור הזה חשף את הקמפיין לקהלים חדשים נוספים. לדורהאם החלו להגיע תיירים.
כדי להיענות לדרישה הגוברת הוחלט להשאיר את הקתדרלה פתוחה למבקרים שבעה ימים בשבוע, ולשם כך הוקם צוות של 60 מתנדבים שהודרך איך לקבל את התרומות ולספק את הלבנים.
"כשיצאנו לדרך לא היה לנו שמץ של מושג עד כמה גדולה תהיה ההתעניינות," אומרת גיילקירבי, מנהלת פיתוח המשאבים של קתדרלת דורהאם. "הגיעו תרומות ממבקרים, מאנשים שחגגו ימי הולדת וחתונות, מקבוצות תלמידים שהשתתפו במשימות חינוכיות בבית הספר, ממקומות עבודה שעשו זאת כחלק מפעילות גיבוש. כולם רצו לתת חסות לחלקים של המודל."
נדרשו שלוש שנים, אבל לבסוף נשארה רק לבנה אחת. 400,000 איש צפו בשידור ישיר בפייסבוק בפרל ריצ'רדסון בת השבע מניחה את האבן האחרונה אחרי ששְׁמה עלה בהגרלה (אירוע תקשורתי בפני עצמו).
300,000 לבנים נמכרו בקמפיין הגיוס הזה.
היום עומד המודל בקתדרלה וממשיך למשוך אליו תיירים ותורמים.
המכון הבריטי לפיתוח משאבים העניק למסע הגיוס הזה את פרס קמפיין הגיוס היצירתי ל-2016. בהחלטתם אמרו השופטים, "הקמפיין הזה גרם לנו לחייך! מדובר בדרך חכמה במיוחד לעניין אנשים ולהפיח חיים בפרויקט. מודל הקתדרלה היה החלק היצירתי של הקמפיין, והשימוש במודל הוא אטרקציה מתמשכת. הצוות הזה יצר פורמט שונה מאוד של גיוס עבור קתדרלה ולאחר מכן הוכיח רצון אמיתי לחלוק את התובנות שלו עם ארגונים אחרים."
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.