גם ארגון שזוכה למימון נדיב ומציג ייעוד סקסי צריך לחשוב כל הזמן איך להעלות עוד ועוד את המודעות לפעילותו. על אחת כמה וכמה כזה שמתקשה לשרוד ועמל לקדם אג'נדה מסובכת ולא פופולרית.
אפשר לשכור חברת פרסום או איש יחסי ציבור שיחשפו את הפעילות לקהלים רחבים, אולם לא לכל אחד יש תקציב המאפשר לו להיעזר באנשי מקצוע. רוצים להעלות מודעות לארגון שלכם גם אם אין לכם תקציב לכך? מה דעתכם על בלוג?
בלוג הוא אחת הדרכים הקלות והפשוטות ביותר לספק מידע מעודכן ושוטף, לבנות קהילה אוהדת וללמד את הציבור על האימפקט ועל הצורך בתמיכה. הוא גם מאפשר לעמותה למצב את עצמה כסמכות בנושא שאותו היא מבקשת לקדם. וכבר אמרנו שהוא חינמי? כל עמותה יכולה להשיק בלוג. לא צריך אפילו אתר.
נתחיל בכמה מילים על הצד הטכני:
כדי לפתוח בלוג אין צורך במעצב גרפי. יש בשוק מבחר תבניות שאפשר להוריד בחינם, אם כי רוב הארגונים פונים לזו של מערכת ניהול התוכן הידועה והוותיקה וורדפרס, המציעה ערכות עיצוב שונות ותומכת גם בעברית. לא בטוחים איזו תבנית מתאימה לכם? התייעצו עם ארגונים אחרים בעלי בלוג מוצלח שיכול לענות גם על הצרכים שלכם.
כאמור לא חייבים אתר כדי להשיק בלוג, אבל אם יש לכם כזה, חשוב לבחור תבנית בלוג שמשתלבת בו בקלות, אחרת תצטרכו לשלוח את הקוראים שלכם לכתובות אינטרנט שונות. רוצים לגרום לקהל שלכם להגיע לאתר ולהישאר בו כמה שיותר? המעבר לבלוג ובחזרה צריך להיות חלק ופשוט.
שוטטו באינטרנט וקראו כמה שיותר בלוגים של ארגונים בארץ ובחו"ל, כאלה שמקדמים עולם תוכן דומה וגם כאלה שלא. הרבה ארגונים מנהלים בלוג. למדו מאלה שכבר מיטיבים לנצל את הכלי הזה.
הפורמט עצמו פשוט וקבוע למדי:
- עמודה מרכזית שבה מתפרסמת בכל פעם רשומה חדשה
- הרשומה מורכבת מטקסט קצר שמתלווים אליו בדרך כלל תמונות, סרטונים או הקלטות קצרות שנועדו לחזק את המסר ולתמוך בטקסט או מופיעים כרשומה בפני עצמה בליווי כיתוב קצר
- סדר הרשומות הוא מהסוף להתחלה. הרשומה האחרונה תמיד למעלה, וכך הקורא יכול להגיע ישירות לתוכן החדש ביותר
- קישורים בתוך הרשומות מפנים את הקורא למידע נוסף ומשמשים להרחבת הידע שלו בנושא האמור ולהעמקת הבנתו הכללית בייעוד שלכם ובכם
- עמודות צדדיות (sidebars) מאפשרות לכם להמליץ על בלוגים או אתרים אחרים או על רשומות קודמות, להוסיף הערות או הארות על הרשומה הנוכחית או לספק מידע קצרצר על נושא אחר שחשוב לכם כרגע להבליט
ראו כמה דוגמאות:
באיזה תוכן ממלאים בלוג?
את כל התוכן המועלה לבלוג אתם מייצרים ומעלים בעצמכם. עזרה מקצועית חיצונית לא נחוצה. כל הקסם טמון באותנטיות ובקשר הבלתי אמצעי שאתם יוצרים ביומן הרשת עם קהל היעד.
אין לכם תקציב להפיק סרטון? העלו סרטון שצילמתם בסמארטפון. אין לכם תקציב לשלוח איש צוות לסקר פעילות בשטח? בקשו ממתנדב או ממישהו שכבר נמצא שם בכל מקרה (איש צוות או מקבל שירות) לתעד את הפעילות ולשלוח לכם במייל.
בלוג הוא לא דף פייסבוק. לפייסבוק מעלים בדרך כלל הגיגים קצרים וספונטניים, ואילו כאן מדובר בנרטיב, סיפור קצר (בצורת טקסט או תמונה או סרטון או קטע אודיו) שתפקידו לפתוח צוהר רחב יותר ומעמיק בהרבה לעולם שלכם.
מטרתכם היא להסביר לקהילה הנבנית מה הופך אתכם למומחים בעלי פרספקטיבה חדשה ומעניינת בתחום מסוים, ולשכנע אותה שכך הדבר. התמקדו בנושאים שארגונים אחרים בתחום העשייה שלכם לא כותבים עליהם.
עוד כתבות בנושא
- גם בתקופת מיתון: על עמותה קטנה שהצליחה לשלש תרומות בעזרת אסטרטגיה אמיצה
- חושבים לגייס ידוען שיתרים מעריצים במרחבים האינטרנטיים?
- לשנות את העולם בפרזנטציה משכנעת אחת
העלו לבלוג דיווחים מהשטח, אפילו בזמן אמת, ושתפו את קהל הקוראים לא רק בסיפורי הצלחה אלא גם בקשיים. שתפו אותם בחוויות היומיומיות שלכם כמקדמי הייעוד ונסו לתאר להם איך נראית העשייה מבפנים.
ספרו סיפורים אישיים על מקבלי השירות או בקשו מהם לכתוב בקצרה בגוף ראשון. תנו להם להביע את עצמם ולדבר ישירות אל הקורא. עשו כך גם עם מתנדבים ועם כל מי שיכול לדעתכם להוסיף זווית צבעונית ומיוחדת לנרטיב הארגוני.
מחפשים רעיונות לבלוג? שבו ובנו רשימת שאלות נפוצות, והקדישו מדי פעם רשומה לכל אחת מהן. רוצים להוכיח שהייעוד שלכם חשוב? הזמינו מומחים מאותו עולם תוכן לכתוב פוסט אורח כדי להרחיב את היריעה ולמקם את העשייה בקונטקסט הכללי. בקשו מתורם לכתוב כמה פסקאות על חוויית הביקור שלו בארגון. כל אלה מושכים קהל באופן טבעי, ואת כל התכנים האלה אתם יכולים ליצור בעצמכם ללא כל עלות.
אם בלוג הוא יומן שמתעד את חיי הארגון, תנו לקוראים שלכם את התחושה שהם מציצים לחייכם הפרטיים ומצטרפים לעשייה באופן וירטואלי. אם משהו מרגש אתכם ומעורר בכם השראה, יש סיכוי גדול שהוא ירגש גם את הקוראים שלכם.
איך מנהלים בלוג?
- החליטו באיזו תכיפות תעלו חומרים חדשים (מפעם בשבוע עד כמה פעמים ביום). היו עקביים והקפידו על לוח הזמנים שקבעתם. זכרו שאיכות תמיד חשובה יותר מכמות, ובאינטרנט יש כמות כזו של חומרים שלא תוכלו אף פעם להתחרות בה
- פתחו תיקייה מיוחדת לרעיונות והתחילו לאסוף אותם
- הקפידו שכל פוסט יהיה כתוב וערוך היטב (זה לא פייסבוק)
- הודיעו לכל האנשים ברשימת התפוצה שאתם משיקים בלוג. עודדו אותם לקרוא ולהגיב, והציעו להם להעביר את המיילים עם הקישור לפוסט לאנשים נוספים. כל אדם נוסף שיבקש להירשם לבלוג כדי לקבל עדכונים על רשומות חדשות יגדיל את רשימת התפוצה הכללית שלכם
- הוסיפו את כתובת הבלוג לחתימה האלקטרונית במייל, לכרטיס הביקור ולכל חומר מודפס או מקוון
- קדמו את הבלוג ברשתות החברתיות שבהן אתם פעילים והקפידו להעלות אליהן קישור לכל רשומה חדשה
- צרו קשר עם ארגונים אחרים בעלי בלוגים ובקשו מהם לקדם את הבלוג שלכם בתמורה לקידום הבלוג שלהם. אל דאגה, לא מדובר בתחרות אלא בשיווק. אם החומר שלכם מסקרן ומרתק, יגיע אליכם קהל חדש ויצטרף לקהילה התומכת בכם
- שתפו חומרים עם אתרים ובלוגים אחרים. ככל שיופיעו יותר חומרים שלכם בבלוגים נוספים כך תגדל הנוכחות שלכם באינטרנט ואיתה הסיכויים שאנשים ייחשפו לצורך, למענה ולעשייה. אם החומר מעניין, הם גם יחזרו אליכם שוב ושוב
- בכל פוסט עודדו אנשים להוסיף הערה וליצור איתכם קשר כדי לקבל מידע נוסף. עודדו אותם להגיע לאירועים, להירשם לקבלת הניוזלטר, להתנדב וגם לתרום. ככל שייטיבו להכיר אתכם כך יסתקרנו יותר וייענו יותר ויותר לבקשות שלכם
- אל תשכחו שבבלוג אפשר להוסיף בקשה לתרומה
אבל מול כל היתרונות האלה יש גם חיסרון אחד מרכזי. כדי לנהל בלוג אין צורך בתקציב, אבל נדרשת השקעת זמן. אין כל טעם להשיק מוצר שיווקי אם לא תצליחו לעמוד בלוח הזמנים הדרוש לתחזוקו. שאלו את עצמכם אם אתם יכולים ורוצים להקדיש לעניין כמה שעות בשבוע. באותה מידה שבלוג מעניין יכול למשוך אליו קהלים, בלוג שאין בו פעילות מאותת על ארגון כושל.
לעומת זאת, אם יש לכם נכונות ומוטיבציה להשקיע בבלוג פעיל ומרתק,יש בידיכם כלי אפקטיבי להעלאת מודעות, כזה שתלוי כולו במחויבות שלכם ולא בתקציב.
ולבסוף הנה כמה דוגמאות לבלוגים מוצלחים:
http://blog.nature.org/?intc=nature.tnav
http://www.feedingamerica.org/hunger-in-america/news-and-updates/our-perspective/
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.