חוק המס החדש מעניק הטבות צנועות למעמד הביניים, וגם הן זמניות בלבד. המרוויחים העיקריים הם תאגידים ואנשים עשירים שיזכו להטבות עצומות. באופן תיאורטי מצב שבו לעשירים יש יותר כסף בכיס אמור להיטיב עם הארגונים החברתיים ולהכניס יותר כספים פילנתרופיים למעגל התרומות האלכ"ריות בארצות הברית וכמובן גם לארגונים בארץ שמקבלים תרומות מאמריקאים.
רפורמת המס ההיסטורית של הנשיא טראמפ, שהיא הרפורמה הגדולה ביותר מאז 1986, אושרה לפני שבועיים על ידי בית הנבחרים והסנאט והפכה לחוק.
אלא שמתברר שלא כך הדבר. ארגוני הגג האמריקאיים כבר עשו חישוב מדאיג של סדרי גודל ההכנסות שהם עומדים להפסיד, והם בפירוש מתכוננים למציאות חדשה שלא תיטיב עמם.
אם גם לכם יש תורמים אמריקאים – פרטיים, קרנות, פדרציות או מקוונים – כדאי לכם להבין את המציאות האמריקאית החדשה, כי היא עומדת להשפיע גם על ההכנסות שלכם.
להאזנה לכתבה:
אז למה בעצם המגזר החברתי האמריקאי מודאג כל כך? הדעה הרווחת היא שמתן תרומות יהפוך לנחלתם של העשירים בלבד ויפגע בתרומות ממעמד הביניים שממנו הוא (וגם אנחנו בארץ) מגייס מיליארדי דולרים מדי שנה.
על פי הבנתו, הרפורמה תפחית משמעותית את מספר משלמי המיסים שעומדים בקריטריונים לקבלת זיכוי ממס עבור תרומה, זיכוי שהוא תמריץ חשוב במתן תרומות. מחקר אחד אף חוזה כי מחזור התרומות ירד בכ-13 מיליארד דולר כבר בשנה הבאה.
עוד כתבות בנושא
- לקראת הדוח השנתי: איך להציג שנה מרתקת
- פיה טובה כתחליף למימון המדינה: יש דבר כזה
- גרסאות חדשות למאצ'ינג: יותר תורמים, יותר תרומות
טים דלייני, נשיא ויו"ר המועצה הלאומית האמריקאית לעמותות, פרסם את ההצהרה שלהלן, המביעה אכזבה מרה מהשלכות הרפורמה על ארגוני החברה האזרחית:
"לבית הנבחרים ולסנאט הייתה הזדמנות לחוקק חוק מיסוי שייטיב עם כל האמריקאים, אך כל החלטה משמעותית שקיבלו ברפורמה תזיק הרבה יותר מאשר תועיל… הדבר הטוב היחיד שיכולות עמותות לומר על החוק הנוכחי הוא שגרסת בית הנבחרים הייתה גרועה אפילו יותר".
מאז שנוצר החוק לזיכוי במס בשנת 1917 עודד קוד המיסוי האמריקאי תרומות לאלכ"רים, אך על פי החוק הנוכחי, מהיום זיכוי ממס בשל תרומה רלוונטי רק לכ-35 אחוזים מהאנשים שהגישו בקשה לזיכוי כזה, והמספר הזה עלול לרדת ל-5 אחוזים בלבד. ההערכה היא ש-95-90 אחוז לא יגישו בקשה לזיכוי, וכך יוגבל הזיכוי ממס רק ל-10-5 אחוזים מכלל הנישומים.
המרכז למדיניות המיסוי האמריקאי מעריך שהשינוי הזה יפחית את התרומות שיינתנו בארצות הברית בכ-20 מיליארד דולר בשנה. על פי אחד החישובים הנתון הזה שווה ערך לאובדן כלל התרומות מוורמונט, צפון דקוטה, אלסקה, דרום דקוטה, מיין, ויומינג, רוד איילנד, דלאוור, מונטנה, מערב וירג'יניה, ניו המפשיר, הוואי, ניו מקסיקו, איידהו, נברסקה, נבאדה, ארקנסו, מיסיסיפי וקנזס ביחד.
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון מעריך שהרפורמה תגרום ישירות לאובדן של לפחות 220,000 מקומות עבודה במגזר החברתי ברחבי ארצות הברית.
אוקיי, אז נאבד 20 מיליארד דולר תרומות בשנה אבל עדיין יהיו לעשירים באמת סכומים גדולים יותר לתרום ונוכל לטפח איתם שותפויות ארוכות טווח. אז לא בדיוק, כי פילנתרופים עשירים מאוד נוטים לתמוך יותר במוזיאונים ובאוניברסיטאות שיכולים להציע להם תמורה אטרקטיבית יותר לתרומה, בעוד שתורמים קטנים יותר נוטים לתמוך בארגוני רווחה, בארגונים קהילתיים ובמובילי שינוי חברתי.
דן קרדינאלי, נשיא "Independent Sector", אחד מארגוני הגג של המגזר השלישי בארצות הברית, אומר בריאיון ל"וושינגטון פוסט" כי חוק המיסוי החדש מכוון להפסיק את התמריץ לפיתוח לב הפעילות האזרחית באמריקה וכי זה מטריד אותו מאוד. בצעד חריג הפכה הקבוצה של קרדינאלי את עמוד הבית שלה, שהוא לרוב מקום שמפרסם סיפורים אופטימיים ומדווח על אימפקט, לקריאת מחאה תחת הכותרת: "המאבק עוד לא נגמר".
אמנם מעמד הביניים לא יפסיק לאלתר לתמוך בארגונים המובילים שינוי חברתי, אבל החוק החדש צפוי לשנות את תזמון התרומות שלו ואת גודלן. איש עדיין לא יודע מה בדיוק עומד להתרחש, אבל התרחיש מחוף אל חוף אינו אופטימי.
"מעולם לא חווינו שינוי כל כך משמעותי," אומרת אונה אוסילי, חוקרת פילנתרופיה בבית הספר לפילנתרופיה על שם לילי באוניברסיטת אינדיאנה. בארצות הברית אחוז גבוה יותר של אנשים תורם למגזר החברתי מאשר הולך להצביע בבחירות, ובשנה שעברה היוו תרומות מאנשים פרטיים כשלושה רבעים מסך כל התרומות שניתנו בארצות הברית (כולל תרומות לארגונים בישראל).
חוק המיסוי הרפובליקני מגיע בעיתוי שבו ארגונים אמריקאיים כבר מודאגים מגורלו של התורם הקטן. "זוהי מגמה המשקפת את חוסר השוויון הכלכלי – המעבר מהרבה תרומות קטנות למספר קטן של תרומות גדולות," אומר בנג'מין סוסקיס, חוקר במרכז לעמותות ולפילנתרופיה של Urban Institute"".
"הממשלה תמיד ראתה ערך בתִגמול טוב הלב של אמריקנים באמצעות תמריצי מס," אומר מנהל פיתוח המשאבים של "צבא הישועה". "עכשיו הם מתחילים לקחת את זה מאיתנו".
"אנחנו לא רואים השנה את העלייה המסורתית בתרומות לקראת דצמבר – שלעומתה מתגמדים כל שאר החודשים – וזה מעיד יותר מכול על השפעתה של רפורמת המס החדשה על תמיכה פילנתרופית," אומר מייק גייגר, נשיא האגודה למגייסי כספים מקצועיים ((The Association of Fundraising Professionals. "זה ייצור אתגרים בניהול החשבונות של כלל העמותות."
אנחנו אמנם מעבר לים, אבל רבים מאיתנו מקבלים תמיכה מאותם גופים. כעת נראה שהם לא רק יוכלו לתת לנו הרבה פחות, אלא שיש סיכוי גדול יותר שיתמכו בראש ובראשונה במגזר החברתי שלהם על חשבון התמיכה בנו, גם אם בלית ברירה.
השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.