צמד המילים יד שנייה אינו מעלה אסוציאציות של מוצר איכותי וממותג, משהו שכל ארגון אלכ"רי מתאמץ לשווק. הוא ודאי לא מתחבר באופן טבעי לרעיון של עיסוק פילנתרופי. אחרי הכול, מה לסחורה משומשת ולשינוי חברתי?
הרעיון לפתוח חנות יד שנייה שהכנסותיה קודש למטרה טובה הוא לא חדש, אלא שלעוסקים בפיתוח משאבים קשה לחשוב על חללים חשוכים עמוסי חפצים דהויים כעל כלי לגיטימי לגיוס כספים, חלק ממקצוע מתוחכם, מורכב ומודרני.
כך חשבה גם מגייסת משופשפת שצעדה יום אחד ברחוב בין פגישה אחת לאחרת ומצאה עצמה מול חלון ראווה. היא נעצרה, הביטה פנימה, נכנסה לחנות ושינתה כליל את דעתה על חנויות יד שנייה ככלי לגיוס שוטף של כסף לא צבוע. החוויה שעברה והתובנה שבאה בעקבותיה הדהימו אותה כל כך עד שהחליטה לשתף בהן את הקולגות. גם אנחנו למדנו משהו חדש:
לוֹרה קרודַייס היא מהמגייסות הבכירות בצוות פיתוח המשאבים של ארגון PDSA (People's Dispensary for Sick Animals ) שמקדם את שיפור איכות חייהן של חיות מחמד מכל הסוגים באמצעות חינוך בעליהן, מניעת מחלות והגשת טיפול וטרינרי ללא תשלום לאנשים חסרי אמצעים. בעבר הייתה אחראית לגיוס התרומות הגדולות לארגון ואילו היום היא מגייסת תרומות וחסויות מעסקים.
ל-PDSA יש רשת חנויות יד שנייה שבה היא מוכרת מוצרים שונים, חדשים ומשומשים. הרעיון של חנות כמקור הכנסה, אם כן, איננו זר לקרודייס, אבל גם היא, כמו מגייסים ומנכ"לי ארגונים רבים, תמיד הרגישה שהקמעונאות הזו היא במקרה הטוב אחות חורגת של הגיוס. החללים המשעממים וחסרי הברק מוכיחים באופן חד-משמעי שבעלי הבית אינם מבינים דבר בקמעונאות. נראה כאילו הם מקבלים את העובדה שעוברי אורח נכנסים לרכוש פריט זה או אחר רק כאקט פילנתרופי או רק מפני שהם לא יכולים להרשות לעצמם לרכוש את המוצר במקום איכותי יותר. איפה המקצוענות? איפה האסטרטגיה?
ואז נעצרה קרודייס ליד חלון הראווה של חנות מרשת FARA, רשת חנויות בבעלות עמותה באותו שם הפועלת בבוקרשט שברומניה ומעניקה מסגרות תומכות לילדים ובני נוער במצוקה.
עוד כתבות בנושא
- עסק חברתי כמקור להכנסות לא צבועות
- הקמת עסק חברתי – לא רק פתרון למצוקה תקציבית
- גם עסק קטן יכול לעזור לארגון שלך
"נכנסתי לחנות," מספרת קרודייס, "ואת מה שלמדתי בפרק זמן של 15 דקות אפשר ליישם בחלקים שונים של העבודה שלנו בגיוס כספים.
"כדי להתמודד עם חלק מהאתגרים שלנו עלינו לשים לב לפרטים הקטנים ולהתעדכן בטרנדים עכשוויים. אני כל הזמן שומעת ממגייסים שהם רוצים לגייס תורמים צעירים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם, אז למה הם לא מנסים לפנות לקהלים האלה?
"FARA עושים בדיוק את זה: הם אטרקטיביים ומקצועניים בעיני הקונים לא פחות מהחנויות הקמעונאיות האחרות. הצוות חי את המותג – הוא סופר-מגניב, וכששואלים אותו עלFARA , הוא יכול להסביר מיד ברגש ובהתלהבות מה עושה העמותה כבר 20 שנה למען ילדים ונוער ברומניה.
"מה שאני אוהבת בחנות הוא שהכול הכי עדכני שיכול להיות. תאורה מדליקה, מודרנית וזולה; חלון ראווה ותצוגה מרשימים וסחורה נהדרת. שאלתי איך זה שאנשים מביאים להם כל כך הרבה דברים מדהימים, והבחור בקופה הסביר לי שכל לקוח שקונה משהו מ-FARA מתבקש לחזור לחנות ולתרום חפץ כלשהו שאפשר למכור למען הילדים שהעמותה מטפלת בהם.
"הם אומרים לאנשים במפורש שהם רוצים פריטים מגניבים, אבל גם מבהירים שכל תרומה תתקבל בשמחה. המסר החשוב הזה מועבר שוב ושוב… זה אולי נשמע טריוויאלי אבל הכול תלוי בטיב הסחורה.
"החלטתי לעשות תחקיר קטן על FARA. כבר מזמן אני מדברת על שימוש בקהלים קיימים, ושמחתי לראות ש- FARAגייסה קהילה של בלוגרים שיבליטו את המותג שלה באינטרנט… לבלוגרים ולוולוגרים יש אימקפט אדיר.
"הדבר הנהדר בבלוגרים הוא שיש להם קהל עוקבים מגובש. בן הזוג שלי בלוגר ועוקבים אחריו אנשים מכל העולם… לבלוגרים יש לרוב קשרים מצוינים עם חברות ותאגידים מפני שהם עובדים עבורם… חלומו של כל מגייס מעסקים, לא?
"אז מה לכל זה ולגיוס כספים?FARA הוכיחה שבחינת הסביבה הצרכנית העכשווית יכולה להשפיע באופן משמעותי על הגיוס שלנו. מרשים מאוד לראות ארגון שמשתמש בחנויות יד שנייה כדי לממן את רוב הפעילות שלו.
רוצים להיווכח בעצמכם כמה מיליוני שקלים יכולה לגייס לעצמה מדי שנה עמותה שפותחת רשת חנויות יד שנייה? הנה רשימת עשר הגדולות בבריטניה שהרכיבה קרודייס במיוחד עבורנו:
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.