להאזנה לכתבה:
בפילנתרום אנחנו מקבלות בקשות רבות לליטוש,ורובן מתחלקות בבירור לשתי קטגוריות: כאלה שנכתבות על ידי אנשים שאנגלית אינה שפת אמם ולכן היא לא כלי שכנוע טבעי ונוח עבורם; וכאלה שנכתבות על ידי דוברי אנגלית רק מפני שאנגלית היא שפת אמם.
לרוב הבקשות האלה יש מכנה משותף: נראה שהכותב שלהן מנסה לשכנע קרן לתמוך בארגון שלו בעזרת תיאורים גנריים, הכללות וביטויים צעקניים ושחוקים. בשוק חברתי צפוף ארגון לא יכול לבדל את עצמו אם הבקשות שלו נראות כמו בקשות של כל הארגונים האחרים שפועלים באותו עולם תוכן. מילים כמו "ייחודי"או "חדשני" המלוות בכמה נתונים תומכים הן הטריק הכי עתיק בספר, ואין בכוחן לשכנע קרן לתמוך בכם.
איש מקצוע בקרן פילנתרופית, שקורא עשרות בקשות מדי חודש, לא ישתכנע בקלות שאתם מעניינים ושונים מספיק כדי להצדיק את התמיכה המבוקשת. לפעמים אפילו אנחנו כבר לא יודעות על איזה ארגון של ילדים בסיכון אנחנו קוראות בבקשה שלפנינו.
כתיבת בקשות ודוחות לקרנות היא מלאכת כתיבה יוצרת ולא תרגיל במילוי טפסים. לכן, כדי לעזור לכם לכתוב את הבקשות המרתקות, המעניינות והמרגשות ביותר שלא מותירות תחושה שסימנתם וי ועברתם מיד ל"מילוי" הבקשה הבאה, הנה רשימה של 10 טיפים לשימוש בשפה האנגלית למטרות שכנוע פילנתרופי. הרכיב אותה רב האומן הבריטי בכתיבת בקשות ג'ורג' סמית, ויש בכוחה להגדיל את הסכום שתגייסו:
- השתמשו במילים שמקורן סקסוני ולא לטיני
לכ-95 אחוזים מהמילים בשפה האנגלית יש שורשים סקסוניים או לטיניים. המילים בעלות השורשים הסקסוניים קצרות יותר ולכן אפקטיביות ועוצמתיות יותר. בחנו את האלטרנטיבות המוכרות האלה:
לטיני | סקסוני |
Information | News, facts |
Indicate | Show |
Immediately | Now, right away |
Construct | Build, make |
Discover | Find |
- השתמשו במילים ססגוניות ועשירות ולא במילים בנאליות
נשמע מובן מאליו, נכון? אבל אני מציע שבבקשה הבאה שאתם כותבים תשאלו את עצמכם כמה פעמים הייתם יכולים להחליף מילה שכתבתם במילה אחרת אפקטיבית יותר.
- השתמשו במשפטים קצרים למדי
לא סתם משתמשים בסימן הפיסוק נקודה. הוא מחלק את הטקסט שלכם לנתחים קטנים לעיכול שנקראים משפטים ועוזר לאנשים להבין מה אתם מנסים לומר. המשפט שלכם לא חייב להכיל פועל. הדבר היחיד שחשוב בו הוא המשמעות העולה ממנו. ואין צורך להסביר משהו ב-200 מילה אם 20 מילים עושות את העבודה באותה מידה.
משפט ארוך לא רק דורש מאמץ רב יותר מהכותב אלא גם מעודד שימוש בשפה יהירה. משפטים קצרים מתאימים הרבה יותר לגיוס משאבים, אבל צריך להשתמש בהם במינון הנכון. אם לא, השעמום ישתלט על הטקסט. באמת. אני נשבע. רואים למה הכוונה?
- השתמשו בפסקאות קצרות למדי
אפשר לבנות פסקה עוצמתית במשפט אחד,אבל אל תגזימו.אם כל הפסקאות שלכם יהיו כחושות, האפקט יהיה דל, והטקסט שלכם יהפוך משעמם.
באופן אירוני, פסקאות מעט ארוכות יותר הן מתוחכמות יותר, כי למשפטים קצרים בפסקאות קצרות יש נטייה להישמע כמו סלוגנים.
- הגיעו מיד לעיקר!
אתם ארגון חברתי. אנשים מצפים מכם לבקש כסף אז אל תדחו את הסיבה העיקרית לתקשורת עם הקרן. אל תרגישו שאתם מחויבים לספק 200 מילות הצטדקות לפני שאתם מגיעים לבקשה שלכם, כי אין משהו מעייף יותר מאשר הקדמה לא נחוצה לבקשה צפויה מראש. היה לכם קל יותר לשלם מס הכנסה אם קדמו לדרישה כמה פסקאות על ההיסטוריה של מס ההכנסה בעידן המודרני?
עוד כתבות בנושא
- 7 עקרונות היסוד של כתיבה מגייסת
- 8 עצות מעשיות למנכ"לים ומגייסים שמתייסרים בכתיבה מגייסת
- נוסחה פשוטה לכתיבת משפטים אפקטיביים יותר בבקשות ובדוחות
- השתמשו בפעלים אקטיביים ולא פסיביים
לעמותות יש נטייה להשתמש בשפה פאסיבית במקום אקטיבית. קריאה של בקשה כזאת עלולה לעייף ולבלבל, ונודף ממנה ריח ביורוקרטי. הרי "מכתבך התקבל" תמיד נשמע טוב יותר לפקיד מ"קיבלנו את מכתבך".
עמותות זקוקות לעוצמה של שפה אקטיבית. רוצים דוגמה? השוו בין:
Your tents will be sent to Kurdistan as a matter of urgency.
לבין
We must send those tents to Kurdistan urgently.
- קשרו את הסיפור לקורא הספציפי
"תרמו למישהו שמזלו טוב פחות משלכם", היא אחת המנטרות העתיקות ביותר בעולם גיוס המשאבים כיוון שהיא אפקטיבית. היום כמובן אנחנו נדרשים להיות הרבה יותר עדינים ומתוחכמים ולהימנע מסנטימנטליות כזאת.
הראש של כולנו מלא היום בעובדות מעוכלות למחצה שאנחנו דוחסים לירכתי הזיכרון שלנו. קופירייטינג גיוסי טוב יכול לקדם את אותן עובדות לקדמת הבמה. ובכלל לא מזיק להיות אישי ככל האפשר.
"אחד מתוך שלושה אנשים יחלה בסרטן" או "תשעים אחוזים מהאוכלוסייה יסבלו מדלקת מפרקים" הם משפטים פרובוקטיביים ומטלטלים, אבל "יש לך ולי סיכוי של 1 ל-3 לחלות בסרטן" או "הסיכויים שלכם להימלט מדלקת מפרקים הם רק1 ל-10" הם משפטים מאתגרים הרבה יותר. במקום גוף שלישי יש כאן שימוש בגוף שני, והנתון האובייקטיבי מתמלא בעוצמה סובייקטיבית.
ואגב, אין שום דבר לא מוסרי בהעצמת המסר עד קיצוניות:"עזרו לנו למצוא תרופה לדלקת המפרקים לפני שתחלו במחלה בעצמכם."
- בקשו כסף ולא משאבים
יש נטייה להשתמש במילה "משאבים" גם כשמתכוונים פשוט לכסף. בבקשה לתמיכה כספית צריך לדבר על כסף ולבקש אותו. נכון, למילים כמו "מחויבות" ו"תמיכה" יש בהחלט מקום במחסן המילים של מגייס, אבל כשאתם רוצים לקבל כסף, בקשו כסף.
- השתמשו ב"אנחנו"ו"אתה"
גם בבקשה שהיא טופס אתם מנסים ליצור תקשורת ישירה ביניכם לבין קרן, לכן אפילו בטקסטים פורמליים יותר נסו למצוא דרך ליצור קשר אישי. כינויי הגוף "אנחנו" ו"אתה" ישרתו אתכם נאמנה במשימה הזאת.
- הקפידו להשתמש בשפה דיבורית
למגייסי כספים אין כל תירוץ לא לתקשר בשפה דיבורית. אל תשמשו בטריקים מילוליים.
יש מבחן אמיתי אחד לבדיקת היעילות של הטקסט שכתבתם בבקשה לתמיכה. קראו אותו בקול רם לקולגה או לכל אדם אחר שאת דעתו אתם מעריכים.
בקשה מגייסת צריכה להישמע דיבורית. מטרות חשובות לא זקוקות לשפה מליצית או צעקנית כדי שיוכרו ככאלה. ברגע שתשלימו עם העובדה הזאת,יהיה לכם הרבה יותר קל לכתוב את הבקשות שלכם.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.