ארגונים לשינוי חברתי בבריטניה עברו בשנים האחרונות טלטלה בכל הקשור לאמון הציבור בדרכי הגיוס שלהם. התוצאה: קופות מדולדלות.
כדי לזהות את הגורמים למשבר ולהציע דרכים לפתרונו הוקמה הוועדה לחוויית התורם (The Commission for the Donor Experience) תחת הסלוגן "הצטרפו לתנועה. תורמים ומגייסי משאבים יכולים יחד לשנות את אופי גיוס המשאבים לעד".
שנה שלמה ישבה הוועדה על המדוכה. יותר מאלף מפתחי משאבים עזרו לה לבנות תמונת מצב מדויקת שאפשרה ניתוח אמין של המצב הקיים והסקת מסקנות בנות ביצוע.
בבסיס הפתרון שהציעה הוועדה עומדת פילוסופיה פשוטה:
ארגונים לשינוי חברתי יוכלו לזכות באמון הציבור וליהנות מההכרה וההוקרה החיוניות כל כך לגיוס בר קיימא אם יציבו בראש סדר העדיפויות שלהם את האינטרסים, הנוחות והחוויה החיובית של התומכים שלהם ולא את המטרות הפיננסיות המיידיות של הארגון. ארגון שרוצה לשגשג חייב להפוך לארגון ממוקד תומכים.
הצורך בגיוס מטרות מיידיות וההתמקדות במימון השנה הקרובה מושרשים כל כך בקרב המגייסים בבריטניה (נשמע מוכר?) עד שרבים מתקשים להבין איך ליישם את ההמלצות.
לשם כך כתבה הוועדה כמה מדריכים למגייסים, למנכ"לים וכמובן לחברי הוועד המנהל שיכולים להיטיב עם כל ארגון כמעט בעולם. הנה כמה מהעקרונות היסודיים המבטיחים חוויית תרומה חיובית שיש בכוחה להניב תרומות נוספות:
- אדם שחוויית התרומה שלו חיובית ימשיך לתרום לאורך חייו הרבה יותר מאדם שלא חווה חוויה כזאת
לכן אנחנו מאמינים שהגישה המתמקדת בתורם לא תדלדל את משאבי הארגון אלא דווקא תגדיל את ההכנסה נטו, לפחות בטווח הבינוני-ארוך. אם הנתינה כרוכה בחוויה מהנה ומספקת, אנשים ייתנו יותר. אם לא, הם יפסיקו לתת בתוך זמן קצר.
- עמותה תצמח יותר אם תסגל כנורמה גישה ברת אמון
האמון והביטחון של הציבור הם שתי דרישות מקדימות לגיוס כספים בר-קיימא ומתמשך, ועמותות זוכות לאמון ולביטחון רב בעיקר בזכות העבודה הטובה שהן עושות. אם התורמים יזכו לאוזן קשבת ויוכלו להיות שותפים פעילים במערכות היחסים שלהם עם הארגונים שבהם הם תומכים, האמון והביטחון יגברו גם הם.
עוד כתבות בנושא
- 4 פרמטרים להנעה לתרומה שכדאי למגייס לעקוב אחריהם ועוד 4 שעליהם כדאי לוותר
- שלטו בשפת הגוף שלכם ותשפרו את הגיוס
- אם לא קיבלתם את התרומה כנראה עשיתם את אחת מהטעויות האלה
- המניע של הגיוס אמור להיות סטנדרטים גבוהים ואידיאלים ולא אינטרסים ארגוניים או פרטיים
יושרה והתחשבות בתורם חשובות לא פחות מהמטרות הכלכליות של הארגון, והן חיוניות לנו כדי להשיג את מטרותינו. ראוי שארגונים מגייסים יתנהלו בחוכמה בקשר שלהם עם התורמים ויחשבו היטב אם שיטות הגיוס שבחרו מכבדות את התורמים שלהם. הפעלת לחץ, התעקשות וניסיונות שכנוע חוזרים ונשנים אינם הגישה הנכונה. לתורמים צריך להתייחס כאל חברים למטרה ולא רק כאל מקור למשאבים נוספים. חברים נותנים ולוקחים ולא תמיד מבקשים כסף. השראה ואמונה משותפת מיטיבות יותר עם גיוס יעיל מאשר ניסיונות שכנוע.
- המגייס אמנם מצופה להפגין מחויבות רבה למטרה וסטנדרטים מקצועיים, אבל התורם מעריך להט יותר מטכניקה או ממקצוענות חלקלקה
אף על פי שתורמים מעריכים יכולת ומחויבות, רבים מהם יהיו חשדנים אם ארגון שבו הם תומכים יפגין שיטות עסקיות וגישה מסחרית גלויה. רבים יעדיפו לראות גישה אחרת, ייחודית יותר, כזו שבבירור מונעת על ידי ערכים. באופן כללי, תורמים יעריכו אמונה חזקה במטרה יותר מאשר יכולות טכניות, בייחוד במכירות ובשיווק – שני תחומים שתורמים תופסים לא פעם כבלתי ראויים.
- גיוס כספים מודדים בטווח הארוך, לא רק בהחזרים מיידיים
יש לשפוט עמותות באמצעות קריטריונים ארוכי טווח וידידותיים יותר לתורמים, ולא רק באמצעות ההכנסה שמגויסת בהווה. הקריטריונים החדשים צריכים לכלול שימור תורמים, שביעות רצון, מעורבות שאינה כספית, כוונות תרומה בעתיד, נאמנות, מחויבות וערך לאורך תקופת חיים.
- לא כל גיוס כספים הוא גיוס כספים טוב
אם הגיוס מתבצע בשיטה שאינה מקובלת על קהל היעד, כדאי לארגון לשקול לשנות אותה כדי שיוכל לספק לתורמים שלו חוויה טובה באופן עקבי. אם שיטת גיוס כספים כלשהי אינה מקובלת על התורמים באופן מובהק, עליה להיפסק.
- גיוס כספים הוא השקעה, לא עלות
כדי להצליח ולהיות יעילים בהענקת חוויית תרומה חיובית, יש להשקיע ללא הרף בשיטות גיוס המתמקדות בתורמים ובאנשים העוסקים בגיוס. עמותות חייבות לשמור רזרבות של כספים, לרוב בסכומים משמעותיים, כדי להשקיע אותם במחויבויות עתידיות, ואת הכספים האלה יש להשקיע בזהירות כדי לקבל החזר מקסימלי על סיכון מינימלי. עמותות רבות הוכיחו לאורך השנים שהשקעה בגיוס יכולה להיות בטוחה יותר, אמינה יותר ופרודוקטיבית יותר מאשר כמעט כל סוג השקעה אחר. המסקנה? כדאי לעודד השקעה בגיוס כספים. חוסר השקעה מספקת בחוויית התרומה ובפיתוח מערכת היחסים של הארגון עם התורמים הוא חוסר אחריות. אם כספים זמינים מושקעים במקום אחר ובפעילויות קצרות טווח שהן פרודוקטיביות וחיוניות פחות, תתקשו לרקום מערכות יחסים ארוכות טווח.
לסיכום, תוכלו לזכות באמונם של התורמים שלכם (וכפועל יוצא בנתינה מתמשכת) רק אם תוכלו להציב בראש סדר העדיפויות שלכם את האינטרסים, את הנוחות ואת החוויה החיובית שלהם.
כדי לשגשג תהיו חייבים להשתנות ולהפוך לארגון שמתמקד בתומכיו. אם תעדיפו את המטרות הכלכליות קצרות הטווח על פני הדאגה לתורמים שלכם, תמעלו באמונם ובסופו של דבר תאבדו אותם.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.