יותר ויותר קרנות דורשות ממבקשי מענקים למלא טפסים מקוונים שבהם אי אפשר לסטות אפילו בתו אחד ממספר התווים המוקצים לכל שאלה. פעם היינו שולחים בקשות בדואר, בפקס ואפילו במייל ואפשר היה לשחק קצת עם השוליים, עם הגופן ועם הרווחים בין השורות. אבל הימים האלה מאחורינו. אם הוקצו 250 מילים בגופן נתון וגודל קבוע הרי שמדובר בדיוק ב-250 מילים ולא בתו אחד נוסף. איך אפשר לתאר את הבעיה המורכבת ואת המענה הייחודי שלנו במגבלות כאלה? איך אפשר לספר על כל ההצלחות במספר מילים מוגבל כל כך?
הנה כמה טריקים שכדאי לכל ממלא טפסים להכיר. אלה הם בעצם כללי כתיבה ועריכה מקצועיים שמאפשרים למקד את האמירה, להדק אותה ולהשיל ממנה "שומן" מיותר מבלי לוותר על המידע שהתבקשתם לספק:
-
- הימנעו מסינדרום האמפרסנד – אמפרסנד הוא סימן ה-& באנגלית שרובכם כל כך אוהבים להשתמש בו כדי להרוויח שתי אותיות בכל פעם שאתם רוצים להשתמש במילה "and". לא כדאי להפוך כל and ל-&. יותר מדי אמפרסנדים נראים מוזר לעין באנגלית. יכול להיות שתרוויחו קצת מקום, אבל זה בהחלט ייעשה על חשבון כתיבה רהוטה ואלגנטית (שגם עליה מקבלים נקודות). יש דרכים אחרות לצמצמם אותיות. נסו להשתמש בפסיק או לפצל משפטים או פשוט כתבו and. השתמשו באמפרסנד רק במקומות שבהם הוא נראה נכון וטבעי. הטיפ הזה אמנם לא יעזור לכם לקצר את הטקסט אבל ימנע מכם להצטייר ככותבים דלים
-
- עריכה מהירה חוזרת – אי אפשר להפריז בחשיבותה של עריכה. במקרים רבים אפשר לוותר על מילות חיבור, מילות יחס ומילות תיאור. בכל עריכה תגלו עוד ועוד מילים קטנות שמתחבאות במקומות נסתרים ושאפשר לוותר עליהן. היכולת הזאת משתפרת עם הזמן. קראו שוב ושוב את הטקסט. תנו למישהו נוסף לקרוא אותו כדי למצוא עוד איזה "the" או "s" של רבים שאפשר להפוך ליחיד. אם אפשר, מומלץ להשתמש תמיד בצורת היחיד, הקצרה ביותר, וכך לחסוך בתווים
-
- עברו לשפה אקטיבית וישירה – כתבו את כל המשפטים שלכם בפעיל ולא בסביל. כתיבה כזו היא רבת עוצמה ולכן יעילה הרבה יותר למטרה שלכם. היא גם מקצרת באופן אוטומטי את המשפטים. לדוגמה:
אם רציתם לכתוב: We help children in need by providing them with tutors
כתבו: We provide children in need with tutors
-
- ארגנו מחדש את המשפטים – עברו על כל משפט ומשפט וחפשו דרך אחרת, זווית שונה, מבנה אחר. לדוגמה:
אפשר לומר: We often find that children in need take longer than others to learn certain subjects
ואפשר לומר: Our children often take longer to learn certain subject
השתמשתי ב-9 מילים במקום ב-15. חסכתי 6 מילים ואמרתי בעצם בדיוק את אותו הדבר. אל תשכחו שיש כבר קונטקסט, הקורא כבר הבין מה אתם עושים ויכול להשלים את החסר במקרה הצורך
-
- תנו לעורך מקצועי לקרוא את התשובות שלכם – כותב בקשות הוא לא בהכרח עורך שמבין את המגבלות שמציבים לפניכם ויכול לעזור לכם לזקק את הניסוחים שלכם. אם אין לכם תקציב לעורך, מצאו מישהו מנוסה מאוד ושלחו לו רק את התשובות שאתם מתקשים לצמצמם למספר התווים הדרוש. גם אם זה יעלה כסף, בסופו של דבר זה שווה הרבה כסף!
כולנו כותבים ושולחים בקשות לקרנות כל הזמן. כדאי לכם לצמצם את כמות הבקשות ולהשקיע זמן ומאמץ באלה שתבחרו לשלוח. כתבו טיוטות הרבה לפני הדד-ליין. שנו ושכתבו. שכתבו ושנו. צמצום טקסט לוקח זמן. אם לא תתנו לעצמכם את הזמן הדרוש בכל פעם שתרצו להגיש בקשה הסיכויים הם שלא תצליחו להעביר את המידע והאמוציה הדרושים כדי לשכנע את הקרן לתת לכם את המענק. אמצו טכניקות לכתיבה מקצועית ושכללו אותן עם הזמן. ואם אפשר, היעזרו באנשי מקצוע, אפילו רק לחלקים נבחרים וקשים יותר של תהליך מילוי הבקשה. הם יכולים לעשות את ההבדל בין סירוב לקבלת מענק.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.