אין ספק שלא צריך לייבא ארצה כל שיטה שמשתמשים בה אלכ"רים מעבר לים. התרבות הארגונית שלנו שונה מזו של אירופה וגם מזו של ארצות הברית וכך גם תרבות הנתינה. ובכל זאת יש מכנים משותפים לכל הארגונים האלכ"ריים בעולם, ואולי הגדול והחשוב שבהם הוא הצורך של ארגון למצוא דרכים לממן את עצמו שנה אחר שנה.
הואיל וכך, חלק מהמידע שאנחנו בוחרות להביא לכם כאן בפילנתרום מוקדש לחשיבה גיוסית שארגונים במדינות אחרות רואים בה ברכה גדולה. גם אם תחליטו ששיטה כלשהי לא מתאימה לארגון שלכם בשלב שבו הוא נמצא היום, לפחות המידע יהיה בידכם ותוכלו לעשות בו שימוש בהמשך הדרך ולהתאים אותו למציאות שלכם.
שיטה אחת כזו היא התרמה שנתית (Annual Giving) או קרן שנתית (Annual Fund), והיא אחת מתחומי הפעילות החשובים ביותר במאמצי הגיוס של רוב האלכ"רים האמריקאיים.
התרמה שנתית היא מכלול של דרכי גיוס שעשויות יחד – אם הן מבוצעות במקצועיות – להוות בסיס לכל התמיכה הפילנתרופית של ארגון.
התרמה שנתית יכולה לכלול דיוור ישיר, טלמרקטינג, גיוס מקוון ולפעמים אפילו בקשות לתרומות גדולות. אבל הרבה מעבר למסע גיוס מקהל רב ורחב, התרמה שנתית היא אחת הדרכים המרכזיות לצבור תורמים חדשים ולהפוך אותם מתורמים קטנים לתורמים גדולים ושותפים לדרך. מדובר בפעולה מורכבת ומתוחכמת יותר משיחת טלפון אחת בשנה לכל תורם.
התרמה שנתית יוצרת אצל תורם הרגל של נתינה לארגון ספציפי. תורמים שבמשך תקופה כלשהי תרמו לכם סכום מסוים בעקביות ייתנו לכם בסופו של דבר סכום גדול הרבה יותר, ועם הזמן אולי יהיו בשלים אפילו לשקול להשאיר לכם סכום כלשהו בצוואה שלהם. זאת החשיבה שמאחורי השיטה: תכנון קצר טווח וארוך טווח גם יחד.
ארגונים ישראליים רבים פונים לאנשים בטלפון, בסופרמרקט או ברחוב כדי לבקש תרומה בודדת או חודשית. ה"היתקלות" הזאת בין ארגון לפוטנציאל היא בדרך כלל מקרית. הארגון לא ממש מחפש ומוצא את אותו תורם לאחר תהליך חשיבה אסטרטגי. בארץ יש מעט מאוד ארגונים שטורחים להשקיע את הזמן הנדרש כדי ללמוד להכיר כל אחד ואחד מהתורמים שנותנים להם ח"י שקלים לחודש ולהפוך אותם לחלק מהמשפחה.
לעומת זאת בהתרמה שנתית בוחרים בכל שנה פוטנציאלים חדשים בתהליך שיטתי מדוקדק ומשקיעים חשיבה אסטרטגית בכל תורם שכבר העניק משהו לארגון בשנה הקודמת.
אם תחשבו על מערך גיוס הכספים של ארגון כעל פירמידה, אזי הבסיס הרחב שלה הוא התרמה שנתית וצירוף מתמיד של תורמים קטנים לנתינה החוזרת הזו. כשהבסיס הזה איתן יכולים חלק מהתורמים להתקדם בתהליך זהיר ומבוקר לעבר ראש הפירמידה, שם הם נותנים פחות תרומות, אבל כל אחת מהן משמעותית הרבה יותר (שלא לדבר על כך שכשמישהו מתחיל להרגיש שייכות, גדלים הסיכויים שירצה לצרף אליו עוד חבר אחד או שניים).
ולמה החלטנו דווקא השבוע לכתוב על התרמה שנתית? כי התפרסם מחקר מעניין וחשוב בנושא ששופך אור על יעילות השיטה ויכול אולי להיות רלוונטי גם לרבים מכם.
בכל שנה בוחר לו ה-Nonprofit Research Collaborative שני נושאים שנראים לו חשובים לבדיקה בקרב אלכ"רים בארצות הברית ובקנדה. ביולי האחרון הוא פרסם מסמך שמנתח את הממצאים של סקר רחב היקף שערך בקרב 945 ארגונים. המטרה: לבדוק את השפעתה של ההתרמה השנתית על יכולתו של ארגון לגייס מדי שנה את כל המימון הדרוש לו.
מי שמעוניין לקרוא את המחקר כולו יכול לעשות זאת כאן. הממצאים צריכים לעניין את כולם:
- כ-77 אחוז מהארגונים שמשקיעים בתרומה שנתית מצליחים לגייס מדי שנה את כל המימון הדרוש להם לעומת רק כ-55 אחוז מאלה שאין להם מבצע התרמה כזה (והדבר אינו תלוי בגודל הארגון)
- ארגונים בעלי תקציב של לפחות 250,000 דולר נוטים יותר לנהל מערך התרמה שנתית מאשר ארגונים בעלי תקציב קטן יותר (אולי מפני שהוא בכל זאת דורש זמן ומשאבים וגם התמקצעות ספציפית)
- הארגונים שיש להם ההצלחה הגדולה ביותר בהתרמה שנתית הם אלה שמקדמים חזון אומנותי או דתי (80 אחוז מארגונים כאלה שהשתתפו בסקר דיווחו שהם פועלים בשיטה הזאת)
אולי יעניין אתכם גם: מקרה אמיתי: 100,000 דולר בארבע שבועות בפייסבוק
כשכל שנייה קובעת: איך ללכוד תורם במבט חטוף. דוגמאות לדפי נחיתה באתר וניתוח מבנה נכון
מדיה חברתית: כך יכולים אפילו ארגונים קטנים באמת להתחיל לשחק במגרש חשוב ועכשווי
- 63 אחוז מהארגונים דיווחו שהתורמים שנתנו בהתרמה שנתית בחרו לחדש את התרומה בשנה שאחריה
- לארגונים שאחוז החידוש שלהם היה לפחות 50 אחוז היה סיכוי גדול יותר לגייס את כל המימון הדרוש להם ואף לגייס יותר מאשר בשנה החולפת. לעומת זאת לארגונים שאחוז החידוש שלהם היה פחות מ-50 אחוז היה סיכוי קטן מאוד להצליח לגייס את כל התקציב לשנה הנוכחית
- 42 אחוז מהארגונים שהצליחו לגייס את כל הסכום הדרוש להם הם אלו שהתאמצו להוקיר את התורמים שנתנו בהתרמה שנתית, לפחות את הנדיבים שבהם, בעיקר באמצעות קיום אירועים מיוחדים
כדי להקל עליכם להבין את תוצאות הסקר פרסם ה-Nonprofit Research Collaborative אינפוגרפיקה של הממצאים:
לסיום, חשוב לזכור שלמרות שנתינה שנתית היא ללא ספק כלי יעיל לגיוס תקציב ולטיפוח תורמים, היא מצריכה הבנה, מסורת ארגונית והכשרת צוות שידע לפרוש מערך כזה ולפתח אותו שנה אחר שנה. כדאי גם לזכור שצריך להיזהר כשמבקשים מתורם לתרום להתרמה השנתית שלכם, לא רק מפני שהוא לא בהכרח יבין את המונח המקצועי והפנים ארגוני הזה, אלא שהוא עלול להסיק מכך שאתם רוצים שיתרום לכם רק פעם בשנה.
*השימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד ואין בו כדי לפגוע ו/או ליצור אפליה כלשהי.